Żeberka pieczone z ziemniakami
- Żeberka wieprzowe (600 g)
- Cebula (100 g)
- Ziemniaki późne (900 g)
- Olej rzepakowy (50 ml)
- Ketchup (30 g)
Przepis na żeberka pieczone z ziemniakami krok po kroku
Żeberka umyj, osusz i podziel na mniejsze porcje.
Ziemniaki umyj, osusz i każdy pokrój na cztery części.
Cebulę obierz i pokrój w piórka.
Przygotuj marynatę: wymieszaj olej, ketchup, łyżkę sosu sojowego oraz po pół łyżeczki papryki ostrej, czosnku granulowanego, soli i pieprzu.
W misce wyłóż żeberka, ziemniaki oraz cebulę, całość dobrze przykryj marynatą (w razie potrzeby wymieszaj składniki).
Miskę z żeberkami przykryj folią aluminiową i odstaw na noc do lodówki.
Piekarnik nagrzej do 170 stopni C.
Ziemniaki, cebulę i żeberka wyłóż na blaszkę i piecz w nagrzanym piekarniku przez około dwie godziny.
-
Żeberka
-
Żeberka w miodzie
-
Żeberka pieczone
-
Żeberka w kapuście
-
Żeberka wieprzowe
-
Zupa grochowa na żeberkach
-
Żeberka duszone
-
Kapuśniak na żeberkach
-
Żeberka bbq
-
Szponder wołowy
-
Żeberka z grilla
-
Marynata do żeberek
-
Żeberka w coli
-
Żeberka w sosie
-
Żeberka z piekarnika
-
Krupnik na żeberkach
-
Kwaśnica góralska
-
Żeberka w sosie bbq
-
Żeberka
Więcej informacji na temat żeberek pieczonych z ziemniakami
Żeberka pieczone z ziemniakami i cebulą to doskonały pomysł na danie obiadowe. Wystarczy, że przygotujesz surówkę z warzyw sezonowych, aby wzbogacić ten przepis o wiele cennych dla naszego organizmu składników pokarmowych. Przepis na pieczone żeberka z ziemniakami jest bardzo prosty, dlatego do jego przygotowania nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego. Produkty spożywcze niezbędne go upieczenia żeberek z ziemniakami to żeberka wołowe, cebula, ziemniaki, olej, ketchup raz przyprawy (sól, pieprz, sos sojowy, papryka ostra oraz czosnek granulowany). Potrawa będzie delikatnie pikantna, dlatego osoby mające problemy z przewodem pokarmowym powinny zrezygnować z niektórych przypraw. Pomysł na żeberka z ziemniakami warto wykorzystać w swojej kuchni, ponieważ jest to danie bardzo smaczne i proste w przygotowaniu.
Pieczone żeberka wołowe są produktem wysokokalorycznym, ponieważ w 100g tego produkty znajdziemy około 355 kcal. Znajdziemy w nich również sporo tłuszczów (około 29g w 100g produktu) oraz białka (około 23g w 100g produktu). Żeberka wołowe dostarczą do naszego organizmu większości witamin z grupy B, wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, sodu, cynku, miedzi, manganu oraz selenu. Ziemniaki są natomiast niskokaloryczne oraz łatwostrawne. Dostarczają do organizmu wielu łatwo przyswajalnych związków. Zawierają potas, który spożywany w odpowiednich ilościach obniża ciśnienie krwi oraz magnez, który poprawia przemianę materii oraz łagodzi stany zmęczenia czy stresu. Najwięcej w nim jest witaminy C, która w odpowiednich ilościach poprawia odporność naszego organizmu.
Podsumowując żeberka z piekarnika z ziemniakami to doskonały pomysł na danie obiadowe. Świetnie smakuje z sezonowymi warzywami, dlatego warto przygotować surówki z ich udziałem. Jest to danie, które dostarczy do naszego organizmu sporo składników odżywczych, które korzystanie wpłyną na nasze zdrowie, jednak nie należy często po nie sięgać - warto włączyć do diety (poza mięsem czerwonym) również mięso drobiowe, nasiona roślin strączkowych oraz ryby (szczególnie tłuste ryby morskie).
Alergeny w żeberkach pieczonych z ziemniakami
Lista alergenów dla żeberek pieczonych z ziemniakami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
Wartości odżywcze żeberek pieczonych z ziemniakami
Energia i białka
(400g)
Węglowodany
(400g)
Tłuszcze
(400g)
Witaminy
(400g)
Składniki mineralne
(400g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.