Żeberka w miodzie i ketchupie
- Miód - 2 łyżki (40 g)
- Ketchup - 2 łyżki (30 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
- Żeberka wieprzowe (500 g)
Przepis na żeberka w miodzie i ketchupie krok po kroku
W misce wymieszaj miód, ketchup, oliwę i przyprawy.
W tak przygotowanej marynacie dokładnie obtocz mięso i odstaw do lodówki na kilka godzin.
Rozgrzej patelnię i podsmaż żeberka z każdej strony po 2-3 min, aż się zarumienią.
Przełóż do naczynia żaroodpornego, podlej odrobiną wody, przykryj folią aluminiową i piecz ok. godzin w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
-
Żeberka
-
Żeberka w miodzie
-
Żeberka pieczone
-
Żeberka w kapuście
-
Żeberka wieprzowe
-
Zupa grochowa na żeberkach
-
Żeberka duszone
-
Kapuśniak na żeberkach
-
Żeberka bbq
-
Szponder wołowy
-
Żeberka z grilla
-
Marynata do żeberek
-
Żeberka w coli
-
Żeberka z piekarnika
-
Żeberka w sosie
-
Krupnik na żeberkach
-
Kwaśnica góralska
-
Żeberka w sosie bbq
-
Żeberka
Więcej informacji na temat żeberek w miodzie i ketchupie
Żeberka w miodzie i ketchupie to nieoczywisty, ale jednocześnie bardzo smaczny, prosty i szybki sposób na przygotowanie żeberek, który musisz wypróbować, jeśli lubisz ten rodzaj mięsa. Tak jak w przypadku innych przepisów na żeberka, kluczowa jest tutaj marynata do żeberek. Odpowiednio przygotowana jest gwarancją dobrego i wyrazistego smaku oraz zapachu mięsa, a tym samym sukcesu całego dania. Marynata z miodu i ketchupu sprawdzi się zarówno jeśli chcesz przygotować żeberka duszone, smażone lub pieczone, prosto z piekarnika.
Jak zrobić żeberka w sosie miodowo keczupowym? Niezbędne składniki to oczywiście żeberka, a także miód i ketchup. Żeberka możesz wybrać wołowe, lub wieprzowe w zależności od tego, które lubisz i które smakują Ci najbardziej. Najlepiej wybrać prawdziwy, płynny miód, zamiast sztucznego miodu. Możesz wybrać ketchup w wersji łagodnej lub pikantnej, kierują cię tym, jaki smak wolisz uzyskać. Oprócz wymienionych składników przyda się również oliwa z oliwek dobrej jakości, ulubione przyprawy, na przykład ziele angielskie, liść laurowy, tymianek, rozmaryn, majeranek, papryka słodka lub ostra. Możesz przygotować również żeberka pieczone z cebulą lub czosnkiem. Aby przygotować żeberka pieczone w miodzie i ketchupie należy zacząć od marynaty, mieszając razem oliwę, miód, ketchup i przyprawy. W tak przygotowanej zalewie wystarczy dokładnie obtoczyć żeberka, odstawić do lodówki, aby przeszły jej smakiem i aromatem. Po tym czasie żeberka są gotowe do upieczenia w piekarniku. To wszystko co musisz zrobić, aby przygotować to danie, które sprawdzi się zarówno na grillowanie z rodziną, czy przyjaciółmi, jak również sporadycznie jako obiad. Żeberka pieczone w miodzie i ketchupie świetnie smakują z pieczonymi ziemniakami, domowymi frytkami i sałatką coleslaw. Jeśli jeszcze nie próbowałaś/eś tego dania i tej wersji żeberek, koniecznie czytaj dalej, aby poznać szczegółowy przepis na żeberka z miodem i ketchupem pomidorowym i wskazówki jak je przygotować krok po kroku.
Alergeny w żeberkach w miodzie i ketchupie
Lista alergenów dla Żeberek w miodzie i ketchupie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na żeberka w miodzie i ketchupie
Wartości odżywcze żeberek w miodzie i ketchupie
Danie nie jest szczególnie polecane osobom z nadwagą, otyłością, nadciśnieniem, czy podwyższonym cholesterolem. Osoby z cukrzycą czy insulinoopornością powinny zmniejszyć ilość dodanego miodu.
Energia i białka
(600g)
Węglowodany
(600g)
Tłuszcze
(600g)
Witaminy
(600g)
Składniki mineralne
(600g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.