Żeberka w miodzie i musztardzie
- Żeberka wieprzowe (1500 g)
- Miód - 3 łyżki (30 g)
- Musztarda - 2 łyżki (20 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
Przepis na żeberka w miodzie i musztardzie krok po kroku
Mięso umyj i podziel na mniejsze kawałki, natrzyj solą.
Olej wymieszaj z miodem i musztardą.
Natrzyj żeberka przygotowaną marynatą. Odstaw do lodówki na min. 3 h.
Przełóż mięso do brytfanki i upiecz w piecu przez 60 minut w 180 st. C.
-
Żeberka
-
Żeberka w miodzie
-
Żeberka pieczone
-
Żeberka w kapuście
-
Żeberka wieprzowe
-
Zupa grochowa na żeberkach
-
Żeberka duszone
-
Kapuśniak na żeberkach
-
Żeberka bbq
-
Szponder wołowy
-
Żeberka z grilla
-
Marynata do żeberek
-
Żeberka w coli
-
Żeberka z piekarnika
-
Żeberka w sosie
-
Krupnik na żeberkach
-
Kwaśnica góralska
-
Żeberka w sosie bbq
-
Żeberka
Więcej informacji na temat żeberek w miodzie i musztardzie
Żeberka w miodzie i musztardzie z piekarnika to potrawa, która kojarzy się z rodzinnym niedzielnym obiadem, chociaż nikt nie powiedział, że w ciągu tygodnia nie możemy jej serwować. Wbrew pozorom przyrządza się ją bardzo szybko, dlatego może być idealnym pomysłem na obiad w ciągu tygodnia lub podczas świąt. Przepis na żeberka w miodzie i musztardzie z piekarnika nie należy do bardzo wymagających, wystarczy, że odpowiednio przygotujesz mięso i kapustę. Całość przełożysz w odpowiedni sposób do naczynia żaroodpornego i upieczesz w piecu przez około godzinę. Im dłużej będziesz trzymać mięso w piecu, tym bardziej będzie ono delikatne. Przed przygotowaniem dania ważne jest aby spróbować kapustę. Jeśli będzie ona zbyt kwaśna, możesz wypłukać ją pod bieżącą wodą, wtedy na pewno będzie dobra. Tak przygotowane mięso będzie niesamowicie pyszne, dodatkowo będzie ono źródłem wielu witamin ze względu na kapustę kiszoną, która jest źródłem witaminy C, A, E, K, czyli antyoksydantów, które pełnią ważne rolę w naszym układzie odpornościowym, witaminy z grupy B, a także magnez, potas, żelazo, wapń. Ponadto zawiera ona bakterie kwasu mlekowego, który korzystnie wpływa na naszą mikroflorę jelitową, a to wszystko na naszą odporność, o którą musimy dbać szczególnie teraz.
Zatem, jak przyrządzić w miodzie i musztardzie?
Mięso umyj i podziel na mniejsze kawałki, natrzyj solą. Olej wymieszaj z miodem i musztardą. Natrzyj żeberka przygotowaną marynatą. Odstaw do lodówki na min. 3 h. Następnie przełóż mięso do brytfanki i upiecz w piecu przez 60 minut w 180 stopniach. Jeśli zdecydujesz się na dodatek kapusty, dodaj ją do brytfanki.
To jest mój sprawdzony przepis, którego nigdy nie zmieniam. Czasami dodaje grzyby. Najczęściej są to suszone grzyby, które wcześniej moczę w wodzie aby były miękkie. Dobre będą też świeże, jeśli jesteś tuż po grzybobraniu. Sam zdecyduj czy przygotujesz duszone żeberka w musztardzie, czy w sosie grzybowym.
Skoro już wiesz, jak zrobić żeberka w marynacie, spróbuj koniecznie sam!
Alergeny w żeberkach w miodzie i musztardzie
Lista alergenów dla żeberek w miodzie i musztardzie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
Wartości odżywcze żeberek w miodzie i musztardzie
Przy wyborze miodu zwróć uwagę, aby się on krystalizował.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.