Żeberka w kiszonej kapuście

Opublikowano: 11.04.2023 r., 15:15 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Żeberka w kiszonej kapuście podane w białej miseczce.
Żeberka w kiszonej kapuście
Żeberka w kiszonej kapuście to doskonała opcja na rodzinny obiad. Są niezwykle proste w przygotowaniu, a mięso po upieczeniu jest delikatne i rozpływające się w ustach.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 120 min
562 kcal
Kcal w porcji
411 g
Wielkość porcji
35
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Żeberka wieprzowe (900 g)
  • Kapusta kiszona (600 g)
  • Oliwa z oliwek (45 ml)
  • Cebula (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, tymianek, przyprawa do mięsa
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne, folia aluminiowa

Przepis na żeberka w kiszonej kapuście krok po kroku

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Żeberka pokrój na mniejsze części obtocz w przyprawie do mięs. Włóż na patelnię i przysmaż, by lekko się zarumieniły. Następnie odstaw je na talerzyk.

Na pozostałym oleju podsmaż pokrojoną drobno cebulę. Dodaj majeranku i gałki muszkatołowej.

Kapustę odciśnij z nadmiaru soku, przepłucz i drobno pokrój. Dodaj ją do cebulki na patelni i chwilę podsmaż. Wrzuć 1 łyżeczkę tymianku.

Naczynie żaroodporne natrzyj łyżką oleju i wstaw do niego kapustę, a na nią umieść żeberka.

Dodaj pół szklanki wody i przykryj folią aluminiową.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 2 godziny.

Jak oceniasz przepis na żeberka w kiszonej kapuście
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 81,7% osób

Więcej informacji na temat żeberek w kiszonej kapuście

Żeberka w kiszonej kapuście to doskonała opcja na obiad dla całej rodziny. Są niezwykle proste w przygotowaniu, a mięso po upieczeniu jest delikatne i rozpływające się w ustach.

Przepis na żeberka w kiszonej kapuście to doskonały pomysł na smaczne danie obiadowe. Połączenie kwaśnej kapusty z pieczonym mięsem jest tak pyszne, że nie sposób przejść obok nich obojętnie. Ich przygotowanie zajmuje tylko chwilę czasu, a efekt zwala z nóg. Może być zwykłym obiadem oraz równie dobrze służyć za wyjątkowy posiłek na imprezach. Prezentuje się naprawdę wspaniale, apetycznie i dekoracyjnie, tak że ciężko oderwać od niego wzrok. Ten przepis jest naprawdę szybki i nieskomplikowany, a gwarantuje wspaniały smak i idealnie kruche, miękkie i soczyste mięso. Idealnie komponuje się z kapustą pyszne mięso wieprzowe, które po odpowiedniej obróbce termicznej wprost rozpływa się w ustach. To świetny pomysł na ciekawy i oryginalny obiad, czy kolację, która, choć świetnie smakuje, nie jest zbyt wymagająca. Mięso w przepisie jest pieczone, jednak równie dobrze komponowałoby się z kapustą duszone i gotowane.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić żeberka w kiszonej kapuście, by były pyszne i dobre dla początkujących, to ten prosty przepis będzie doskonałym rozwiązaniem. Wychodzą z niego najlepsze i najdelikatniejsze żeberka. Sprawdzą się idealnie jako smaczna kolacja, czy sycący obiad. Można je podawać z ziemniakami lub po prostu z chlebem, w każdej wersji smakują równie wybornie. Danie to jest inspirowane kuchnią niemiecką. Do przepisu używa się kapusty kiszonej nie bez powodu. Najlepiej smakują żeberka w kapuście kiszonej, to dlatego, że jest ona odpowiednio kwaśna i świetnie komponuje się ze smakiem mięsa. Dzięki niej potrawa nie jest zbyt mdła i mało wyrazista. Kapusta dobrze przyjmuje wszelkie przyprawy i świetnie smakuje nawet po obróbce termicznej. Kapusta zapiekana z żeberkami jest trochę kwaskowa, jednak równoważy ją dodatek majeranku i tymianku. Na pewno podbije serca miłośników nieskomplikowanych dań.

Alergeny w żeberkach w kiszonej kapuście

Lista alergenów dla żeberek w kiszonej kapuście przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • przyprawa do mięsa

Wartości odżywcze żeberek w kiszonej kapuście

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera sporo witamin i białka, ale również dużo nasyconych kwasów tłuszczowych, więc nie powinno gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(411g)
Energia (kcal)
136.95
562.86
Białko (g)
10.96
45.04
Fenyloalanina (mg)
0.45
1.85
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(411g)
Węglowodany (g)
2.13
8.75
Węglowodany przyswajalne (g)
0.97
3.98
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.16
4.77
Glukoza (g)
0.05
0.21
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Fruktoza (g)
0.01
0.06
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(411g)
Tłuszcz (g)
9.25
38.01
Tłuszcze nasycone (g)
4.89
20.11
Tłuszcze nienasycone (g)
4.36
17.90
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.51
14.43
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.84
3.47
Tłuszcze trans (g)
0.04
0.16
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
40.49
166.40

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(411g)
Witamina A (µg (mcg))
1.46
6.00
Witamina B6 (mg)
0.35
1.44
Witamina B12 (µg (mcg))
0.55
2.25
Witamina C (mg)
5.81
23.89
Witamina D (µg (mcg))
0.38
1.57
Witamina E (mg)
0.40
1.62
Retinol (µg (mcg))
1.09
4.50
Tiamina (mg)
0.22
0.90
Ryboflawina (mg)
0.15
0.60
Niacyna (mg)
1.74
7.17
Foliany (µg (mcg))
9.91
40.73
Beta karoten (µg (mcg))
2.98
12.24

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(411g)
Sód (mg)
275.86
1133.79
Potas (mg)
244.89
1006.50
Wapń (mg)
24.40
100.30
Fosfor (mg)
114.65
471.21
Magnez (mg)
16.84
69.21
Żelazo (mg)
1.03
4.23
Cynk (mg)
1.60
6.58
Miedź (mg)
0.05
0.20
Mangan (mg)
0.06
0.25
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny żeberek w kiszonej kapuście 35
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania żeberek w kiszonej kapuście

Koszt składników
68.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Żeberka wieprzowe
900 g
20.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 2
22.50
Za 900 g
Kapusta kiszona
600 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 600 g
Oliwa z oliwek
45 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Koszt składników
68.00