Żeberka w kapuście
- Żeberka wieprzowe (1200 g)
- Kapusta kiszona - 2 woreczki (1000 g)
- Oliwa z oliwek - 3 łyżki (45 ml)
- Suszone grzyby - garść (10 g)
- Cebula - 1 szt (100 g)
Przepis na żeberka w kapuście krok po kroku
Suszone grzyby wymocz w wodzie przez co najmniej 30 minut. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej. Nie wylewaj wody po moczeniu grzybów. Po wyciągnięciu ich z wody, drobno je posiekaj.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Żeberka pokrój na mniejsze części obtocz w przyprawie do mięs. Włóż na patelnię i przysmaż, by lekko się zarumieniły. Następnie odstaw je na talerzyk.
Na pozostałym oleju podsmaż pokrojoną drobno cebulę. Podlej odrobiną wody z grzybów i dodaj majeranku i gałki muszkatołowej.
Kapustę odciśnij z nadmiaru soku, przepłucz i drobno pokrój. Dodaj ją do cebulki na patelni i chwilę podsmaż. Dodaj pozostałe przyprawy i dokładnie wymieszaj.
Naczynie żaroodporne natrzyj 1 łyżką oleju i wstaw do niego kapustę, a na nią umieść żeberka. Dodaj pół szklanki wody po moczeniu grzybów i przykryj folią aluminiową. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 2 godziny.
-
Żeberka
-
Żeberka w miodzie
-
Żeberka pieczone
-
Żeberka wieprzowe
-
Zupa grochowa na żeberkach
-
Żeberka duszone
-
Kapuśniak na żeberkach
-
Żeberka bbq
-
Szponder wołowy
-
Żeberka z grilla
-
Marynata do żeberek
-
Żeberka w coli
-
Żeberka w sosie
-
Żeberka z piekarnika
-
Krupnik na żeberkach
-
Kwaśnica góralska
-
Żeberka w sosie bbq
-
Żeberka w sosie barbeque
-
Żeberka
Więcej informacji na temat żeberek w kapuście
Żeberka w kapuście to wspaniały pomysł na pyszny i pożywny posiłek. Sprawdzą się idealnie jako smaczna kolacja, czy sycący obiad. Można je podawać z ziemniakami lub po prostu z chlebem, w każdej wersji smakują równie wybornie. Danie to jest inspirowane kuchnią niemiecką.
Połączenie kwaśnej kapusty z pieczonym mięsem jest tak pyszne, że nie sposób przejść obok nich obojętnie.
Przepis na żeberka w kapuście jest naprawdę prosty, tak że poradzą z nim sobie nawet początkujący kucharze. Zajmuje tylko chwilę czasu, a efekt końcowy zwala z nóg. Może być zwykłym obiadem oraz równie dobrze służyć za wyjątkowy posiłek na imprezach. Prezentuje się naprawdę wspaniale, apetycznie i dekoracyjnie, tak że ciężko oderwać od niego wzrok.
Najlepiej smakują żeberka w kapuście kiszonej, to dlatego, że jest ona odpowiednio kwaśna i świetnie komponuje się ze smakiem mięsa. Dzięki niej potrawa nie jest zbyt mdła i mało wyrazista. Kapusta dobrze przyjmuje wszelkie przyprawy i świetnie smakuje nawet po obróbce termicznej.
Jeżeli szukasz idealnego sposobu na to jak zrobić żeberka w kapuście, które smakują wyśmienicie, to ten przepis wyjątkowo ci się spodoba. Jest naprawdę szybki i nieskomplikowany, a gwarantuje wspaniały smak i idealnie kruche, miękkie i soczyste mięso. Idealnie komponuje się z kapustą pyszne mięso wieprzowe, które po odpowiedniej obróbce termicznej wprost rozpływa się w ustach. To świetny pomysł na ciekawy i oryginalny obiad, czy kolację, która choć świetnie smakuje, nie jest zbyt wymagająca. Mięso w przepisie jest pieczone, jednak równie dobrze komponowałoby się z kapustą duszone i gotowane.
Kapusta zapiekana z żeberkami jest trochę kwaskowa, jednak równoważy ją dodatek majeranku, tymianku i przepysznych suszonych grzybów. Warto pamiętać o tym, że grzyby trzeba namoczyć przed gotowaniem, najlepiej zrobić to dzień wcześniej, by zaoszczędzić sobie czekania. Smażone grzyby cudownie komponują się z ciepłą kapusta, a gdy doda się do tego mięsa wieprzowego, tworzą przepyszne połączenie smakowe, któremu trudno jest odmówić.
Alergeny w żeberkach w kapuście
Lista alergenów dla żeberek w kapuście przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- przyprawa do mięs
Wartości odżywcze żeberek w kapuście
Energia i białka
(578g)
Węglowodany
(578g)
Tłuszcze
(578g)
Witaminy
(578g)
Składniki mineralne
(578g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.