Żeberka po koreańsku

Opublikowano: 24.09.2022 r., 11:33 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Koreańskie żeberka na talerzu
Żeberka po koreańsku
Żeberka po koreańsku to wspaniała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Słodka marynata do żeberek pozwala na uzyskanie chrupiącego wierzchu mięsa. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 10 min
Pieczenie 60 min
627 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Żeberka wieprzowe (1200 g)
  • Olej sezamowy (50 ml)
  • Miód (40 g)
  • Sos sojowy - 5 łyżek stołowych (50 ml)
  • Ocet ryżowy - 3 łyżki stołowe (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, sos sojowy, ocet ryżowy, papryka ostra, czosnek granulowany, miód
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie żaroodporne

Przepis na żeberka po koreańsku krok po kroku

W misce wymieszaj miód, sos sojowy, ocet ryżowy i olej sezamowy.

Żeberka natrzyj solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym oraz papryką słodką i ostrą.

Umieść mięso w rękawie do pieczenia, wlej marynatę i zamknij worek szczelnie.

Piecz w nagrzanym do 170 st. C piekarniku przez 60 minut.

Żeberka wyjmij z worka i podziel na porcje.

Podawaj z dodatkiem ryżu lub świeżego pieczywa.

Jak oceniasz przepis na żeberka po koreańsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,7% osób

Więcej informacji na temat żeberek po koreańsku

Żeberka po koreańsku to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Pieczone w piekarniku żeberka są bardzo soczyste i świetnie sprawdzą się podane z ryżem i sałatką z kapusty. Najlepsze wieprzowe żeberka kupisz u lokalnego rzeźnika. Przepis na żeberka po koreańsku jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: żeberka, miód, papryka ostra, sos sojowy, papryka słodka, sól, pieprz, czosnek granulowany, ocet ryżowy, olej sezamowy.

Jak zrobić żeberka po koreańsku? W misce wymieszaj miód, sos sojowy, ocet ryżowy i olej sezamowy. Żeberka natrzyj solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym oraz papryką słodką i ostrą. Umieść mięso w rękawie do pieczenia, wlej marynatę i zamknij worek szczelnie. Piecz w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez 60 minut. Żeberka wyjmij z worka i podziel na porcje. Podawaj z dodatkiem ryżu lub świeżego pieczywa.

Miód jest produktem pochodzenia zwierzęcego, wytwarzają go bowiem pszczoły. Prawdziwy miód nie powinien zawierać dodatku cukru. Miód naturalnie ulega krystalizacji, tylko świeży miód ma płynną konsystencję. Miodu od setek lat używa się w celach leczniczych, ma on właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne. Niegdyś miodem smarowało się rany, co miało przyspieszać ich gojenie. Spożywanie miodu powoduje wzrost odporności. Dodaje się go do herbaty jako środek przeciwbólowy przy zapaleniu gardła. Żeberka wieprzowe są źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego. Mięso bogate jest w witaminy z grupy B oraz żelazo. Witamina B jest odpowiedzialna za przemiany energii w naszym organizmie.

Podsumowując pyszne wieprzowe żeberka w sosie są smaczne i idealnie sprawdzą się na obiad dla Twojej rodziny. Pamiętaj, aby wybrać żeberka mięsne wówczas będą one bardziej syte. Najlepsze danie podawać można także podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Danie jest dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2 dni.

Alergeny w żeberkach po koreańsku

Lista alergenów dla żeberek po koreańsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Olej sezamowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
    • sos sojowy

W przepisie na żeberka po koreańsku nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • miód
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze żeberek po koreańsku

na 100g gotowej potrawy

Żeberka po koreańsku to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Żeberka zawierają sporą ilość tłuszczu nasyconego oraz składników mineralnych. Żeberek nie powinny spożywać osoby na diecie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
209.06
627.18
Białko (g)
17.21
51.63

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
2.61
7.82
Węglowodany przyswajalne (g)
2.57
7.72
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.04
0.11
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
14.01
42.02
Tłuszcze nasycone (g)
7.76
23.27
Tłuszcze nienasycone (g)
6.25
18.75
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.87
11.61
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.38
7.14
Cholesterol (mg)
64.82
194.45

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
1.75
5.26
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.48
1.44
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.88
2.63
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.01
0.04
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.61
1.84
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.05
0.15
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
1.75
5.26
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.33
1.00
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.23
0.68
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.78
8.34
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
0.57
1.71
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
260.15
780.46
Potas (mg)
295.93
887.80
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
20.65
61.95
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
175.23
525.68
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
21.15
63.46
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.81
2.43
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
2.47
7.42
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.22
Brak danych dla: ocet ryżowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny żeberek po koreańsku 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania żeberek po koreańsku

Koszt składników
135.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Żeberka wieprzowe
1200 g
20.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 2
30.00
Za 1200 g
Olej sezamowy
50 ml
15.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
3.00
Za 50 ml
Miód
40 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
1.71
Za 40 g
Sos sojowy
50 ml
5 łyżek stołowych
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
2.33
Za 50 ml
Ocet ryżowy
30 ml
3 łyżki stołowe
58.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.74
Za 30 ml
Koszt składników
135.00