Żeberka w szybkowarze

Opublikowano: 28.11.2021 r., 17:16 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Żeberka z szybkowaru podane na półmisku.
Żeberka w szybkowarze
Żeberka w szybkowarze to opcja idealna na naprawdę szybki obiad. Całość zabiera mało czasu, a mięso staje się wyjątkowo miękkie, pyszne i bardzo soczyste.
Przygotowanie 20 min
Smażenie 35 min
410 kcal
Kcal w porcji
210 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Żeberka wieprzowe (700 g)
  • Oliwa z oliwek (30 ml)
  • Cebula 1 szt (100 g)
  • Czosnek 2 ząbki (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
kuchenka, szybkowar

Przepis na żeberka w szybkowarze krok po kroku

Żeberka natrzyj solą, pieprzem, papryką i ziołami.

W szybkowarze podgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę wraz z czosnkiem. Dodaj żeberka. Smaż przez 10 minut, a następnie zalej całość 1 l wody.

Szybkowar zamknij i duś przez 35 minut.

Jak oceniasz przepis na żeberka w szybkowarze
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,7% osób

Więcej informacji na temat żeberek w szybkowarze

Żeberka w szybkowarze to opcja idealna dla wszystkich, którzy kochają proste i lekkie dania. Całość dodatkowo zajmuje niezbyt dużo czasu i jest bardzo aromatyczne. Będzie świetną bazą na pyszny i sycący obiad dla całej rodziny, wystarczy dodać do niej źródło węglowodanów, na przykład w postaci ziemniaków czy kaszy, a także surówkę.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić żeberka w szybkowarze, w naprawdę łatwy i szybki sposób, to ten przepis idealnie się sprawdzi. Całość jest prosta i zajmuje tylko kilka chwil na przygotowanie. To dobra alternatywa dla niecierpliwych i zapracowanych osób. W normalnych warunkach żeberka potrzebują dość długiej obróbki termicznej, więc ich przygotowanie jest dość czasochłonne. Dzięki użyciu szybkowaru całość zajmuje mniej czasu. Dzięki temu można się cieszyć pysznym mięsem w kilka chwil. Szybkowar pozwala również na to, by mięso było niezwykle miękkie i soczyste.

Przepis na żeberka w szybkowarze jest prosty, więc poradzi sobie z nim nawet początkujący kucharz. Dodatkowo pozwala na przygotowanie dania bardzo smacznego. To dlatego, że bazuje na dość tłustym mięsie, a tłuszcz jest nośnikiem smaku. Dlatego nie trzeba go zbyt mocno przyprawiać, wystarczy odrobina przypraw. Nie trzeba też tworzyć specjalnej marynaty, co przyspiesza przygotowanie mięsa jeszcze bardziej. Warto jednak wybrać mięso, które nie będzie zbyt tłuste, gdyż nie jest to dobre dla układu krwionośnego. Żeberka przygotowuje się z dodatkiem cebuli i czosnku, dzięki temu są bardziej aromatyczne, a przy tym nieco zdrowsze. Cebula i czosnek to warzywa, które goszczą w menu Polaków dość często, głównie ze względu na smak, jednak to również wspaniałe źródła substancji prozdrowotnych, a w szczególności naturalnych antybiotyków. Stanowią one również wspaniałą pożywkę dla bakterii jelitowych, dzięki czemu wspierają działanie układu pokarmowego.

To danie, które świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Z tego przepisu dowiesz się ile czasu żeberka, muszą być gotowane, by były niezwykle miękkie. Będą dobre podane z warzywami. Ten prosty przepis pozwala przygotować pyszne mięso, które na pewno przypadnie do gustu całej rodzinie.

Alergeny w żeberkach w szybkowarze

Lista alergenów dla żeberek w szybkowarze przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na żeberka w szybkowarze

Wartości odżywcze żeberek w szybkowarze

na 100g gotowej potrawy

To danie, choć zdrowe nie powinno gościć w menu częściej niż dwa razy w tygodniu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(210g)
Energia (kcal)
195.61
410.77
Białko (g)
16.29
34.21
Fenyloalanina (mg)
0.68
1.44
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(210g)
Węglowodany (g)
1.51
3.16
Węglowodany przyswajalne (g)
1.28
2.69
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.23
0.48

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(210g)
Tłuszcz (g)
13.42
28.19
Tłuszcze nasycone (g)
7.33
15.38
Tłuszcze nienasycone (g)
6.10
12.80
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.91
10.31
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.19
2.50
Tłuszcze trans (g)
0.06
0.12
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
61.67
129.50

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(210g)
Witamina A (µg (mcg))
1.67
3.50
Witamina B6 (mg)
0.48
1.01
Witamina B12 (µg (mcg))
0.83
1.75
Witamina C (mg)
1.25
2.63
Witamina D (µg (mcg))
0.58
1.23
Witamina E (mg)
0.52
1.09
Retinol (µg (mcg))
1.67
3.50
Tiamina (mg)
0.33
0.68
Ryboflawina (mg)
0.21
0.45
Niacyna (mg)
2.59
5.44
Foliany (µg (mcg))
2.30
4.82
Beta karoten (µg (mcg))
0.18
0.37

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(210g)
Sód (mg)
53.25
111.82
Potas (mg)
287.19
603.10
Wapń (mg)
23.26
48.85
Fosfor (mg)
166.11
348.83
Magnez (mg)
18.99
39.88
Żelazo (mg)
0.77
1.62
Cynk (mg)
2.35
4.94
Miedź (mg)
0.07
0.16
Mangan (mg)
0.03
0.06
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny żeberek w szybkowarze 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania żeberek w szybkowarze

Koszt składników
46.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Żeberka wieprzowe
700 g
20.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
17.50
Za 700 g
Oliwa z oliwek
30 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Koszt składników
46.00