Żeberka w kapuście kiszonej z piekarnika
- Żeberka wieprzowe (1500 g)
- Kapusta kiszona (1000 g)
- Boczek wieprzowy bez kości (300 g)
- Suszone grzyby - 1 garść (40 g)
Przepis na żeberka w kapuście kiszonej z piekarnika krok po kroku
Mięso pokrój na mniejsze kawałki (2-3 żeberka na porcję).
Dopraw do smaku, skropl olejem rzepakowym i dokładnie wymieszaj.
Podsmaż krótko żeberka na patelni z każdej strony
Kapustę poszatkuj i podsmaż w garnku.
Dodaj pokrojony boczek, posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Na końcu dodaj suszone grzyby. Całość dokładnie wymieszaj.
Podsmażoną kapustę ułóż w naczyniu żaroodpornym, na niej ułóż żeberka i ponownie kapustę.
Na końcu możesz dodaj liście laurowe i ziele angielskie.
Tak przygotowane danie zapiecz w piecu przez minumum godzinę w 180 stopniach.
- Żeberka
- Żeberka w miodzie
- Żeberka pieczone
- Żeberka w kapuście
- Żeberka wieprzowe
- Zupa grochowa na żeberkach
- Żeberka duszone
- Kapuśniak na żeberkach
- Żeberka bbq
- Szponder wołowy
- Żeberka z grilla
- Marynata do żeberek
- Żeberka w coli
- Żeberka z piekarnika
- Żeberka w sosie
- Krupnik na żeberkach
- Kwaśnica góralska
- Żeberka w sosie bbq
- Żeberka
Więcej informacji na temat żeberek w kapuście kiszonej z piekarnika
Żeberka w kapuście kiszonej z piekarnika to potrawa, która kojarzy się z rodzinnym niedzielnym obiadem chociaż nikt nie powiedział, że w ciągu tygodnia nie możemy jej serwować. Wbrew pozorom przyrządza się ją bardzo szybko, dlatego może być idealnym pomysłem na obiad w ciągu tygodnia lub podczas świąt. Przepis na żeberka w kapuście kiszonej z piekarnika nie należy do bardzo wymagających, wystarczy, że odpowiednio przygotujesz mięso i kapustę. Całość przełożysz w odpowiedni sposób do naczynia żaroodpornego i upieczesz w piecu przez około godzinę. Im dłużej będziesz trzymać mięso w piecu tym bardziej będzie ono delikatne. Przed przygotowaniem dania ważne jest aby spróbować kapustę. Jeśli będzie ona zbyt kwaśna możesz wypłukać ją pod bieżącą wodą, wtedy na pewno będzie dobra. Tak przygotowane mięso będzie niesamowicie pyszne, dodatkowo będzie ono źródłem wielu witamin ze względu na kapustę kiszoną, która jest źródłem witaminy C, A, E, K czyli antyoksydantów, które pełnią ważne rolę w naszym układzie odpornościowym, witaminy z grupy B, a także magnez, potas, żelazo, wapń. Ponadto zawiera ona bakterie kwasu mlekowego, który korzystnie wpływa na naszą mikroflorę jelitowa, a to wszystko na naszą odporność, o którą musimy dbać szczególnie teraz. Podczas smażenia dodaj cebulę i czosnek, pamiętaj, że warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań obojętnie czy są one na ciepło czy na zimno. Warzywa te mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe co pozwoli zachować nam odporność, szczególnie teraz w okresie jesienno – zimowym. To jest mój sprawdzony przepis, którego nigdy nie zmieniam. Czasami tak jak tym razem dodaje grzyby. Najczęściej są to suszone grzyby, które wcześniej moczę w wodzie aby były miękkie. Dobre będą tez świeże jeśli jesteś tuż po grzybobraniu. Do kapusty warto dodać coś tłustego, u mnie zazwyczaj jest to boczek, który idealnie komponuje się z całym daniem. Możesz go dodać w jednym dużym kawałku i na końcu wyrzucić lub pokroić na mniejsze kawałki, najlepiej w kostkę i pozostawić w całym daniu.
Skoro już wiesz jak zrobić żeberka w kapuście kiszonej z piekarnika, spróbuj koniecznie sam!
Alergeny w żeberkach w kapuście kiszonej z piekarnika
Lista alergenów dla żeberek w kapuście kiszonej z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na żeberka w kapuście kiszonej z piekarnika
Wartości odżywcze żeberek w kapuście kiszonej z piekarnika
Kapusta kiszona to źródło witamin i składników mineralnych, nie zapominaj o dodatku cebuli i czosnku, szczególnie w okresie jesienno - zimowym.
Energia i białka
(220g)
Węglowodany
(220g)
Tłuszcze
(220g)
Witaminy
(220g)
Składniki mineralne
(220g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.