Żeberka po koreańsku
- Żeberka wieprzowe (1200 g)
- Olej sezamowy (50 ml)
- Miód (40 g)
- Sos sojowy - 5 łyżek stołowych (50 ml)
- Ocet ryżowy - 3 łyżki stołowe (30 ml)
Przepis na żeberka po koreańsku krok po kroku
W misce wymieszaj miód, sos sojowy, ocet ryżowy i olej sezamowy.
Żeberka natrzyj solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym oraz papryką słodką i ostrą.
Umieść mięso w rękawie do pieczenia, wlej marynatę i zamknij worek szczelnie.
Piecz w nagrzanym do 170 st. C piekarniku przez 60 minut.
Żeberka wyjmij z worka i podziel na porcje.
Podawaj z dodatkiem ryżu lub świeżego pieczywa.
-
Żeberka
-
Żeberka w miodzie
-
Żeberka pieczone
-
Żeberka w kapuście
-
Żeberka wieprzowe
-
Zupa grochowa na żeberkach
-
Żeberka duszone
-
Kapuśniak na żeberkach
-
Żeberka bbq
-
Szponder wołowy
-
Żeberka z grilla
-
Marynata do żeberek
-
Żeberka w coli
-
Żeberka z piekarnika
-
Żeberka w sosie
-
Krupnik na żeberkach
-
Kwaśnica góralska
-
Żeberka w sosie bbq
-
Żeberka
Więcej informacji na temat żeberek po koreańsku
Żeberka po koreańsku to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Pieczone w piekarniku żeberka są bardzo soczyste i świetnie sprawdzą się podane z ryżem i sałatką z kapusty. Najlepsze wieprzowe żeberka kupisz u lokalnego rzeźnika. Przepis na żeberka po koreańsku jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: żeberka, miód, papryka ostra, sos sojowy, papryka słodka, sól, pieprz, czosnek granulowany, ocet ryżowy, olej sezamowy.
Jak zrobić żeberka po koreańsku? W misce wymieszaj miód, sos sojowy, ocet ryżowy i olej sezamowy. Żeberka natrzyj solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym oraz papryką słodką i ostrą. Umieść mięso w rękawie do pieczenia, wlej marynatę i zamknij worek szczelnie. Piecz w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez 60 minut. Żeberka wyjmij z worka i podziel na porcje. Podawaj z dodatkiem ryżu lub świeżego pieczywa.
Miód jest produktem pochodzenia zwierzęcego, wytwarzają go bowiem pszczoły. Prawdziwy miód nie powinien zawierać dodatku cukru. Miód naturalnie ulega krystalizacji, tylko świeży miód ma płynną konsystencję. Miodu od setek lat używa się w celach leczniczych, ma on właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne. Niegdyś miodem smarowało się rany, co miało przyspieszać ich gojenie. Spożywanie miodu powoduje wzrost odporności. Dodaje się go do herbaty jako środek przeciwbólowy przy zapaleniu gardła. Żeberka wieprzowe są źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego. Mięso bogate jest w witaminy z grupy B oraz żelazo. Witamina B jest odpowiedzialna za przemiany energii w naszym organizmie.
Podsumowując pyszne wieprzowe żeberka w sosie są smaczne i idealnie sprawdzą się na obiad dla Twojej rodziny. Pamiętaj, aby wybrać żeberka mięsne wówczas będą one bardziej syte. Najlepsze danie podawać można także podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Danie jest dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 2 dni.
Alergeny w żeberkach po koreańsku
Lista alergenów dla żeberek po koreańsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Olej sezamowy
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
- sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
- sos sojowy
W przepisie na żeberka po koreańsku nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- miód
Wartości odżywcze żeberek po koreańsku
Żeberka po koreańsku to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Żeberka zawierają sporą ilość tłuszczu nasyconego oraz składników mineralnych. Żeberek nie powinny spożywać osoby na diecie redukcyjnej.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.