Żeberka w sosie musztardowo miodowym
- Żeberka wieprzowe (2000 g)
- Miód - 5 łyżek (50 g)
- Musztarda - 5 łyżek (50 g)
- Sok z cytryny - 1 łyżka (10 ml)
- Olej rzepakowy - 4 łyżki (40 ml)
Przepis na żeberka w sosie musztardowo miodowym krok po kroku
Żeberka umyj i osusz, a następnie pokrój na mniejsze kawałki.
Do garnka wlej wodę i włóż żeberka, dodaj ziele angielskie i liście laurowe.
Gotuj żeberka, aż mięso stanie się miękkie.
W tym czasie przygotuj marynatę - wymieszaj miód i musztardę, sok z cytryny oraz olej.
Ostudzone żeberka przełóż do naczynia żaroodpornego i posmaruj marynatą.
Upiecz mięso w piekarniku przez 20 minut w 180 st. C.
-
Żeberka
-
Żeberka w miodzie
-
Żeberka pieczone
-
Żeberka w kapuście
-
Żeberka wieprzowe
-
Zupa grochowa na żeberkach
-
Żeberka duszone
-
Kapuśniak na żeberkach
-
Żeberka bbq
-
Szponder wołowy
-
Żeberka z grilla
-
Marynata do żeberek
-
Żeberka w coli
-
Żeberka z piekarnika
-
Żeberka w sosie
-
Krupnik na żeberkach
-
Kwaśnica góralska
-
Żeberka w sosie bbq
-
Żeberka
Więcej informacji na temat żeberek w sosie musztardowo miodowym
Żeberka w sosie musztardowo miodowym to potrawa, która kojarzy się z rodzinnym niedzielnym obiadem, chociaż nikt nie powiedział, że w ciągu tygodnia nie możemy jej serwować. Wbrew pozorom przyrządza się ją bardzo szybko, dlatego może być idealnym pomysłem na obiad w ciągu tygodnia lub podczas świąt. Przepis na żeberka w sosie musztardowo miodowym nie należy do bardzo wymagających, wystarczy, że odpowiednio przygotujesz mięso przed jego upieczeniem. Całość przełożysz w odpowiedni sposób do naczynia żaroodpornego i upieczesz w piecu przez około godzinę. Im dłużej będziesz trzymać mięso w piecu, tym bardziej będzie ono delikatne.
Zatem, jak zrobić żeberka w sosie musztardowo miodowym?
W pierwszej kolejności żeberka umyj i osusz, a następnie pokrój na mniejsze kawałki.
Do garnka wlej wodę i włóż żeberka, dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj żeberka, aż mięso stanie się miękkie. W tym czasie przygotuj marynatę - wymieszaj miód i musztardę, sok z cytryny oraz olej. Ostudzone żeberka przełóż do naczynia żaroodpornego i posmaruj marynatą. Upiecz mięso w piekarniku przez 20 minut w 180 st. C.
Po tym czasie nasze żeberka w marynacie są dobre do spożycia.
Przygotuj je według mojego przepisu i przekonaj się, jakie są smaczne.
Będzie to idealny pomysł na posiłek dla całej Twojej rodziny. Nie zapominaj jednak o dodatkach do naszego dania obiadowego.
Idealnie sprawdzą się tutaj ziemniaki w wersji delikatnego puree oraz spora wersja warzyw. Szczególnie polecam surówkę z białej kapusty. Biała kapusta to warzywo zapomniane i bardzo rzadko używane w naszej kuchni. Więcej osób zamartwia się o niekorzystne dolegliwości ze strony układu pokarmowego po jej spożyciu, ale zapominamy o jej dobrej stronie. Jest źródłem witaminy C, witamin z grupy B, kwasu foliowego, błonnika pokarmowego, żelaza, magnezu, wapnia oraz antyoksydantów, które wpływają na naszą odporność. Dodatkowo jest nisko kaloryczna. W tym roku postaw na kapustę białą, czerwoną czy kiszoną na pewno wyjdzie Ci na dobre.
Postaw na te najlepsze żeberka w marynacie i przekonaj się, jakie są pyszne w smaku.
Alergeny w żeberkach w sosie musztardowo miodowym
Lista alergenów dla żeberek w sosie musztardowo miodowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
Wartości odżywcze żeberek w sosie musztardowo miodowym
Żeberka podawaj ze sporą porcją warzyw w formie surówek i pieczonych ziemniaków.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.