Żeberka w sosie bbq
- Żeberka wieprzowe (400 g)
- Sos BBQ (150 ml)
Przepis na żeberka w sosie bbq krok po kroku
W misce wymieszaj sos z wszystkimi przyprawami.
Obtocz mięso w marynacie.
Zamarynowane mięso wstaw do lodówki na 2 h.
Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego i podlej kilkoma łyżkami wody.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 st. C około 60 min.
-
Żeberka
-
Żeberka w miodzie
-
Żeberka pieczone
-
Żeberka w kapuście
-
Żeberka wieprzowe
-
Zupa grochowa na żeberkach
-
Żeberka duszone
-
Kapuśniak na żeberkach
-
Żeberka bbq
-
Szponder wołowy
-
Żeberka z grilla
-
Marynata do żeberek
-
Żeberka w coli
-
Żeberka z piekarnika
-
Żeberka w sosie
-
Krupnik na żeberkach
-
Kwaśnica góralska
-
Żeberka w sosie barbeque
-
Żeberka
Więcej informacji na temat żeberek w sosie bbq
Żeberka w sosie bbq to doskonała opcja dla wszystkich miłośników smacznych mięsnych potraw. Są niezwykle aromatyczne, a dzięki marynacie rozpływają się w ustach. To niesamowita potrawa, która sprawdzi się na wspaniały obiad dla całej rodziny. Całość skradnie serca wszystkich, którzy tylko ich spróbują.
Przepis na żeberka w sosie bbq to doskonały wybór dla wszystkich, którzy nie mogą przejść obojętnie obok mięsnych dodatków. Świetnie sprawdzi się na grilla, ale nie tylko. Do przygotowania używa się tylko kilku prostych składników. Najważniejszym jest oczywiście mięso. Przy wyborze idealnych żeberek warto sugerować się zawartością tłuszczu. Mięso, które zawiera go w zbyt dużej ilości, będzie zbyt ciężkostrawne. Nie będzie też dobrym wyborem ze względu na układ krwionośny, zbyt duża ilość nasyconych kwasów tłuszczowych negatywnie wpływa na serce. Choć samo przygotowanie żeberek nie jest zbyt trudne, czy pracochłonne należy pamiętać, że przed obróbką termiczną konieczne jest zamarynowanie mięsa. To gwarantuje jego wspaniały smak.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić żeberka w sosie bbq, które będą naprawdę smaczne, a przy okazji niezwykle proste, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym rozwiązaniem. Kluczem do uzyskania odpowiedniej miękkości i smaku jest marynata. W tym wypadku robi się ją na bazie sosu bbq, który największą popularnością cieszy się głównie w kuchni amerykańskiej. Jego pełna nazwa to sos barbecue, czyli po prostu sos na grilla. To właśnie do potraw grillowanych stosuje się go najczęściej. Choć oczywiście mięso można przygotować nie tylko na grillu, ale również w piekarniku. To doskonały pomysł na pyszne żeberka, które pokochają wszyscy członkowie rodziny. To dobre rozwiązanie na wspólny obiad. Ten sprawdzony przepis pokazuje jak przygotować je w kilka chwil, jednak należy pamiętać, że niezwykle istotne jest marynowanie, które niestety zabiera dość sporo czasu. Będą dobre podane z warzywami. Całość dodatkowo zajmuje niezbyt dużo czasu i jest bardzo aromatyczne
Alergeny w żeberkach w sosie bbq
Lista alergenów dla żeberek w sosie bbq przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos BBQ
Wartości odżywcze żeberek w sosie bbq
To danie ze względu na dużą zawartość czerwonego mięsa nie powinno gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(138g)
Węglowodany
(138g)
Tłuszcze
(138g)
Witaminy
(138g)
Składniki mineralne
(138g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.