Żeberka wołowe

Opublikowano: 28.04.2021 r., 14:26 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Surowe żeberka wołowe na desce
Żeberka wołowe
Żeberka wołowe, czyli odpowiednio zamarynowane, kruche, delikatne, rozpływające się w ustach mięso, czyli raj dla wszystkich miłośników dań mięsnych.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie 80 min
725 kcal
Kcal w porcji
420 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Składniki dla 1 porcji
  • Żeberka wołowe (400 g)
  • Oliwa z oliwek - 1,5 łyżki (15 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy, kolendra nasiona mielone
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie żaroodporne, folia aluminiowa, miska

Przepis na żeberka wołowe krok po kroku

Żeberka wołowe przełóż do miski i lekko posól.

Dodaj oliwę, przyprawy i dokładnie wymieszaj, obtaczając całe mięso w marynacie.

Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego, podlej odrobiną wody, przykryj folią aluminiową i piecz ok. 80-90 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Jak oceniasz przepis na żeberka wołowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,2% osób

Więcej informacji na temat żeberek wołowych

Żeberka wołowe to świetna propozycja dla wszystkich, miłośników dań mięsnych, którzy uwielbiają żeberka, ale szukają urozmaicenia i odmiany od tradycyjnych, najczęściej przygotowywanych żeberek wieprzowych. Mięso wołowe znacząco różni się od wieprzowego - jest dużo delikatniejsze, bardziej kruche, a dobrze przyrządzone wręcz rozpływa się w ustach. Jednak to właśnie kwestia przyrządzania wołowiny sprawia, że znacznie rzadziej wybieram ten rodzaj mięsa. Wołowina i żeberka wołowe uchodzą za mięso trudne w przygotowaniu, wymagające doświadczenia, wiedzy i umiejętności kulinarnych. Rzeczywiście, przyrządzenie dań z wołowiny wymaga poświęcenia pewnej ilości czasu i uwagi, jednak jest to w zasięgu możliwości każdego, nawet nie doświadczonego kucharza. Dlatego zachęcamy do przeczytania dalszej części, gdzie znajduje się przepis na żeberka wołowe pieczone i wypróbowania tego dania w swojej kuchni.

Bardzo ważnym elementem całego dania jest odpowiednia marynata do żeberek wołowych. Można przygotować ją na ostro, lub w łagodniejszej, mniej pikantnej wersji, w zależności od indywidualnych upodobań. Składniki bazowe do przygotowania marynaty na żeberka wołowe z piekarnika to oliwa z oliwek dobrej jakości lub olej rzepakowy, musztarda (na przykład sarepska lub dijon), prawdziwy miód oraz przyprawy - świetnie sprawdzi się czosnek, ziarna pieprzu czarnego lub ziołowego, tymianek, słodka lub ostra papryka mielona. Przed obróbką termiczną warto odstawić żeberka na minimum 2 godziny do zamarynowania, aby zdążyło przejść smakiem i zapachem wszystkich przypraw. Żeberka wołowe możesz przyrządzić w piekarniku, lub na patelni otrzymując żeberka smażone i duszone, ewentualnie również gotowane w wodzie lub bulionie.

Żeberka wołowe z piekarnika, są daniem tłustym i ciężkostrawnym, dlatego nie powinny stanowić stałego elementu sposobu żywienia. Przygotowywane raz na jakiś czas nie są niczym niebezpiecznym, a mogą stanowić ciekawe urozmaicenie. Bardzo ważne, aby wybierać mięso znanego pochodzenia, dobrej jakości.

Alergeny w żeberkach wołowych

Lista alergenów dla żeberek wołowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na żeberka wołowe

Wartości odżywcze żeberek wołowych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(420g)
Energia (kcal)
172.67
725.23
Białko (g)
20.53
86.23
Fenyloalanina (mg)
0.80
3.36

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(420g)
Węglowodany (g)
0.00
0.00
Węglowodany przyswajalne (g)
0.00
0.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00
Sacharoza (cukier) (g)
0.00
0.00
Glukoza (g)
0.00
0.00
Fruktoza (g)
0.00
0.00
Skrobia (g)
0.00
0.00
Laktoza (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(420g)
Tłuszcz (g)
10.15
42.63
Tłuszcze nasycone (g)
4.75
19.95
Tłuszcze nienasycone (g)
5.40
22.67
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.84
20.31
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.56
2.36
Cholesterol (mg)
54.94
230.75

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(420g)
Witamina A (µg (mcg))
7.71
32.39
Witamina B6 (mg)
0.25
1.05
Witamina B12 (µg (mcg))
1.13
4.74
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Witamina D (µg (mcg))
0.19
0.81
Witamina E (mg)
1.23
5.18
Retinol (µg (mcg))
7.71
32.39
Tiamina (mg)
0.03
0.12
Ryboflawina (mg)
0.09
0.36
Niacyna (mg)
4.15
17.45
Beta karoten (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(420g)
Sód (mg)
52.12
218.91
Potas (mg)
324.86
1364.39
Wapń (mg)
14.49
60.87
Fosfor (mg)
177.35
744.87
Magnez (mg)
19.28
80.96
Żelazo (mg)
1.77
7.45
Cynk (mg)
3.81
15.99
Miedź (mg)
0.05
0.20
Mangan (mg)
0.01
0.04
Szacunkowy indeks glikemiczny żeberek wołowych 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania żeberek wołowych

Koszt składników
70.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Żeberka wołowe
400 g
50.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
40.00
Za 400 g
Oliwa z oliwek
15 ml
1,5 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 15 ml
Koszt składników
70.00