Żeberka w kapuście

Opublikowano: 13.04.2021 r., 20:41 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Żeberka z kapustą i ziemniakami
Żeberka w kapuście
Żeberka w kapuście to prawdziwy rarytas dla miłośników mięs. Są przepyszne, miękkie i odpowiednio kwaśne dzięki soczystej kapuście. Ten przepis jest fantastyczny.
Przygotowanie 30 min
Smażenie i Pieczenie 120 min
719 kcal
Kcal w porcji
578 g
Wielkość porcji
16
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Żeberka wieprzowe (1200 g)
  • Kapusta kiszona - 2 woreczki (1000 g)
  • Oliwa z oliwek - 3 łyżki (45 ml)
  • Suszone grzyby - garść (10 g)
  • Cebula - 1 szt (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, tymianek, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, przyprawa do mięs
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne, duża miska

Przepis na żeberka w kapuście krok po kroku

Suszone grzyby wymocz w wodzie przez co najmniej 30 minut. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej. Nie wylewaj wody po moczeniu grzybów. Po wyciągnięciu ich z wody, drobno je posiekaj.

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Żeberka pokrój na mniejsze części obtocz w przyprawie do mięs. Włóż na patelnię i przysmaż, by lekko się zarumieniły. Następnie odstaw je na talerzyk.

Na pozostałym oleju podsmaż pokrojoną drobno cebulę. Podlej odrobiną wody z grzybów i dodaj majeranku i gałki muszkatołowej.

Kapustę odciśnij z nadmiaru soku, przepłucz i drobno pokrój. Dodaj ją do cebulki na patelni i chwilę podsmaż. Dodaj pozostałe przyprawy i dokładnie wymieszaj.

Naczynie żaroodporne natrzyj 1 łyżką oleju i wstaw do niego kapustę, a na nią umieść żeberka. Dodaj pół szklanki wody po moczeniu grzybów i przykryj folią aluminiową. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 2 godziny.

Jak oceniasz przepis na żeberka w kapuście
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,6% osób

Więcej informacji na temat żeberek w kapuście

Żeberka w kapuście to wspaniały pomysł na pyszny i pożywny posiłek. Sprawdzą się idealnie jako smaczna kolacja, czy sycący obiad. Można je podawać z ziemniakami lub po prostu z chlebem, w każdej wersji smakują równie wybornie. Danie to jest inspirowane kuchnią niemiecką.

Połączenie kwaśnej kapusty z pieczonym mięsem jest tak pyszne, że nie sposób przejść obok nich obojętnie.

Przepis na żeberka w kapuście jest naprawdę prosty, tak że poradzą z nim sobie nawet początkujący kucharze. Zajmuje tylko chwilę czasu, a efekt końcowy zwala z nóg. Może być zwykłym obiadem oraz równie dobrze służyć za wyjątkowy posiłek na imprezach. Prezentuje się naprawdę wspaniale, apetycznie i dekoracyjnie, tak że ciężko oderwać od niego wzrok.

Najlepiej smakują żeberka w kapuście kiszonej, to dlatego, że jest ona odpowiednio kwaśna i świetnie komponuje się ze smakiem mięsa. Dzięki niej potrawa nie jest zbyt mdła i mało wyrazista. Kapusta dobrze przyjmuje wszelkie przyprawy i świetnie smakuje nawet po obróbce termicznej.

Jeżeli szukasz idealnego sposobu na to jak zrobić żeberka w kapuście, które smakują wyśmienicie, to ten przepis wyjątkowo ci się spodoba. Jest naprawdę szybki i nieskomplikowany, a gwarantuje wspaniały smak i idealnie kruche, miękkie i soczyste mięso. Idealnie komponuje się z kapustą pyszne mięso wieprzowe, które po odpowiedniej obróbce termicznej wprost rozpływa się w ustach. To świetny pomysł na ciekawy i oryginalny obiad, czy kolację, która choć świetnie smakuje, nie jest zbyt wymagająca. Mięso w przepisie jest pieczone, jednak równie dobrze komponowałoby się z kapustą duszone i gotowane.

Kapusta zapiekana z żeberkami jest trochę kwaskowa, jednak równoważy ją dodatek majeranku, tymianku i przepysznych suszonych grzybów. Warto pamiętać o tym, że grzyby trzeba namoczyć przed gotowaniem, najlepiej zrobić to dzień wcześniej, by zaoszczędzić sobie czekania. Smażone grzyby cudownie komponują się z ciepłą kapusta, a gdy doda się do tego mięsa wieprzowego, tworzą przepyszne połączenie smakowe, któremu trudno jest odmówić.

Alergeny w żeberkach w kapuście

Lista alergenów dla żeberek w kapuście przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • przyprawa do mięs

Wartości odżywcze żeberek w kapuście

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(578g)
Energia (kcal)
124.48
719.49
Białko (g)
10.39
60.05

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(578g)
Węglowodany (g)
2.46
14.20
Węglowodany przyswajalne (g)
1.03
5.96
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.43
8.24

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(578g)
Tłuszcz (g)
7.99
46.17
Tłuszcze nasycone (g)
4.46
25.75
Tłuszcze nienasycone (g)
3.53
20.41
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.81
16.22
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.73
4.19
Tłuszcze trans (g)
0.04
0.21
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
37.71
217.95

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(578g)
Witamina A (µg (mcg))
1.44
8.34
Witamina B6 (mg)
0.34
1.94
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.51
2.95
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
6.56
37.90
Witamina D (µg (mcg))
0.36
2.06
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.28
1.60
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
1.02
5.89
Tiamina (mg)
0.20
1.18
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.14
0.79
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.63
9.44
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
11.00
63.57
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
3.44
19.88

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(578g)
Sód (mg)
312.99
1809.08
Potas (mg)
240.44
1389.76
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Wapń (mg)
24.94
144.18
Fosfor (mg)
108.07
624.63
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Magnez (mg)
16.65
96.21
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.12
6.48
Cynk (mg)
1.50
8.70
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.27
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny żeberek w kapuście 16
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania żeberek w kapuście

Koszt składników
75.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Żeberka wieprzowe
1200 g
20.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 2
30.00
Za 1200 g
Kapusta kiszona
1000 g
2 woreczki
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 1000 g
Oliwa z oliwek
45 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Suszone grzyby
10 g
garść
7.00
Za 20,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 10 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Koszt składników
75.00