Żeberka pieczone w rękawie

Opublikowano: 24.03.2021 r., 4:52 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Żeberka z ziemniakami na desce
Żeberka pieczone w rękawie
Żeberka pieczone w rękawie z cebulą są bardzo aromatyczne i soczyste. W tym przepisie istotna jest marynata. Sprawdź, ile piec wieprzowe żeberka w worku foliowym!
Przygotowanie 20 min
Czas duszenia 70 min
651 kcal
Kcal w porcji
415 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Żeberka wieprzowe (1500 g)
  • Cebula - 1 cebula (100 g)
  • Papryka czerwona - 1 papryka (220 g)
  • Papryka żółta - 1 papryka (220 g)
  • Olej rzepakowy - 3 łyżki (30 ml)
  • Musztarda - 1 łyżeczka (10 g)
  • Czosnek - 3 ząbki (15 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, kolendra nasiona mielone
Sprzęt kuchenny
piekarnik, pojemnik zamykany, blaszka do pieczenia, praska do czosnku, worek foliowy

Przepis na żeberka pieczone w rękawie krok po kroku

Umyj żeberka i podziel je na mniejsze części.

Do miseczki wlej olej, dodaj musztardę i dosyp 1 łyżeczkę soli, świeżo mielony pieprz, łyżeczkę majeranku, 1/2 łyżeczkę kolendry i przeciśnięty przez praskę czosnek.

Żeberka natrzyj gotową marynatą i włóż do dużego pojemnika. Pojemnik zamknij i odstaw do lodówki na 6 godzin.

Cebulę pokrój w piórka.

Papryki oczyść z części niejadalnych i pokrój w słupki.

Zamarynowane żeberka przełóż do worka foliowego i dołóż do niego cebulę oraz papryki. Następnie zwiąż go i włóż do blaszki. Żeberka umieść w piekarniku nagrzanym do 175 stopni i duś przez ok. 60-70 min.

Jak oceniasz przepis na żeberka pieczone w rękawie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,8% osób

Więcej informacji na temat żeberek pieczonych w rękawie

Żeberka pieczone w rękawie wychodzą bardzo soczyste. Bez wątpienia tym daniem zachwycisz swoich bliskich i znajomych. Tak przygotowane żeberka można podawać z pieczonymi ziemniakami, frytkami lub świeżym pieczywem. Jako dodatek do nich możesz też podać sałatkę z zielonej i czerwonej sałaty karbowanej, sera żółtego oraz pomidorków koktajlowych, która będzie skropiona oliwą z oliwek lub polana sosem winegret.

Ile piec żeberka wieprzowe w worku foliowym? Najlepiej robić to dłużej, ale w mniejszej temperaturze. Optymalnie temperatura to 175 stopni Celsjusza. Wtedy żeberka należy obrabiać ok. 60-70 min. Na sam koniec możesz przeciąć worek, aby jeszcze 10 min żeberka mogły się przypiec, ale trzeba zachować przy tym ostrożności. W momencie przedziurawienia worka, na zewnątrz wydostanie się gorąca para. Żeberka możesz również obrabiać w piekarniku nagrzanym do 160 stopni Celsjusza, ale czas duszenia należy wtedy odpowiednio wydłużyć.

Jak przyprawić żeberka? Marynata odgrywa bardzo ważną rolę w tym przepisie. Żeberka należy obtoczyć w musztardzie z olejem i przyprawami, a potem schować do zamkniętego pojemnika i odstawić do lodówki. Im dłużej żeberka są marynowane, tym lepiej. Absolutne minimum w tym przypadku to 6 godzin, jednak warto je zamarynować wieczorem, a przyrządzić dopiero na drugi dzień.

Do worka foliowego możesz wrzucić różne warzywa. W tym przepisie żeberka są duszone z cebulą i paprykami (żółtą i czerwoną), ale możesz tam dodać też marchewkę i pietruszkę. Jeżeli dodasz tylko cebulę i czosnek, to może je potem zmiksować za pomocą blendera i przerzucić na patelnię. Po zagotowaniu i dodaniu mąki wyjdzie ci domowy sos.

Pomysł na duszone żeberka na pierwszy rzut oka może wydawać się trudny, ale ten przepis pokieruje cię krok po kroku, jak odpowiednio je przyrządzić. Efekt będzie zaskakujący i zniewalający. Zarówno ty, jak i twoi goście nie będziecie mogli oprzeć się tym żeberkom, więc najlepiej zapamiętaj ten przepis. Może się okazać, że już za niedługi czas znowu będziesz chciał je przygotować.

Alergeny w żeberkach pieczonych w rękawie

Lista alergenów dla żeberek pieczonych w rękawie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Wartości odżywcze żeberek pieczonych w rękawie

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(415g)
Energia (kcal)
157.04
651.73
Białko (g)
14.15
58.71

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(415g)
Węglowodany (g)
2.01
8.32
Węglowodany przyswajalne (g)
1.57
6.53
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.43
1.79

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(415g)
Tłuszcz (g)
9.96
41.33
Tłuszcze nasycone (g)
5.94
24.63
Tłuszcze nienasycone (g)
4.02
16.70
Brak danych dla: papryka żółta, musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.92
12.13
Brak danych dla: papryka żółta, musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.10
4.57
Brak danych dla: papryka żółta, musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.05
0.21
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
52.98
219.88

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(415g)
Witamina A (µg (mcg))
18.99
78.80
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.45
1.87
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.72
2.97
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
33.26
138.02
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.50
2.08
Witamina E (mg)
0.17
0.70
Brak danych dla: papryka żółta, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
1.43
5.94
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.29
1.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.19
0.81
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.42
10.02
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
8.52
35.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
183.37
761.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(415g)
Sód (mg)
51.30
212.90
Potas (mg)
282.66
1173.04
Wapń (mg)
20.34
84.40
Fosfor (mg)
146.43
607.69
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
18.44
76.53
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.73
3.04
Cynk (mg)
2.05
8.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny żeberek pieczonych w rękawie 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania żeberek pieczonych w rękawie

Koszt składników
62.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Żeberka wieprzowe
1500 g
20.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 2
37.50
Za 1500 g
Cebula
100 g
1 cebula
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Papryka czerwona
220 g
1 papryka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.96
Za 220 g
Papryka żółta
220 g
1 papryka
1.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.20
Za 220 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Musztarda
10 g
1 łyżeczka
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 10 g
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Koszt składników
62.50