Przepis na żeberka po amerykańsku krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne, praska do czosnku

Żeberka umyj, pokrój na mniejsze kawałki, włóż do garnka i zalej wodą.

Do żeberek dodaj 3 ziela angielskie, 1 liść laurowy oraz sól. Żeberka gotuj około 20 minut.

Po wstępnym obgotowaniu przełóż żeberka do naczynia żaroodpornego.

W misce wymieszaj colę, sos BBQ, ketchup oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.

Mięso zalej sosem.

Piekarnik nagrzej do 180 stopni C i piecz w nim mięso przez około godzinę.

Na drewnianej desce leżą żeberka po amerykańsku. Obok nich znajduje się sos z ketchupu, coli i sosu BBQ w miseczce na której leży pędzelek ubrudzony tym sosem.
żeberka po amerykańsku
Koszt przygotowania dania
42.95 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
323 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
59

Żeberka po amerykańsku - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o żeberkach po amerykańsku

Żeberka po amerykańsku to idealna propozycja na mięsny dodatek obiadowy dla osób, które uwielbiają kuchnię amerykańską oraz delikatnie słodki smak potraw. Marynata do tych pysznych żeberek składa się z sosu BBQ i ketchupu wymieszanego z colą. Przepis na żeberka po amerykańsku jest bardzo prosty w przygotowaniu, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Świetnie sprawdzą się również jako potrawa na grilla. Przepis na żeberka z grilla po amerykańsku wygląda troszkę inaczej niż na te pieczone. Mięso uprzednio musisz zamarynować (najlepiej na noc) w marynacie z wyżej wymienionych produktów - następnie grilluj żeberka z dwóch stron na rozgrzanym ruszcie grilla. Aby przygotować obiad z tymi pysznymi żeberkami upiecz ziemniaczki i przygotuj surówkę z warzyw sezonowych - gwarantuję, że to danie zaskoczy swoim smakiem każdego, kto go spróbuje. Aby upiec żeberka po amerykańsku potrzebujesz żeberek wieprzowych, coli, ketchupu, sosu BBQ, soli, ziela angielskiego, liścia laurowego oraz czosnku.

Żeberka są produktem wysokokalorycznym, posiadają w swoim składzie wysoką zawartość tłuszczu oraz białka. Dodatek ketchupu do sosu podnosi wartość odżywczą potrawy. Ketchup zawiera duże ilości (większe niż w świeżych pomidorach) związku o nazwie likopen, który zaliczany jest do przeciwutleniaczy. Zmniejsza on ryzyko rozwoju nowotworów, głównie raka prostaty u mężczyzn. Dodatkowo ketchup dostarczy do naszego organizmu witaminy C i E, które wykazują działanie ochronne na nasz układ sercowo-naczyniowy i chronią go przed rozwojem wielu chorób układu krążenia. Ketchup warzywny możemy przygotować również samodzielnie i przechowywać go w zawekowanych słoikach.

Podsumowując amerykańskie żeberka w sosie BBQ z colą to idealny pomysł na mięsny dodatek do obiadu. Idealnie sprawdzi się również na grilla. Jako samo mięso możemy je zaliczyć do diety niskowęglowodanowej oraz bezmlecznej. Osoby redukujące masę ciała powinny uważać z ich spożywaniem, ponieważ żeberka są mięsem wysokokalorycznym, a dodatek coli dodatkowo podnosi kaloryczność potrawy.

Wartości odżywcze żeberek po amerykańsku

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
161.70 kcal
323.40 kcal
Białko
13.68 g
27.36 g

Węglowodany w żeberkach po amerykańsku

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
7.33 g
14.65 g
Węglowodany przyswajalne
7.21 g
14.43 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.11 g
0.23 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
8.33 g
16.66 g
Tłuszcze nasycone
5.70 g
11.39 g
Tłuszcze nienasycone
2.63 g
5.27 g
Tłuszcze jednonasycone
1.94 g
3.88 g
Tłuszcze wielonasycone
0.69 g
1.38 g
Cholesterol
51.80 mg
103.60 mg

Witaminy w przepisie na żeberka po amerykańsku

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
4.45 µg (mcg)
8.90 µg (mcg)
Witamina B6
0.40 mg
0.80 mg
Witamina B12
0.70 µg (mcg)
1.40 µg (mcg)
Witamina C
0.37 mg
0.73 mg
Witamina D
0.49 µg (mcg)
0.98 µg (mcg)
Witamina E
0.08 mg
0.16 mg
Retinol
1.40 µg (mcg)
2.80 µg (mcg)
Tiamina
0.27 mg
0.54 mg
Ryboflawina
0.19 mg
0.39 mg
Niacyna
2.32 mg
4.65 mg
Foliany
0.88 µg (mcg)
1.75 µg (mcg)
Beta karoten
37.00 µg (mcg)
74.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na żeberka po amerykańsku

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
215.32 mg
430.65 mg
Potas
267.12 mg
534.25 mg
Wapń
20.07 mg
40.15 mg
Fosfor
140.30 mg
280.60 mg
Magnez
16.97 mg
33.95 mg
Żelazo
0.70 mg
1.40 mg
Cynk
1.98 mg
3.96 mg
Miedź
0.13 mg
0.27 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny żeberek po amerykańsku 59
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w żeberkach po amerykańsku

Lista alergenów dla żeberek po amerykańsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos BBQ

Cena przygotowania żeberek po amerykańsku

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Żeberka wieprzowe
1400 g
20.00
Za 800.0 g
Liczba opakowań 2
35.00
Za 1400 g
Cola
250 ml
6.00
Za 1500.0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 250 ml
Ketchup
150 g
5.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 g
Sos BBQ
200 ml
6.00
Za 220.0 ml
Liczba opakowań 1
5.45
Za 200 ml
Koszt składników
57.00
Jak oceniasz przepis na żeberka po amerykańsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób