Żeberka w coli
- Cola - 1 szklanka (240 ml)
- Ketchup - 3 łyżki ketchupu łagodnego (45 g)
- Ketchup - 3 łyżki ketchupy pikantnego (45 g)
- Olej rzepakowy - 3 łyżki (30 ml)
- Żeberka wieprzowe (900 g)
Przepis na żeberka w coli krok po kroku
Coca Colę wymieszaj z ketchupami.
Żeberka umyj i pokój na małe części (kawałek mięsa powinien zawierać 1 kość).
W miseczce wymieszaj 1 łyżeczkę soli, 1 łyżkę papryki słodkiej, 1 łyżeczkę papryki ostrej, nieco świeżo mielonego pieprzu i 1 łyżeczkę czosnku granulowanego.
Żeberka obtocz w oleju i natrzyj marynatą. Następnie włóż je do naczynia żaroodpornego i zalej colą z ketchupami. Żeberka należy odstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin.
Duś żeberka w 170 stopniach przez 2 godziny. Po tym czasie ściągnij pokrywkę i piecz je jeszcze przez 15 minut.
-
Żeberka
-
Żeberka w miodzie
-
Żeberka pieczone
-
Żeberka w kapuście
-
Żeberka wieprzowe
-
Zupa grochowa na żeberkach
-
Żeberka duszone
-
Kapuśniak na żeberkach
-
Żeberka bbq
-
Szponder wołowy
-
Żeberka z grilla
-
Marynata do żeberek
-
Żeberka w sosie
-
Żeberka z piekarnika
-
Krupnik na żeberkach
-
Kwaśnica góralska
-
Żeberka w sosie bbq
-
Żeberka w sosie barbeque
-
Żeberka
Więcej informacji na temat żeberek w coli
Żeberka w coli mają bardzo ciekawy smak. Coraz części można spotkać się z takim sposobem na przygotowane żeberek z piekarnika. Pomysł na żeberka w coli ma bardzo dobre opinie. Jeżeli spodziewasz się gości, to tymi żeberkami na pewno ich zachwycisz! Lepiej od razu zapisz ten przepis, bo za jakiś czas znowu możesz go potrzebować.
Jak zrobić soczyste żeberka w coli i ketchupie? Można się spotkać z różnymi wersjami przepisów na przyrządzenie mięsa w coli. Bardzo istotna jest marynata. Można zdecydować się na użycie tylko kilku łyżek coli, która w połączeniu z innymi składnikami posłuży do wysmarowania żeberek, ale można też marynować je w zalewie z coli. Niektórzy lubią pieczone żeberka z miodem, więc również go dodają.
Kawałki żeberek można natrzeć marynatą i odstawić do lodówki na całą noc. Zamarynowane żeberka trzeba później obsmażyć na patelni, a potem umieścić w naczyniu żaroodpornym i dopiero zalać colą. Po 2 godzinach duszenia żeberek w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni należy ściągnąć pokrywkę od naczynia i piec żeberka ok. 15 minut.
Istnieje też możliwość przyrządzenia tych żeberek bez uprzedniego marynowania ich przez kilka godzin w lodówce. Możesz wymieszać colę z ketchupem i przyprawami, a następnie posmarować tą mieszanką kawałki żeberek. Tak przygotowane żeberka należy umieścić w rękawie (worku foliowym) i dusić przez 60-70 minut w 180 stopniach, a później wyciągnąć z worka i zapiekać jeszcze 10 minut, aby się ładnie przyrumieniły.
Żeberka można również gotować w garnku przez co najmniej godzinę w coli, ale jest to rzadziej spotykany zabieg. Później należy posmarować żeberka ketchupem z przyprawami i piec je na ruszcie ok. 15 minut z każdej strony.
Dostępne są różne pomysły na żeberka w coli. Można je w niej maczać, gotować lub tylko nią wysmarować. Opcji jest wiele, więc tak naprawdę od ciebie zależy, na którą z nich się zdecydujesz. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby wypróbować je wszystkie! Żeberka w coli i ketchupie to idealny pomysł na obiad lub kolację w gronie znajomych i najbliższych.
Alergeny w żeberkach w coli
Lista alergenów dla żeberek w coli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na żeberka w coli
Wartości odżywcze żeberek w coli
Energia i białka
(315g)
Węglowodany
(315g)
Tłuszcze
(315g)
Witaminy
(315g)
Składniki mineralne
(315g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.