Przepis na żeberka w miodzie i musztardzie krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
piekarnik, lodówka

Mięso umyj i podziel na mniejsze kawałki, natrzyj solą.

Olej wymieszaj z miodem i musztardą.

Natrzyj żeberka przygotowaną marynatą. Odstaw do lodówki na min. 3 h.

Przełóż mięso do brytfanki i upiecz w piecu przez 60 minut w 180 st. C.

żeberka w miodzie i musztardzie
Żeberka w miodzie i musztardzie
Koszt przygotowania dania
40.05 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
472 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
80

Żeberka w miodzie i musztardzie - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o żeberkach w miodzie i musztardzie

Żeberka w miodzie i musztardzie z piekarnika to potrawa, która kojarzy się z rodzinnym niedzielnym obiadem, chociaż nikt nie powiedział, że w ciągu tygodnia nie możemy jej serwować. Wbrew pozorom przyrządza się ją bardzo szybko, dlatego może być idealnym pomysłem na obiad w ciągu tygodnia lub podczas świąt. Przepis na żeberka w miodzie i musztardzie z piekarnika nie należy do bardzo wymagających, wystarczy, że odpowiednio przygotujesz mięso i kapustę. Całość przełożysz w odpowiedni sposób do naczynia żaroodpornego i upieczesz w piecu przez około godzinę. Im dłużej będziesz trzymać mięso w piecu, tym bardziej będzie ono delikatne. Przed przygotowaniem dania ważne jest aby spróbować kapustę. Jeśli będzie ona zbyt kwaśna, możesz wypłukać ją pod bieżącą wodą, wtedy na pewno będzie dobra. Tak przygotowane mięso będzie niesamowicie pyszne, dodatkowo będzie ono źródłem wielu witamin ze względu na kapustę kiszoną, która jest źródłem witaminy C, A, E, K, czyli antyoksydantów, które pełnią ważne rolę w naszym układzie odpornościowym, witaminy z grupy B, a także magnez, potas, żelazo, wapń. Ponadto zawiera ona bakterie kwasu mlekowego, który korzystnie wpływa na naszą mikroflorę jelitową, a to wszystko na naszą odporność, o którą musimy dbać szczególnie teraz.

Zatem, jak przyrządzić w miodzie i musztardzie?

Mięso umyj i podziel na mniejsze kawałki, natrzyj solą. Olej wymieszaj z miodem i musztardą. Natrzyj żeberka przygotowaną marynatą. Odstaw do lodówki na min. 3 h. Następnie przełóż mięso do brytfanki i upiecz w piecu przez 60 minut w 180 stopniach. Jeśli zdecydujesz się na dodatek kapusty, dodaj ją do brytfanki.

To jest mój sprawdzony przepis, którego nigdy nie zmieniam. Czasami dodaje grzyby. Najczęściej są to suszone grzyby, które wcześniej moczę w wodzie aby były miękkie. Dobre będą też świeże, jeśli jesteś tuż po grzybobraniu. Sam zdecyduj czy przygotujesz duszone żeberka w musztardzie, czy w sosie grzybowym.

Skoro już wiesz, jak zrobić żeberka w marynacie, spróbuj koniecznie sam!

Wartości odżywcze żeberek w miodzie i musztardzie

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
188.89 kcal
472.22 kcal
Białko
17.39 g
43.48 g

Węglowodany w żeberkach w miodzie i musztardzie

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany
2.29 g
5.72 g
Węglowodany przyswajalne
2.12 g
5.30 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.17 g
0.42 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
11.78 g
29.44 g
Tłuszcze nasycone
7.29 g
18.24 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
4.44 g
11.10 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
3.25 g
8.13 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.19 g
2.98 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.06 g
0.16 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol
66.07 mg
165.18 mg

Witaminy w przepisie na żeberka w miodzie i musztardzie

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A
1.83 µg (mcg)
4.58 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.50 mg
1.24 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.89 µg (mcg)
2.23 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
0.64 mg
1.60 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.62 µg (mcg)
1.56 µg (mcg)
Witamina E
0.01 mg
0.01 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
1.79 µg (mcg)
4.46 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.35 mg
0.86 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.23 mg
0.57 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.77 mg
6.93 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
1.27 µg (mcg)
3.17 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
0.46 µg (mcg)
1.15 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na żeberka w miodzie i musztardzie

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
69.76 mg
174.39 mg
Potas
297.72 mg
744.30 mg
Wapń
22.95 mg
57.37 mg
Fosfor
176.32 mg
440.79 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
20.10 mg
50.25 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.81 mg
2.02 mg
Cynk
2.51 mg
6.28 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.08 mg
0.19 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny żeberek w miodzie i musztardzie 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w żeberkach w miodzie i musztardzie

Lista alergenów dla żeberek w miodzie i musztardzie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Cena przygotowania żeberek w miodzie i musztardzie

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Żeberka wieprzowe
1500 g
20.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 2
37.50
Za 1500 g
Miód
30 g
3 łyżki
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
1.29
Za 30 g
Musztarda
20 g
2 łyżki
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 20 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
70.00
Jak oceniasz przepis na żeberka w miodzie i musztardzie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób