Żeberka w sosie miodowo musztardowym
- Żeberka wieprzowe (700 g)
- Miód (20 g)
- Musztarda (40 g)
- Olej rzepakowy (10 ml)
- Sos sojowy (10 ml)
Przepis na żeberka w sosie miodowo musztardowym krok po kroku
Żeberka umyj i osusz, porozcinaj na mniejsze kawałki.
Przygotuj marynatę. Do osobnej miseczki dodaj: olej, sos sojowy, miód, musztardę, łyżeczkę soli, łyżeczkę czosnku granulowanego oraz papryki słodkiej i majeranku. Wymieszaj. Następnie powstałą mieszanką dokładnie natrzyj mięso.
Mięso przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum kilka godzin.
Po tym czasie żeberka wraz z dwoma liśćmi laurowymi umieść w rękawie do pieczenia, szczelnie zwiąż i włóż do rozgrzanego piekarnika.
Piecz 60 minut w 180 st. C. Następnie mięso wyjmij z rękawa i piecz do miękkości oraz nabrania złocistego koloru.
-
Żeberka
-
Żeberka w miodzie
-
Żeberka pieczone
-
Żeberka w kapuście
-
Żeberka wieprzowe
-
Zupa grochowa na żeberkach
-
Żeberka duszone
-
Kapuśniak na żeberkach
-
Żeberka bbq
-
Szponder wołowy
-
Żeberka z grilla
-
Marynata do żeberek
-
Żeberka w coli
-
Żeberka z piekarnika
-
Żeberka w sosie
-
Krupnik na żeberkach
-
Kwaśnica góralska
-
Żeberka w sosie bbq
-
Żeberka
Więcej informacji na temat żeberek w sosie miodowo musztardowym
Żeberka w sosie miodowo musztardowym to jeden z tych przepisów, które fantastycznie sprawdzają się zarówno na co dzień, jak i od święta. Mają fantastyczny smak.
Przepis na żeberka w sosie miodowo musztardowym to najlepsze rozwiązanie na obiad lub kolacje. Smaczne żeberka możesz podać zarówno z dodatkiem skrobiowym, jak i warzywną, lekką sałatką i pieczywem. Dzięki temu możesz wykorzystać ten sposób na wiele różnych okazji. Tak naprawdę te smaczne żeberka sprawdzą się również na imprezy. Znikają z talerzy w kilka chwil, dlatego na pewno staną się hitem każdego spotkania. Głównym i najważniejszym składnikiem jest marynata. To ona sprawia, że mięso jest tak delikatne i kruche, a przy tym niezwykle soczyste. Nadaje też całości wyjątkowego aromatu. Dlatego, choć marynowanie jest procesem dość długotrwałym najlepiej go nie pomijać. Jest naprawdę niezbędnym elementem tego przepisu. Możesz mięso tylko nasmarować marynatą, jednak dla lepszego efektu dobrze jest zostawić w niej mięso na co najmniej pół godziny. Główne składniki tej marynaty to miód i musztarda. To produkty, które goszczą w diecie dość często. Choć może się wydawać, że dodatek miodu do mięsa nie jest dobrą opcją, to jednak warto zaryzykować i spróbować. Dlaczego? Słodko - ostry aromat doskonale komponuje się razem. Dodatkowo wieprzowina idealnie łączy się z miodem. Nie musisz wierzyć mi na słowo! Zamiast tego wypróbuj tego prostego przepisu.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić żeberka w sosie miodowo musztardowym, by były pyszne i dobre nawet dla początkujących osób, to ten prosty przepis stanowi doskonałe rozwiązanie. Powstają z niego soczyste kawałki mięsa, przykryte smaczną i nieco klejącą marynatą, która po upieczeniu staje się naprawdę przepyszna. Głównym składnikiem są oczywiście żeberka. Mięso wieprzowe ma w polskiej kuchni specjalne miejsce. Nic dziwnego - jest łatwo dostępne, proste w przygotowaniu, a także względnie tanie. Dzięki temu wiele osób używa go w swojej kuchni na co dzień. Jeśli kochasz mięsne dania, a zwłaszcza wieprzowinę, wypróbuj tych żeberek.
Alergeny w żeberkach w sosie miodowo musztardowym
Lista alergenów dla żeberek w sosie miodowo musztardowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
Wartości odżywcze żeberek w sosie miodowo musztardowym
Ta opcja zawiera sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.
Energia i białka
(130g)
Węglowodany
(130g)
Tłuszcze
(130g)
Witaminy
(130g)
Składniki mineralne
(130g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.