Żeberka w kapuście kiszonej z piekarnika

Opublikowano: 17.11.2021 r., 17:17 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
pieczone żeberka
Żeberka w kapuście kiszonej z piekarnika
Pomysł na niedzielny obiad w gronie rodziny? Żeberka w kapuście kiszonej z piekarnika sprawdzą się idealnie.
Przygotowanie 30 min
Smażenie i Pieczenie 60 min
336 kcal
Kcal w porcji
220 g
Wielkość porcji
20
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Żeberka wieprzowe (1500 g)
  • Kapusta kiszona (1000 g)
  • Boczek wieprzowy bez kości (300 g)
  • Suszone grzyby 1 garść (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, cząber, papryka słodka, papryka wędzona, tymianek, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka

Przepis na żeberka w kapuście kiszonej z piekarnika krok po kroku

Mięso pokrój na mniejsze kawałki (2-3 żeberka na porcję).

Dopraw do smaku, skropl olejem rzepakowym i dokładnie wymieszaj.

Podsmaż krótko żeberka na patelni z każdej strony

Kapustę poszatkuj i podsmaż w garnku.

Dodaj pokrojony boczek, posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Na końcu dodaj suszone grzyby. Całość dokładnie wymieszaj.

Podsmażoną kapustę ułóż w naczyniu żaroodpornym, na niej ułóż żeberka i ponownie kapustę.

Na końcu możesz dodaj liście laurowe i ziele angielskie.

Tak przygotowane danie zapiecz w piecu przez minumum godzinę w 180 stopniach.

Jak oceniasz przepis na żeberka w kapuście kiszonej z piekarnika
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,8% osób

Więcej informacji na temat żeberek w kapuście kiszonej z piekarnika

Żeberka w kapuście kiszonej z piekarnika to potrawa, która kojarzy się z rodzinnym niedzielnym obiadem chociaż nikt nie powiedział, że w ciągu tygodnia nie możemy jej serwować. Wbrew pozorom przyrządza się ją bardzo szybko, dlatego może być idealnym pomysłem na obiad w ciągu tygodnia lub podczas świąt. Przepis na żeberka w kapuście kiszonej z piekarnika nie należy do bardzo wymagających, wystarczy, że odpowiednio przygotujesz mięso i kapustę. Całość przełożysz w odpowiedni sposób do naczynia żaroodpornego i upieczesz w piecu przez około godzinę. Im dłużej będziesz trzymać mięso w piecu tym bardziej będzie ono delikatne. Przed przygotowaniem dania ważne jest aby spróbować kapustę. Jeśli będzie ona zbyt kwaśna możesz wypłukać ją pod bieżącą wodą, wtedy na pewno będzie dobra. Tak przygotowane mięso będzie niesamowicie pyszne, dodatkowo będzie ono źródłem wielu witamin ze względu na kapustę kiszoną, która jest źródłem witaminy C, A, E, K czyli antyoksydantów, które pełnią ważne rolę w naszym układzie odpornościowym, witaminy z grupy B, a także magnez, potas, żelazo, wapń. Ponadto zawiera ona bakterie kwasu mlekowego, który korzystnie wpływa na naszą mikroflorę jelitowa, a to wszystko na naszą odporność, o którą musimy dbać szczególnie teraz. Podczas smażenia dodaj cebulę i czosnek, pamiętaj, że warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań obojętnie czy są one na ciepło czy na zimno. Warzywa te mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe co pozwoli zachować nam odporność, szczególnie teraz w okresie jesienno – zimowym. To jest mój sprawdzony przepis, którego nigdy nie zmieniam. Czasami tak jak tym razem dodaje grzyby. Najczęściej są to suszone grzyby, które wcześniej moczę w wodzie aby były miękkie. Dobre będą tez świeże jeśli jesteś tuż po grzybobraniu. Do kapusty warto dodać coś tłustego, u mnie zazwyczaj jest to boczek, który idealnie komponuje się z całym daniem. Możesz go dodać w jednym dużym kawałku i na końcu wyrzucić lub pokroić na mniejsze kawałki, najlepiej w kostkę i pozostawić w całym daniu.

Skoro już wiesz jak zrobić żeberka w kapuście kiszonej z piekarnika, spróbuj koniecznie sam!

Alergeny w żeberkach w kapuście kiszonej z piekarnika

Lista alergenów dla żeberek w kapuście kiszonej z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na żeberka w kapuście kiszonej z piekarnika

Wartości odżywcze żeberek w kapuście kiszonej z piekarnika

na 100g gotowej potrawy

Kapusta kiszona to źródło witamin i składników mineralnych, nie zapominaj o dodatku cebuli i czosnku, szczególnie w okresie jesienno - zimowym.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(220g)
Energia (kcal)
153.06
336.72
Białko (g)
12.36
27.20

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(220g)
Węglowodany (g)
2.31
5.09
Węglowodany przyswajalne (g)
0.89
1.95
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.42
3.13
Glukoza (g)
0.05
0.11
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Fruktoza (g)
0.01
0.03
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(220g)
Tłuszcz (g)
10.20
22.44
Tłuszcze nasycone (g)
5.91
13.01
Tłuszcze nienasycone (g)
4.29
9.43
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.14
6.91
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.15
2.52
Tłuszcze trans (g)
0.05
0.12
Cholesterol (mg)
46.06
101.32

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(220g)
Witamina A (µg (mcg))
2.57
5.65
Witamina B6 (mg)
0.36
0.79
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.58
1.28
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
5.18
11.39
Witamina D (µg (mcg))
0.41
0.91
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.05
0.10
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
2.22
4.88
Tiamina (mg)
0.24
0.52
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.15
0.32
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.10
4.62
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
8.45
18.59
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
2.82
6.20

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(220g)
Sód (mg)
345.35
759.77
Potas (mg)
249.05
547.91
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Wapń (mg)
22.82
50.20
Fosfor (mg)
126.51
278.33
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.04
37.49
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.15
2.53
Cynk (mg)
1.66
3.64
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.11
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.06
0.13
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny żeberek w kapuście kiszonej z piekarnika 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania żeberek w kapuście kiszonej z piekarnika

Koszt składników
71.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Żeberka wieprzowe
1500 g
20.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 2
37.50
Za 1500 g
Kapusta kiszona
1000 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 1000 g
Boczek wieprzowy bez kości
300 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
12.00
Za 300 g
Suszone grzyby
40 g
1 garść
7.00
Za 20,0 g
Liczba opakowań 2
14.00
Za 40 g
Koszt składników
71.00