Przepis na żeberka w piwie krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek
To będzie niezbędne
piekarnik, naczynie żaroodporne, duża miska

Żeberka oczyść i podziel na mniejsze kawałki.

Przypraw je solą, pieprzem i majerankiem.

Do miski wlej piwo oraz sos BBQ i wstaw do niej mięso. Marynuj całość przez 2 godziny.

Żeberka przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika.

Mięso piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 60 minut.

Żeberka w piwie podane na drewnianej desce.
żeberka w piwie
Koszt przygotowania dania
21.23 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
362 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
26

Żeberka w piwie - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o żeberkach w piwie

Żeberka w piwie to naprawdę fantastyczny sposób, by uzyskać delikatne, słodkawe i bardzo smaczne mięso. Żeberka w takiej postaci są po prostu obłędne. Wspaniale sprawdzą się na towarzyskie spotkania. To danie smaczne, ale również bardzo proste, a jego przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil.

Przepis na żeberka w piwie to doskonała opcja dla wszystkich, którzy kochają mięsne dania. Do ich przygotowania wystarczy tylko kilka składników, które w większości można znaleźć w każdym większym sklepie. Głównym są oczywiście żeberka wieprzowe. To jeden z najbardziej ulubionych rodzajów mięs Polaków. Jednak zazwyczaj gości w menu po zgrillowaniu. To forma, która sprawia, że są naprawdę smaczne, jednak nie są to najzdrowsze rodzaje obróbki termicznej. Zamiast tego lepiej przygotować je w formie duszonej, co ogranicza powstawanie szkodliwych substancji. Żeberka po duszeniu stają się naprawdę smaczne, a przy okazji bardzo miękkie, to idealna opcja dla każdego, kto kocha proste dania. Jednak jak najbardziej zarówno pieczenie, jak i duszenie sprawdzą się w tym przypadku równie dobrze.

Jeśli zastanawiasz się jak przygotować żeberka pieczone w piwie, by były jak najprostsze, a przy okazji bardzo smaczne, to ten przepis sprawdzi się idealnie, do jego stworzenia wystarczy tylko kilka chwil. Przy wyborze idealnych żeberek warto sugerować się zawartością tłuszczu. Mięso, które zawiera go w zbyt dużej ilości, będzie zbyt ciężkostrawne. Nie będzie też dobrym wyborem ze względu na układ krwionośny, zbyt duża ilość nasyconych kwasów tłuszczowych negatywnie wpływa na serce. Choć samo przygotowanie żeberek nie jest zbyt trudne, czy pracochłonne należy pamiętać, że przed obróbką termiczną konieczne jest zamarynowanie mięsa. To gwarantuje jego wspaniały smak. Najlepiej sprawdzi się marynata na bazie piwa i musztardy, połączonych z miodem. Mięso duszone w takim sosie stanie się niezwykle smaczne, aromatyczne, ale również nieco słodkawe. Żeberka pieczone w piwie i musztardzie sprawdzą się zarówno z piekarnika, jak i patelni.

Wartości odżywcze żeberek w piwie

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kalorie)
120.92 kcal
362.75 kcal
Białko
9.82 g
29.45 g

Węglowodany w żeberkach w piwie

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany
4.08 g
12.24 g
Węglowodany przyswajalne
4.01 g
12.02 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.07 g
0.23 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz
5.95 g
17.86 g
Tłuszcze nasycone
4.07 g
12.22 g
Tłuszcze nienasycone
1.88 g
5.64 g
Tłuszcze jednonasycone
1.39 g
4.16 g
Tłuszcze wielonasycone
0.49 g
1.48 g
Cholesterol
37.00 mg
111.00 mg

Witaminy w przepisie na żeberka w piwie

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A
1.92 µg (mcg)
5.75 µg (mcg)
Witamina B6
0.29 mg
0.87 mg
Witamina B12
0.51 µg (mcg)
1.52 µg (mcg)
Witamina C
0.05 mg
0.15 mg
Witamina D
0.35 µg (mcg)
1.05 µg (mcg)
Witamina E
0.07 mg
0.20 mg
Retinol
1.00 µg (mcg)
3.00 µg (mcg)
Tiamina
0.20 mg
0.59 mg
Ryboflawina
0.14 mg
0.41 mg
Niacyna
1.75 mg
5.26 mg
Foliany
2.67 µg (mcg)
8.00 µg (mcg)
Beta karoten
11.08 µg (mcg)
33.25 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na żeberka w piwie

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód
118.75 mg
356.25 mg
Potas
187.08 mg
561.25 mg
Wapń
15.42 mg
46.25 mg
Fosfor
103.17 mg
309.50 mg
Magnez
13.67 mg
41.00 mg
Żelazo
0.49 mg
1.47 mg
Cynk
1.41 mg
4.22 mg
Miedź
0.10 mg
0.31 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny żeberek w piwie 26
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w żeberkach w piwie

Lista alergenów dla żeberek w piwie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Piwo jasne
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos BBQ

Cena przygotowania żeberek w piwie

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Żeberka wieprzowe
600 g
20.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
15.00
Za 600 g
Piwo jasne
500 ml
3.50
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
3.50
Za 500 ml
Sos BBQ
100 ml
6.00
Za 220,0 ml
Liczba opakowań 1
2.73
Za 100 ml
Koszt składników
29.50
Jak oceniasz przepis na żeberka w piwie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób