Żeberka w sosie miodowo musztardowym

Opublikowano: 09.10.2023 r., 11:10 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Karmelizowane żeberka na drewnianej desce
Żeberka w sosie miodowo musztardowym
Żeberka w sosie miodowo musztardowym to jeden z tych przepisów, które fantastycznie sprawdzają się zarówno na co dzień, jak i od święta. Mają fantastyczny smak.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 80 min
250 kcal
Kcal w porcji
130 g
Wielkość porcji
23
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Żeberka wieprzowe (700 g)
  • Miód (20 g)
  • Musztarda (40 g)
  • Olej rzepakowy (10 ml)
  • Sos sojowy (10 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, majeranek, papryka słodka, liść laurowy, czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, folia aluminiowa, rękaw do pieczenia, lodówka

Przepis na żeberka w sosie miodowo musztardowym krok po kroku

Żeberka umyj i osusz, porozcinaj na mniejsze kawałki.

Przygotuj marynatę. Do osobnej miseczki dodaj: olej, sos sojowy, miód, musztardę, łyżeczkę soli, łyżeczkę czosnku granulowanego oraz papryki słodkiej i majeranku. Wymieszaj. Następnie powstałą mieszanką dokładnie natrzyj mięso.

Mięso przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum kilka godzin.

Po tym czasie żeberka wraz z dwoma liśćmi laurowymi umieść w rękawie do pieczenia, szczelnie zwiąż i włóż do rozgrzanego piekarnika.

Piecz 60 minut w 180 st. C. Następnie mięso wyjmij z rękawa i piecz do miękkości oraz nabrania złocistego koloru.

Jak oceniasz przepis na żeberka w sosie miodowo musztardowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 95,7% osób

Więcej informacji na temat żeberek w sosie miodowo musztardowym

Żeberka w sosie miodowo musztardowym to jeden z tych przepisów, które fantastycznie sprawdzają się zarówno na co dzień, jak i od święta. Mają fantastyczny smak.

Przepis na żeberka w sosie miodowo musztardowym to najlepsze rozwiązanie na obiad lub kolacje. Smaczne żeberka możesz podać zarówno z dodatkiem skrobiowym, jak i warzywną, lekką sałatką i pieczywem. Dzięki temu możesz wykorzystać ten sposób na wiele różnych okazji. Tak naprawdę te smaczne żeberka sprawdzą się również na imprezy. Znikają z talerzy w kilka chwil, dlatego na pewno staną się hitem każdego spotkania. Głównym i najważniejszym składnikiem jest marynata. To ona sprawia, że mięso jest tak delikatne i kruche, a przy tym niezwykle soczyste. Nadaje też całości wyjątkowego aromatu. Dlatego, choć marynowanie jest procesem dość długotrwałym najlepiej go nie pomijać. Jest naprawdę niezbędnym elementem tego przepisu. Możesz mięso tylko nasmarować marynatą, jednak dla lepszego efektu dobrze jest zostawić w niej mięso na co najmniej pół godziny. Główne składniki tej marynaty to miód i musztarda. To produkty, które goszczą w diecie dość często. Choć może się wydawać, że dodatek miodu do mięsa nie jest dobrą opcją, to jednak warto zaryzykować i spróbować. Dlaczego? Słodko - ostry aromat doskonale komponuje się razem. Dodatkowo wieprzowina idealnie łączy się z miodem. Nie musisz wierzyć mi na słowo! Zamiast tego wypróbuj tego prostego przepisu.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić żeberka w sosie miodowo musztardowym, by były pyszne i dobre nawet dla początkujących osób, to ten prosty przepis stanowi doskonałe rozwiązanie. Powstają z niego soczyste kawałki mięsa, przykryte smaczną i nieco klejącą marynatą, która po upieczeniu staje się naprawdę przepyszna. Głównym składnikiem są oczywiście żeberka. Mięso wieprzowe ma w polskiej kuchni specjalne miejsce. Nic dziwnego - jest łatwo dostępne, proste w przygotowaniu, a także względnie tanie. Dzięki temu wiele osób używa go w swojej kuchni na co dzień. Jeśli kochasz mięsne dania, a zwłaszcza wieprzowinę, wypróbuj tych żeberek.

Alergeny w żeberkach w sosie miodowo musztardowym

Lista alergenów dla żeberek w sosie miodowo musztardowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy

Wartości odżywcze żeberek w sosie miodowo musztardowym

na 100g gotowej potrawy

Ta opcja zawiera sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(130g)
Energia (kcal)
192.76
250.58
Białko (g)
17.65
22.95

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(130g)
Węglowodany (g)
2.45
3.18
Węglowodany przyswajalne (g)
2.21
2.88
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.24
0.31

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(130g)
Tłuszcz (g)
12.05
15.67
Tłuszcze nasycone (g)
7.51
9.76
Tłuszcze nienasycone (g)
4.54
5.91
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.32
4.32
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.22
1.59
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
66.41
86.33

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(130g)
Witamina A (µg (mcg))
2.00
2.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.49
0.64
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.90
1.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.03
0.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.63
0.82
Witamina E (mg)
0.02
0.02
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
1.79
2.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.35
0.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.23
0.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.82
3.67
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
0.59
0.77
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1.59
2.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(130g)
Sód (mg)
183.47
238.52
Potas (mg)
299.99
389.98
Wapń (mg)
23.55
30.62
Fosfor (mg)
180.97
235.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
22.31
29.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.87
1.14
Cynk (mg)
2.54
3.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny żeberek w sosie miodowo musztardowym 23
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania żeberek w sosie miodowo musztardowym

Koszt składników
51.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Żeberka wieprzowe
700 g
20.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
17.50
Za 700 g
Miód
20 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.86
Za 20 g
Musztarda
40 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 40 g
Olej rzepakowy
10 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Sos sojowy
10 ml
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
0.47
Za 10 ml
Koszt składników
51.00