Żeberka w szybkowarze
- Żeberka wieprzowe (700 g)
- Oliwa z oliwek (30 ml)
- Cebula - 1 szt (100 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
Przepis na żeberka w szybkowarze krok po kroku
Żeberka natrzyj solą, pieprzem, papryką i ziołami.
W szybkowarze podgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę wraz z czosnkiem. Dodaj żeberka. Smaż przez 10 minut, a następnie zalej całość 1 l wody.
Szybkowar zamknij i duś przez 35 minut.
-
Żeberka
-
Żeberka w miodzie
-
Żeberka pieczone
-
Żeberka w kapuście
-
Żeberka wieprzowe
-
Zupa grochowa na żeberkach
-
Żeberka duszone
-
Kapuśniak na żeberkach
-
Żeberka bbq
-
Szponder wołowy
-
Żeberka z grilla
-
Marynata do żeberek
-
Żeberka w coli
-
Żeberka z piekarnika
-
Żeberka w sosie
-
Krupnik na żeberkach
-
Kwaśnica góralska
-
Żeberka w sosie bbq
-
Żeberka
Więcej informacji na temat żeberek w szybkowarze
Żeberka w szybkowarze to opcja idealna dla wszystkich, którzy kochają proste i lekkie dania. Całość dodatkowo zajmuje niezbyt dużo czasu i jest bardzo aromatyczne. Będzie świetną bazą na pyszny i sycący obiad dla całej rodziny, wystarczy dodać do niej źródło węglowodanów, na przykład w postaci ziemniaków czy kaszy, a także surówkę.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić żeberka w szybkowarze, w naprawdę łatwy i szybki sposób, to ten przepis idealnie się sprawdzi. Całość jest prosta i zajmuje tylko kilka chwil na przygotowanie. To dobra alternatywa dla niecierpliwych i zapracowanych osób. W normalnych warunkach żeberka potrzebują dość długiej obróbki termicznej, więc ich przygotowanie jest dość czasochłonne. Dzięki użyciu szybkowaru całość zajmuje mniej czasu. Dzięki temu można się cieszyć pysznym mięsem w kilka chwil. Szybkowar pozwala również na to, by mięso było niezwykle miękkie i soczyste.
Przepis na żeberka w szybkowarze jest prosty, więc poradzi sobie z nim nawet początkujący kucharz. Dodatkowo pozwala na przygotowanie dania bardzo smacznego. To dlatego, że bazuje na dość tłustym mięsie, a tłuszcz jest nośnikiem smaku. Dlatego nie trzeba go zbyt mocno przyprawiać, wystarczy odrobina przypraw. Nie trzeba też tworzyć specjalnej marynaty, co przyspiesza przygotowanie mięsa jeszcze bardziej. Warto jednak wybrać mięso, które nie będzie zbyt tłuste, gdyż nie jest to dobre dla układu krwionośnego. Żeberka przygotowuje się z dodatkiem cebuli i czosnku, dzięki temu są bardziej aromatyczne, a przy tym nieco zdrowsze. Cebula i czosnek to warzywa, które goszczą w menu Polaków dość często, głównie ze względu na smak, jednak to również wspaniałe źródła substancji prozdrowotnych, a w szczególności naturalnych antybiotyków. Stanowią one również wspaniałą pożywkę dla bakterii jelitowych, dzięki czemu wspierają działanie układu pokarmowego.
To danie, które świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Z tego przepisu dowiesz się ile czasu żeberka, muszą być gotowane, by były niezwykle miękkie. Będą dobre podane z warzywami. Ten prosty przepis pozwala przygotować pyszne mięso, które na pewno przypadnie do gustu całej rodzinie.
Alergeny w żeberkach w szybkowarze
Lista alergenów dla żeberek w szybkowarze przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na żeberka w szybkowarze
Wartości odżywcze żeberek w szybkowarze
To danie, choć zdrowe nie powinno gościć w menu częściej niż dwa razy w tygodniu.
Energia i białka
(210g)
Węglowodany
(210g)
Tłuszcze
(210g)
Witaminy
(210g)
Składniki mineralne
(210g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Wyszły normalne gotowane żeberka w szybkowarze.