Żeberka pieczone w rękawie
- Żeberka wieprzowe (1500 g)
- Cebula - 1 cebula (100 g)
- Papryka czerwona - 1 papryka (220 g)
- Papryka żółta - 1 papryka (220 g)
- Olej rzepakowy - 3 łyżki (30 ml)
- Musztarda - 1 łyżeczka (10 g)
- Czosnek - 3 ząbki (15 g)
Przepis na żeberka pieczone w rękawie krok po kroku
Umyj żeberka i podziel je na mniejsze części.
Do miseczki wlej olej, dodaj musztardę i dosyp 1 łyżeczkę soli, świeżo mielony pieprz, łyżeczkę majeranku, 1/2 łyżeczkę kolendry i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Żeberka natrzyj gotową marynatą i włóż do dużego pojemnika. Pojemnik zamknij i odstaw do lodówki na 6 godzin.
Cebulę pokrój w piórka.
Papryki oczyść z części niejadalnych i pokrój w słupki.
Zamarynowane żeberka przełóż do worka foliowego i dołóż do niego cebulę oraz papryki. Następnie zwiąż go i włóż do blaszki. Żeberka umieść w piekarniku nagrzanym do 175 stopni i duś przez ok. 60-70 min.
-
Żeberka
-
Żeberka w miodzie
-
Żeberka pieczone
-
Żeberka w kapuście
-
Żeberka wieprzowe
-
Zupa grochowa na żeberkach
-
Żeberka duszone
-
Kapuśniak na żeberkach
-
Żeberka bbq
-
Szponder wołowy
-
Żeberka z grilla
-
Żeberka w coli
-
Marynata do żeberek
-
Żeberka w sosie
-
Żeberka z piekarnika
-
Krupnik na żeberkach
-
Kwaśnica góralska
-
Żeberka w sosie bbq
-
Żeberka
Więcej informacji na temat żeberek pieczonych w rękawie
Żeberka pieczone w rękawie wychodzą bardzo soczyste. Bez wątpienia tym daniem zachwycisz swoich bliskich i znajomych. Tak przygotowane żeberka można podawać z pieczonymi ziemniakami, frytkami lub świeżym pieczywem. Jako dodatek do nich możesz też podać sałatkę z zielonej i czerwonej sałaty karbowanej, sera żółtego oraz pomidorków koktajlowych, która będzie skropiona oliwą z oliwek lub polana sosem winegret.
Ile piec żeberka wieprzowe w worku foliowym? Najlepiej robić to dłużej, ale w mniejszej temperaturze. Optymalnie temperatura to 175 stopni Celsjusza. Wtedy żeberka należy obrabiać ok. 60-70 min. Na sam koniec możesz przeciąć worek, aby jeszcze 10 min żeberka mogły się przypiec, ale trzeba zachować przy tym ostrożności. W momencie przedziurawienia worka, na zewnątrz wydostanie się gorąca para. Żeberka możesz również obrabiać w piekarniku nagrzanym do 160 stopni Celsjusza, ale czas duszenia należy wtedy odpowiednio wydłużyć.
Jak przyprawić żeberka? Marynata odgrywa bardzo ważną rolę w tym przepisie. Żeberka należy obtoczyć w musztardzie z olejem i przyprawami, a potem schować do zamkniętego pojemnika i odstawić do lodówki. Im dłużej żeberka są marynowane, tym lepiej. Absolutne minimum w tym przypadku to 6 godzin, jednak warto je zamarynować wieczorem, a przyrządzić dopiero na drugi dzień.
Do worka foliowego możesz wrzucić różne warzywa. W tym przepisie żeberka są duszone z cebulą i paprykami (żółtą i czerwoną), ale możesz tam dodać też marchewkę i pietruszkę. Jeżeli dodasz tylko cebulę i czosnek, to może je potem zmiksować za pomocą blendera i przerzucić na patelnię. Po zagotowaniu i dodaniu mąki wyjdzie ci domowy sos.
Pomysł na duszone żeberka na pierwszy rzut oka może wydawać się trudny, ale ten przepis pokieruje cię krok po kroku, jak odpowiednio je przyrządzić. Efekt będzie zaskakujący i zniewalający. Zarówno ty, jak i twoi goście nie będziecie mogli oprzeć się tym żeberkom, więc najlepiej zapamiętaj ten przepis. Może się okazać, że już za niedługi czas znowu będziesz chciał je przygotować.
Alergeny w żeberkach pieczonych w rękawie
Lista alergenów dla żeberek pieczonych w rękawie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
Wartości odżywcze żeberek pieczonych w rękawie
Energia i białka
(415g)
Węglowodany
(415g)
Tłuszcze
(415g)
Witaminy
(415g)
Składniki mineralne
(415g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.