Żeberka w sosie barbeque
 Opublikowano: 24.03.2021 r.
Żeberka wieprzowe, sos BBQ i musztarda – z takim zestawem składników masz pewność, że to danie wyląduje na liście Twoich ulubionych. Aromatyczne, soczyste i polane sosem, który idealnie łączy się z delikatnym mięsem, te żeberka to prawdziwy hit na każdą okazję!
Składniki dla 4 porcji:
- Żeberka wieprzowe - 1000 g
 - Sos BBQ - 100 ml (5 łyżek)
 - Musztarda - 20 g (2 łyżki)
 - Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona, papryka ostra, czosnek granulowany
 
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, blaszka do pieczenia, folia aluminiowa
 
Przepis krok po kroku
- Żeberka umyj i pozostaw w całości.
 - W miseczce wymieszaj przyprawy: 1/2 łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżeczkę papryki wędzonej, 1 łyżkę papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki papryki ostrej, 1 łyżeczkę czosnku granulowanego.
 - Żeberka posmaruj musztardą i obtocz w mieszance.
 - Tak przygotowane żeberka przełóż do blaszki i dobrze zakryj folią aluminiową. Żeberka duś przez 2 godziny w piekarniku nagrzanym do 165 stopni Celsjusza.
 - Po tym czasie wyciągnij żeberka i usuń folię. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. Mięso z obu stron wysmaruj sosem BBQ i piecz ok. 5 min. Po tym czasie jeszcze raz wyjmij żeberka i obróć je na drugą stronę, a potem włóż do piekarnika na ostatnie 5 min.