Przepis na żeberka w sosie barbeque krok po kroku
- Żeberka wieprzowe 1000 g
- Sos BBQ 100 ml 5 łyżek
- Musztarda 20 g 2 łyżki
Żeberka umyj i pozostaw w całości.
W miseczce wymieszaj przyprawy: 1/2 łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżeczkę papryki wędzonej, 1 łyżkę papryki słodkiej, 1/2 łyżeczka papryki ostrej, 1 łyżeczkę czosnku granulowanego.
Żeberka posmaruj musztardą i obtocz w mieszance.
Tak przygotowane żeberka przełóż do blaszki i dobrze zakryj folią aluminiową. Żeberka duś przez 2 godziny w piekarniku nagrzanym do 165 stopni Celsjusza.
Po tym czasie wyciągnij żeberka i usuń folię. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Mięso z obu stron wysmaruj sosem BBQ i piecz ok. 5 min. Po tym czasie jeszcze raz wyjmij żeberka i obróć je na drugą stronę, a potem włóż do piekarnika na ostatnie 5 min.
Często zadawane pytania
-
Żeberka
-
Żeberka w miodzie
-
Żeberka pieczone
-
Żeberka w kapuście
-
Żeberka wieprzowe
-
Zupa grochowa na żeberkach
-
Żeberka duszone
-
Kapuśniak na żeberkach
-
Żeberka bbq
-
Szponder wołowy
-
Żeberka z grilla
-
Marynata do żeberek
-
Żeberka w coli
-
Żeberka w sosie
-
Żeberka z piekarnika
-
Krupnik na żeberkach
-
Żeberka w sosie bbq
-
Kwaśnica góralska
-
Żeberka

(liczba kalorii)
Żeberka w sosie barbeque - cechy przepisu
Więcej o żeberkach w sosie barbeque
Żeberka w sosie barbeque są bardzo często wybierane na grilla. Jednak w sezonie zimowym rzadko kto decyduje się na tę opcję. Z pomocą przychodzi ten oto przepis! Żeberka w sosie BBQ z powodzeniem mogą być przygotowane w zwyczajnym piekarniku. Dzięki tym żeberkom zimą poczujesz się jak na grillu w środku gorącego lata.
Ta potrawa nie jest trudna do zrobienia i też nie zajmuje wiele czasu, jeżeli chodzi o przygotowanie poszczególnych elementów. Jednak żeberka długo się duszą i pieką, więc trzeba zacząć je robić odpowiednio wcześniej, a nie tuż przed przybyciem gości.
Jak zrobić soczyste żeberka z piekarnika? Tak naprawdę opcji jest wiele. Mogą być duszone w naczyniu żaroodpornym, jak i pieczone na ruszcie. Zazwyczaj w tym pierwszym sposobie króluje marynata z miodem, musztardą, olejem i przyprawami, a drugiej żeberka uprzednio ugotowane w coli i wysmarowane ketchupem z miodem. Obie opcje są bardzo kuszące, a przede wszystkim niezwykle apetyczne.
Żeberka w sosie BBQ możesz przygotować na dwa sposoby: możesz je obtoczyć w marynacie i zostawić w lodówce na kilka godzin lub wysmarować musztardą z przyprawami i od razu wstawić do piekarnika. Jeżeli zdecydujesz się na marynowanie, to żeberka powinny odleżeć od 6 do 12 godzin (im dłużej, tym lepiej). Ich smak będzie inny, więc warto je sobie porównać. Być może ten sposób bardziej będzie wpisywać się w twoje gusta.
Możesz od razu pokroić żeberka na mniejsze kawałki (zawierające po jednej lub dwie kości), a wtedy mięso będzie obtoczone sosem ze wszystkich stron. Jeżeli chcesz uzyskać chrupiącą skórkę, do sosu BBQ musisz dodać nieco wody z rozpuszczonym miodem. Powstanie wtedy tzw. glazura, którą na sam koniec należy wysmarować żeberka. Jeżeli nie przepadasz za musztardą, żeberka możesz obtoczyć w samym oleju z przyprawami.
Żeberka w sosie barbeque są zachwalane przez miłośników dobrego jedzenia. Jeżeli spodziewasz się większej liczby gości, warto od razu podwoić składnik. Możesz być pewien, że te żeberka bardzo szybko znikną ze stołu, a do tego smak sosu BBQ przywoła wspomnienia lata i grillowania.
Wartości odżywcze żeberek w sosie barbeque
Energia i białka
(280g)
Węglowodany w żeberkach w sosie barbeque
(280g)
Tłuszcze
(280g)
Witaminy w przepisie na żeberka w sosie barbeque
(280g)
Składniki mineralne w przepisie na żeberka w sosie barbeque
(280g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w żeberkach w sosie barbeque
Lista alergenów dla żeberek w sosie barbeque przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos BBQ
- Musztarda