Żeberka pieczone z ziemniakami

Opublikowano: 13.04.2021 r., 17:25 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Na talerzu umieszczone są żeberka pieczone z ziemniakami. Przyozdobione są gałązkami koperku, kawałkami pomarańczy. Obok żeberek stoi mała miseczka z czerwonym sosem.
Żeberka pieczone z ziemniakami
Żeberka pieczone z ziemniakami to dobry pomysł na smaczny obiad. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu i dodaj do niego surówkę ze świeżych warzyw sezonowych.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 120 min
558 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
82
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Żeberka wieprzowe (600 g)
  • Cebula (100 g)
  • Ziemniaki późne (900 g)
  • Olej rzepakowy (50 ml)
  • Ketchup (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sos sojowy, papryka ostra, czosnek granulowany
Sprzęt kuchenny
piekarnik, blaszka do pieczenia, folia aluminiowa, miska

Przepis na żeberka pieczone z ziemniakami krok po kroku

Żeberka umyj, osusz i podziel na mniejsze porcje.

Ziemniaki umyj, osusz i każdy pokrój na cztery części.

Cebulę obierz i pokrój w piórka.

Przygotuj marynatę: wymieszaj olej, ketchup, łyżkę sosu sojowego oraz po pół łyżeczki papryki ostrej, czosnku granulowanego, soli i pieprzu.

W misce wyłóż żeberka, ziemniaki oraz cebulę, całość dobrze przykryj marynatą (w razie potrzeby wymieszaj składniki).

Miskę z żeberkami przykryj folią aluminiową i odstaw na noc do lodówki.

Piekarnik nagrzej do 170 stopni C.

Ziemniaki, cebulę i żeberka wyłóż na blaszkę i piecz w nagrzanym piekarniku przez około dwie godziny.

Jak oceniasz przepis na żeberka pieczone z ziemniakami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,7% osób

Więcej informacji na temat żeberek pieczonych z ziemniakami

Żeberka pieczone z ziemniakami i cebulą to doskonały pomysł na danie obiadowe. Wystarczy, że przygotujesz surówkę z warzyw sezonowych, aby wzbogacić ten przepis o wiele cennych dla naszego organizmu składników pokarmowych. Przepis na pieczone żeberka z ziemniakami jest bardzo prosty, dlatego do jego przygotowania nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego. Produkty spożywcze niezbędne go upieczenia żeberek z ziemniakami to żeberka wołowe, cebula, ziemniaki, olej, ketchup raz przyprawy (sól, pieprz, sos sojowy, papryka ostra oraz czosnek granulowany). Potrawa będzie delikatnie pikantna, dlatego osoby mające problemy z przewodem pokarmowym powinny zrezygnować z niektórych przypraw. Pomysł na żeberka z ziemniakami warto wykorzystać w swojej kuchni, ponieważ jest to danie bardzo smaczne i proste w przygotowaniu.

Pieczone żeberka wołowe są produktem wysokokalorycznym, ponieważ w 100g tego produkty znajdziemy około 355 kcal. Znajdziemy w nich również sporo tłuszczów (około 29g w 100g produktu) oraz białka (około 23g w 100g produktu). Żeberka wołowe dostarczą do naszego organizmu większości witamin z grupy B, wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, sodu, cynku, miedzi, manganu oraz selenu. Ziemniaki są natomiast niskokaloryczne oraz łatwostrawne. Dostarczają do organizmu wielu łatwo przyswajalnych związków. Zawierają potas, który spożywany w odpowiednich ilościach obniża ciśnienie krwi oraz magnez, który poprawia przemianę materii oraz łagodzi stany zmęczenia czy stresu. Najwięcej w nim jest witaminy C, która w odpowiednich ilościach poprawia odporność naszego organizmu.

Podsumowując żeberka z piekarnika z ziemniakami to doskonały pomysł na danie obiadowe. Świetnie smakuje z sezonowymi warzywami, dlatego warto przygotować surówki z ich udziałem. Jest to danie, które dostarczy do naszego organizmu sporo składników odżywczych, które korzystanie wpłyną na nasze zdrowie, jednak nie należy często po nie sięgać - warto włączyć do diety (poza mięsem czerwonym) również mięso drobiowe, nasiona roślin strączkowych oraz ryby (szczególnie tłuste ryby morskie).

Alergeny w żeberkach pieczonych z ziemniakami

Lista alergenów dla żeberek pieczonych z ziemniakami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy

Wartości odżywcze żeberek pieczonych z ziemniakami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
139.72
558.88
Białko (g)
8.08
32.30

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
10.42
41.68
Węglowodany przyswajalne (g)
9.19
36.75
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.23
4.93

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
7.25
28.99
Tłuszcze nasycone (g)
3.12
12.49
Tłuszcze nienasycone (g)
4.12
16.50
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.95
11.80
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.17
4.69
Tłuszcze trans (g)
0.03
0.10
Brak danych dla: ketchup.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
26.43
105.71

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A (µg (mcg))
1.18
4.71
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.36
1.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.36
1.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
11.07
44.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.25
1.00
Witamina E (mg)
0.01
0.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.71
2.86
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.18
0.73
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.11
0.44
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.70
6.80
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
9.33
37.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
6.24
24.95
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
42.15
168.60
Potas (mg)
354.96
1419.83
Wapń (mg)
15.92
63.69
Fosfor (mg)
101.65
406.62
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
20.65
82.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.76
3.02
Cynk (mg)
1.17
4.67
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny żeberek pieczonych z ziemniakami 82
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania żeberek pieczonych z ziemniakami

Koszt składników
39.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Żeberka wieprzowe
600 g
20.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
15.00
Za 600 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Ziemniaki późne
900 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
3.60
Za 900 g
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Ketchup
30 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 30 g
Koszt składników
39.00