Przepis na żeberka w sosie własnym krok po kroku
- Żeberka wieprzowe 1200 g
- Cebula 200 g 2 sztuki
- Czosnek 20 g 4 ząbki
- Olej rzepakowy 50 ml 5 łyżek
Żeberka umyj i podziel na mniejsze części. Następnie natrzyj je solą, pieprzem i ulubioną przyprawą do mięs. Przełóż je do miski i włóż do lodówki na ok. 1 h.
Cebulę obierz, opłucz i pokrój w piórka. Czosnek obierz ze skórki i pokrój w plasterki.
Do naczynia żaroodpornego wlej olej, a potem dodaj żeberka i zalej je szklanką wody. Posyp je cebulą i czosnkiem. Nałóż pokrywkę i wstaw do piekarnika. Duś przez 80 min w 175 stopniach Celsjusza.
Często zadawane pytania
-
Żeberka
-
Żeberka w miodzie
-
Żeberka pieczone
-
Żeberka w kapuście
-
Żeberka wieprzowe
-
Zupa grochowa na żeberkach
-
Żeberka duszone
-
Kapuśniak na żeberkach
-
Żeberka bbq
-
Szponder wołowy
-
Żeberka z grilla
-
Żeberka w coli
-
Marynata do żeberek
-
Żeberka w sosie
-
Żeberka z piekarnika
-
Krupnik na żeberkach
-
Żeberka w sosie bbq
-
Kwaśnica góralska
-
Żeberka

(liczba kalorii)
Żeberka w sosie własnym - cechy przepisu
Więcej o żeberkach w sosie własnym
Żeberka w sosie własnym to jedne z prostszych żeberek do przygotowania. Nadają się zarówno na obiad, jak i na wczesną kolację. Możesz nimi poczęstować swoich gości. Możesz być pewien, że będą zachwyceni ich smakiem i tym, że tak łatwo mięso odchodzi od kości. Powinny posmakować także dzieciom. Jeżeli szykujesz obiad dla większej liczby gości, warto zwiększyć ilość tych składników.
Jak zrobić żeberka w sosie własnym? Te pyszne wieprzowe żeberka nie są gotowana ani pieczone bez przykrycia, a tylko duszone w naczyniu żaroodpornym z cebulą i czosnkiem. Obróbka żeberek trwa ponad godzinę, ale lepiej robić je dłużej w niższej temperaturze niż szybciej w wysokiej, ponieważ wtedy za szybko się spieką. Jeżeli masz taką możliwość, duś te żeberka nawet 20 min dłużej. W międzyczasie warto je kilka razy obrócić.
Z powstałej zalewy po żeberkach możesz zrobić domowy sos. Zacznij od uprażenia na patelni kilku łyżek mąki. Później dobrze rozmieszaj ją z kilkoma łyżkami zimnej wody. Następnie dodaj zalewę. Gotuj na wolnym ogniu (cały czas mieszając). Sos powinien zgęstnieć. Możesz nim polać ziemniaki podane razem z żeberkami. Żeberka duszone w sosie własnym dobrze smakują także z kluskami śląskimi oraz świeżym pieczywem.
Chcąc przygotować bardzo dobre żeberka, należy wiedzieć o tym, że kluczowe tak naprawdę nie jest tylko to, w jaki sposób zostaną przygotowane. Istotna jest marynata. W tym przepisie nie musisz ich długo marynować. Wystarczy godzina w lodówce. Jeśli jednak chciałbyś uzyskać nieco głębszy smak, możesz pokusić się na zamarynowanie ich w musztardzie i miodzie z dodatkiem przypraw.
Przepis na żeberka w sosie jest łatwy do wykonania. Tak naprawdę wystarczy natrzeć mięso odpowiednimi przyprawami i odstawić na chwilę w chłodnie miejsce, a potem umieścić w naczyniu żaroodpornym i dodać odpowiednie składniki. Choć sam przepis jest prosty, to jednak jego wykonanie zajmuje nieco czasu, więc jeśli chcesz zrobić je dla swoich gości, mniej to na uwadze. Warto zabrać się na ich przygotowanie nieco wcześniej.
Wartości odżywcze żeberek w sosie własnym
Energia i białka
(380g)
Węglowodany w żeberkach w sosie własnym
(380g)
Tłuszcze
(380g)
Witaminy w przepisie na żeberka w sosie własnym
(380g)
Składniki mineralne w przepisie na żeberka w sosie własnym
(380g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w żeberkach w sosie własnym
Lista alergenów dla żeberek w sosie własnym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- przyprawa do mięs