Żeberka w sosie musztardowo miodowym

Opublikowano: 05.11.2023 r., 17:13 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Słodko-pikantne żeberka na talerzu
Żeberka w sosie musztardowo miodowym
Jeśli nie masz pomysłu na efektowny i smaczny obiad koniecznie postaw na żeberka w sosie musztardowo miodowym.
Przygotowanie 60 min
Pieczenie 40 min
402 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Żeberka wieprzowe (2000 g)
  • Miód - 5 łyżek (50 g)
  • Musztarda - 5 łyżek (50 g)
  • Sok z cytryny - 1 łyżka (10 ml)
  • Olej rzepakowy - 4 łyżki (40 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne

Przepis na żeberka w sosie musztardowo miodowym krok po kroku

Żeberka umyj i osusz, a następnie pokrój na mniejsze kawałki.

Do garnka wlej wodę i włóż żeberka, dodaj ziele angielskie i liście laurowe.

Gotuj żeberka, aż mięso stanie się miękkie.

W tym czasie przygotuj marynatę - wymieszaj miód i musztardę, sok z cytryny oraz olej.

Ostudzone żeberka przełóż do naczynia żaroodpornego i posmaruj marynatą.

Upiecz mięso w piekarniku przez 20 minut w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na żeberka w sosie musztardowo miodowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 71,4% osób

Więcej informacji na temat żeberek w sosie musztardowo miodowym

Żeberka w sosie musztardowo miodowym to potrawa, która kojarzy się z rodzinnym niedzielnym obiadem, chociaż nikt nie powiedział, że w ciągu tygodnia nie możemy jej serwować. Wbrew pozorom przyrządza się ją bardzo szybko, dlatego może być idealnym pomysłem na obiad w ciągu tygodnia lub podczas świąt. Przepis na żeberka w sosie musztardowo miodowym nie należy do bardzo wymagających, wystarczy, że odpowiednio przygotujesz mięso przed jego upieczeniem. Całość przełożysz w odpowiedni sposób do naczynia żaroodpornego i upieczesz w piecu przez około godzinę. Im dłużej będziesz trzymać mięso w piecu, tym bardziej będzie ono delikatne.

Zatem, jak zrobić żeberka w sosie musztardowo miodowym?

W pierwszej kolejności żeberka umyj i osusz, a następnie pokrój na mniejsze kawałki.

Do garnka wlej wodę i włóż żeberka, dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj żeberka, aż mięso stanie się miękkie. W tym czasie przygotuj marynatę - wymieszaj miód i musztardę, sok z cytryny oraz olej. Ostudzone żeberka przełóż do naczynia żaroodpornego i posmaruj marynatą. Upiecz mięso w piekarniku przez 20 minut w 180 st. C.

Po tym czasie nasze żeberka w marynacie są dobre do spożycia.

Przygotuj je według mojego przepisu i przekonaj się, jakie są smaczne.

Będzie to idealny pomysł na posiłek dla całej Twojej rodziny. Nie zapominaj jednak o dodatkach do naszego dania obiadowego.

Idealnie sprawdzą się tutaj ziemniaki w wersji delikatnego puree oraz spora wersja warzyw. Szczególnie polecam surówkę z białej kapusty. Biała kapusta to warzywo zapomniane i bardzo rzadko używane w naszej kuchni. Więcej osób zamartwia się o niekorzystne dolegliwości ze strony układu pokarmowego po jej spożyciu, ale zapominamy o jej dobrej stronie. Jest źródłem witaminy C, witamin z grupy B, kwasu foliowego, błonnika pokarmowego, żelaza, magnezu, wapnia oraz antyoksydantów, które wpływają na naszą odporność. Dodatkowo jest nisko kaloryczna. W tym roku postaw na kapustę białą, czerwoną czy kiszoną na pewno wyjdzie Ci na dobre.

Postaw na te najlepsze żeberka w marynacie i przekonaj się, jakie są pyszne w smaku.

Alergeny w żeberkach w sosie musztardowo miodowym

Lista alergenów dla żeberek w sosie musztardowo miodowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Wartości odżywcze żeberek w sosie musztardowo miodowym

na 100g gotowej potrawy

Żeberka podawaj ze sporą porcją warzyw w formie surówek i pieczonych ziemniaków.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
201.15
402.30
Białko (g)
18.06
36.12

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
2.07
4.14
Węglowodany przyswajalne (g)
1.97
3.93
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.11
0.21

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
12.92
25.83
Tłuszcze nasycone (g)
7.72
15.43
Tłuszcze nienasycone (g)
5.20
10.40
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.80
7.59
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.40
2.81
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.07
0.13
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
68.84
137.67

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
1.95
3.91
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.50
1.01
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.93
1.86
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.20
0.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.65
1.30
Witamina E (mg)
0.01
0.02
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
1.86
3.72
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.36
0.72
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.24
0.47
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.88
5.76
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
0.30
0.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.73
1.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
84.28
168.57
Potas (mg)
300.99
601.98
Wapń (mg)
22.10
44.20
Fosfor (mg)
182.18
364.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
20.73
41.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.84
1.68
Cynk (mg)
2.61
5.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny żeberek w sosie musztardowo miodowym 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania żeberek w sosie musztardowo miodowym

Koszt składników
85.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Żeberka wieprzowe
2000 g
20.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 3
50.00
Za 2000 g
Miód
50 g
5 łyżek
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
2.14
Za 50 g
Musztarda
50 g
5 łyżek
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 50 g
Sok z cytryny
10 ml
1 łyżka
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 10 ml
Olej rzepakowy
40 ml
4 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Koszt składników
85.00