Żeberka pieczone w miodzie
- Żeberka wieprzowe (1200 g)
- Olej rzepakowy (20 ml)
- Miód - 3 łyżki do marynaty + 1 do posmarowania pod koniec pieczenia (100 g)
- Musztarda sarepska - 2 łyżki (40 g)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Piwo jasne - + do podlania w czasie pieczenia (150 ml)
Przepis na żeberka pieczone w miodzie krok po kroku
W misce wymieszaj miód, musztardę i olej. Dodaj łyżeczkę słodkiej papryki, szczyptę soli oraz pieprzu, a także łyżeczkę przyprawy do karkówki. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Mięso pokrój na kawałki. Posmaruj mięso marynatą i schowaj w lodówce na godzinę.
Żeberka przełóż do naczynia żaroodpornego. Obok połóż ząbki czosnku, gałązki rozmarynu i wlej piwo. Zamknij naczynie żaroodporne. I wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.
Podczas pieczenia obróć mięso przynajmniej 2 razy i ewentualnie dolej trochę piwa. Po godzinie od wstawienia do piekarnika zdejmij pokrywkę naczynia żaroodpornego.
Wierzch żeberek posmaruj miodem i piecz jeszcze 10 minut.
-
Żeberka
-
Żeberka w miodzie
-
Żeberka pieczone
-
Żeberka w kapuście
-
Żeberka wieprzowe
-
Zupa grochowa na żeberkach
-
Żeberka duszone
-
Kapuśniak na żeberkach
-
Żeberka bbq
-
Szponder wołowy
-
Żeberka z grilla
-
Marynata do żeberek
-
Żeberka w coli
-
Żeberka z piekarnika
-
Żeberka w sosie
-
Krupnik na żeberkach
-
Kwaśnica góralska
-
Żeberka w sosie bbq
-
Żeberka
Więcej informacji na temat żeberek pieczonych w miodzie
Żeberka pieczone w miodzie to smaczne, mięsne danie, które przygotujesz w piekarniku. Tak zamarynowane mięso możesz również upiec na grillu.
Przepis na żeberka pieczone w miodzie jest nie zwykle prosty w wykonaniu. Nadzwyczajny smak nadaje mięsu marynata. Do jej wykonania potrzebny będzie olej, musztarda, papryka słodka, sól, pieprz i przyprawa do karkówki. Wszystko należy dokładnie wymieszać z miodem. Tak przygotowaną marynatą dokładnie natrzyj pokrojone w kawałki mięso i umieść w lodówce na godzinę, by mięso nabrało smaku. Następnie żeberka umieść w naczyniu żaroodpornym z ząbkami czosnku i gałązkami rozmarynu. Podlej piwem. Całość piecz przez około 70 minut, z czego przez ostatnie 10 minut piecz mięso bez przykrycia. Warto również posmarować mięso dodatkowo miodem w tym czasie, by powstała piękna glazura. Tak przygotowane żeberka z piekarnika będą niezwykle pyszne. Mam nadzieję, że wiecie już jak zrobić żeberka w miodzie i to dobre danie pojawi się na Waszym stole.
Mięso wieprzowe jest to określenie na produkt otrzymany ze świń. Informacje o jego spożywaniu możemy znaleźć już w mitologiach rzymskiej i greckiej. Ze względu na to, że świnie są najprostsze w rozrodzie, szturmem podbiły one świat i tym samym stały się najpopularniejszym mięsem. Na stołach średniowiecznej Polski królowała głównie baranina, wołowina, drób i dziczyzna. Jednak z czasem wieprzowina była spożywana już przez wszystkie klasy społeczne. Wówczas spożywano około dwóch świń rocznie na rodzinę, gdy ubijano je na Święta Bożego Narodzenia czy Wielkanoc. Wtedy też wykorzystywano każdy element mięsa wieprzowego, a nadmiar suszono, solono lub wędzono. Pomimo swojej popularności mięso wieprzowe zakazane jest w kuchni żydowskiej i muzułmańskiej. Za to cieszy się ogromną popularnością w kuchni polskiej czy chińskiej.
Żeberka wieprzowe to element pozyskiwany z półtuszy. W ich skład wchodzą kości żeber i mięśnie międzyżebrowe z wieprzowiny. Wraz ze 100 g produktu dostarczymy 224 kcal, w tym około 19 g białka i ponad 16 g tłuszczów. Ze względu na to, że jest to mięso, to wraz z nim dostarczymy również witaminy z grupy B oraz witaminę A.
Alergeny w żeberkach pieczonych w miodzie
Lista alergenów dla żeberek pieczonych w miodzie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda sarepska
- przyprawa do mięsa
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Piwo jasne
W przepisie na żeberka pieczone w miodzie nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- przyprawa do karkówki
Wartości odżywcze żeberek pieczonych w miodzie
Wraz ze 100 g żeberek dostarczymy 224 kcal, w tym około 19 g białka i ponad 16 g tłuszczów. Ze względu na to, że jest to mięso, to wraz z nim dostarczymy również witaminy z grupy B oraz witaminę A.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.