Żeberka w piwie
- Żeberka wieprzowe (600 g)
- Piwo jasne (500 ml)
- Sos BBQ (100 ml)
Przepis na żeberka w piwie krok po kroku
Żeberka oczyść i podziel na mniejsze kawałki.
Przypraw je solą, pieprzem i majerankiem.
Do miski wlej piwo oraz sos BBQ i wstaw do niej mięso. Marynuj całość przez 2 godziny.
Żeberka przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika.
Mięso piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 60 minut.
-
Żeberka
-
Żeberka w miodzie
-
Żeberka pieczone
-
Żeberka w kapuście
-
Żeberka wieprzowe
-
Zupa grochowa na żeberkach
-
Żeberka duszone
-
Kapuśniak na żeberkach
-
Żeberka bbq
-
Szponder wołowy
-
Żeberka z grilla
-
Marynata do żeberek
-
Żeberka w coli
-
Żeberka z piekarnika
-
Żeberka w sosie
-
Krupnik na żeberkach
-
Kwaśnica góralska
-
Żeberka w sosie bbq
-
Żeberka
Więcej informacji na temat żeberek w piwie
Żeberka w piwie to naprawdę fantastyczny sposób, by uzyskać delikatne, słodkawe i bardzo smaczne mięso. Żeberka w takiej postaci są po prostu obłędne. Wspaniale sprawdzą się na towarzyskie spotkania. To danie smaczne, ale również bardzo proste, a jego przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil.
Przepis na żeberka w piwie to doskonała opcja dla wszystkich, którzy kochają mięsne dania. Do ich przygotowania wystarczy tylko kilka składników, które w większości można znaleźć w każdym większym sklepie. Głównym są oczywiście żeberka wieprzowe. To jeden z najbardziej ulubionych rodzajów mięs Polaków. Jednak zazwyczaj gości w menu po zgrillowaniu. To forma, która sprawia, że są naprawdę smaczne, jednak nie są to najzdrowsze rodzaje obróbki termicznej. Zamiast tego lepiej przygotować je w formie duszonej, co ogranicza powstawanie szkodliwych substancji. Żeberka po duszeniu stają się naprawdę smaczne, a przy okazji bardzo miękkie, to idealna opcja dla każdego, kto kocha proste dania. Jednak jak najbardziej zarówno pieczenie, jak i duszenie sprawdzą się w tym przypadku równie dobrze.
Jeśli zastanawiasz się jak przygotować żeberka pieczone w piwie, by były jak najprostsze, a przy okazji bardzo smaczne, to ten przepis sprawdzi się idealnie, do jego stworzenia wystarczy tylko kilka chwil. Przy wyborze idealnych żeberek warto sugerować się zawartością tłuszczu. Mięso, które zawiera go w zbyt dużej ilości, będzie zbyt ciężkostrawne. Nie będzie też dobrym wyborem ze względu na układ krwionośny, zbyt duża ilość nasyconych kwasów tłuszczowych negatywnie wpływa na serce. Choć samo przygotowanie żeberek nie jest zbyt trudne, czy pracochłonne należy pamiętać, że przed obróbką termiczną konieczne jest zamarynowanie mięsa. To gwarantuje jego wspaniały smak. Najlepiej sprawdzi się marynata na bazie piwa i musztardy, połączonych z miodem. Mięso duszone w takim sosie stanie się niezwykle smaczne, aromatyczne, ale również nieco słodkawe. Żeberka pieczone w piwie i musztardzie sprawdzą się zarówno z piekarnika, jak i patelni.
Alergeny w żeberkach w piwie
Lista alergenów dla żeberek w piwie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Piwo jasne
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos BBQ
Wartości odżywcze żeberek w piwie
To danie nie powinno gościć w menu zbyt często ze względu na dużą zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
-
piwo,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.