Żeberka po amerykańsku
- Żeberka wieprzowe (1400 g)
- Cola (250 ml)
- Ketchup (150 g)
- Sos BBQ (200 ml)
Przepis na żeberka po amerykańsku krok po kroku
Żeberka umyj, pokrój na mniejsze kawałki, włóż do garnka i zalej wodą.
Do żeberek dodaj 3 ziela angielskie, 1 liść laurowy oraz sól. Żeberka gotuj około 20 minut.
Po wstępnym obgotowaniu przełóż żeberka do naczynia żaroodpornego.
W misce wymieszaj colę, sos BBQ, ketchup oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
Mięso zalej sosem.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni C i piecz w nim mięso przez około godzinę.
-
Żeberka
-
Żeberka w miodzie
-
Żeberka pieczone
-
Żeberka w kapuście
-
Żeberka wieprzowe
-
Zupa grochowa na żeberkach
-
Żeberka duszone
-
Kapuśniak na żeberkach
-
Żeberka bbq
-
Szponder wołowy
-
Żeberka z grilla
-
Marynata do żeberek
-
Żeberka w coli
-
Żeberka w sosie
-
Żeberka z piekarnika
-
Krupnik na żeberkach
-
Kwaśnica góralska
-
Żeberka w sosie bbq
-
Żeberka
Więcej informacji na temat żeberek po amerykańsku
Żeberka po amerykańsku to idealna propozycja na mięsny dodatek obiadowy dla osób, które uwielbiają kuchnię amerykańską oraz delikatnie słodki smak potraw. Marynata do tych pysznych żeberek składa się z sosu BBQ i ketchupu wymieszanego z colą. Przepis na żeberka po amerykańsku jest bardzo prosty w przygotowaniu, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Świetnie sprawdzą się również jako potrawa na grilla. Przepis na żeberka z grilla po amerykańsku wygląda troszkę inaczej niż na te pieczone. Mięso uprzednio musisz zamarynować (najlepiej na noc) w marynacie z wyżej wymienionych produktów - następnie grilluj żeberka z dwóch stron na rozgrzanym ruszcie grilla. Aby przygotować obiad z tymi pysznymi żeberkami upiecz ziemniaczki i przygotuj surówkę z warzyw sezonowych - gwarantuję, że to danie zaskoczy swoim smakiem każdego, kto go spróbuje. Aby upiec żeberka po amerykańsku potrzebujesz żeberek wieprzowych, coli, ketchupu, sosu BBQ, soli, ziela angielskiego, liścia laurowego oraz czosnku.
Żeberka są produktem wysokokalorycznym, posiadają w swoim składzie wysoką zawartość tłuszczu oraz białka. Dodatek ketchupu do sosu podnosi wartość odżywczą potrawy. Ketchup zawiera duże ilości (większe niż w świeżych pomidorach) związku o nazwie likopen, który zaliczany jest do przeciwutleniaczy. Zmniejsza on ryzyko rozwoju nowotworów, głównie raka prostaty u mężczyzn. Dodatkowo ketchup dostarczy do naszego organizmu witaminy C i E, które wykazują działanie ochronne na nasz układ sercowo-naczyniowy i chronią go przed rozwojem wielu chorób układu krążenia. Ketchup warzywny możemy przygotować również samodzielnie i przechowywać go w zawekowanych słoikach.
Podsumowując amerykańskie żeberka w sosie BBQ z colą to idealny pomysł na mięsny dodatek do obiadu. Idealnie sprawdzi się również na grilla. Jako samo mięso możemy je zaliczyć do diety niskowęglowodanowej oraz bezmlecznej. Osoby redukujące masę ciała powinny uważać z ich spożywaniem, ponieważ żeberka są mięsem wysokokalorycznym, a dodatek coli dodatkowo podnosi kaloryczność potrawy.
Alergeny w żeberkach po amerykańsku
Lista alergenów dla żeberek po amerykańsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos BBQ
Wartości odżywcze żeberek po amerykańsku
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.