Żeberka pieczone w miodzie

Opublikowano: 23.02.2022 r., 16:23 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Soczyste żeberka w miodowej glazurze
Żeberka pieczone w miodzie
Żeberka pieczone w miodzie to smaczne, mięsne danie, które przygotujesz w piekarniku. Tak zamarynowane mięso możesz również upiec na grillu.
Przygotowanie 70 min
Pieczenie 70 min
373 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Żeberka wieprzowe (1200 g)
  • Olej rzepakowy (20 ml)
  • Miód - 3 łyżki do marynaty + 1 do posmarowania pod koniec pieczenia (100 g)
  • Musztarda sarepska - 2 łyżki (40 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
  • Piwo jasne - + do podlania w czasie pieczenia (150 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, przyprawa do mięsa, przyprawa do karkówki
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie żaroodporne, miseczka

Przepis na żeberka pieczone w miodzie krok po kroku

W misce wymieszaj miód, musztardę i olej. Dodaj łyżeczkę słodkiej papryki, szczyptę soli oraz pieprzu, a także łyżeczkę przyprawy do karkówki. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Mięso pokrój na kawałki. Posmaruj mięso marynatą i schowaj w lodówce na godzinę.

Żeberka przełóż do naczynia żaroodpornego. Obok połóż ząbki czosnku, gałązki rozmarynu i wlej piwo. Zamknij naczynie żaroodporne. I wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.

Podczas pieczenia obróć mięso przynajmniej 2 razy i ewentualnie dolej trochę piwa. Po godzinie od wstawienia do piekarnika zdejmij pokrywkę naczynia żaroodpornego.

Wierzch żeberek posmaruj miodem i piecz jeszcze 10 minut.

Jak oceniasz przepis na żeberka pieczone w miodzie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,3% osób

Więcej informacji na temat żeberek pieczonych w miodzie

Żeberka pieczone w miodzie to smaczne, mięsne danie, które przygotujesz w piekarniku. Tak zamarynowane mięso możesz również upiec na grillu.

Przepis na żeberka pieczone w miodzie jest nie zwykle prosty w wykonaniu. Nadzwyczajny smak nadaje mięsu marynata. Do jej wykonania potrzebny będzie olej, musztarda, papryka słodka, sól, pieprz i przyprawa do karkówki. Wszystko należy dokładnie wymieszać z miodem. Tak przygotowaną marynatą dokładnie natrzyj pokrojone w kawałki mięso i umieść w lodówce na godzinę, by mięso nabrało smaku. Następnie żeberka umieść w naczyniu żaroodpornym z ząbkami czosnku i gałązkami rozmarynu. Podlej piwem. Całość piecz przez około 70 minut, z czego przez ostatnie 10 minut piecz mięso bez przykrycia. Warto również posmarować mięso dodatkowo miodem w tym czasie, by powstała piękna glazura. Tak przygotowane żeberka z piekarnika będą niezwykle pyszne. Mam nadzieję, że wiecie już jak zrobić żeberka w miodzie i to dobre danie pojawi się na Waszym stole.

Mięso wieprzowe jest to określenie na produkt otrzymany ze świń. Informacje o jego spożywaniu możemy znaleźć już w mitologiach rzymskiej i greckiej. Ze względu na to, że świnie są najprostsze w rozrodzie, szturmem podbiły one świat i tym samym stały się najpopularniejszym mięsem. Na stołach średniowiecznej Polski królowała głównie baranina, wołowina, drób i dziczyzna. Jednak z czasem wieprzowina była spożywana już przez wszystkie klasy społeczne. Wówczas spożywano około dwóch świń rocznie na rodzinę, gdy ubijano je na Święta Bożego Narodzenia czy Wielkanoc. Wtedy też wykorzystywano każdy element mięsa wieprzowego, a nadmiar suszono, solono lub wędzono. Pomimo swojej popularności mięso wieprzowe zakazane jest w kuchni żydowskiej i muzułmańskiej. Za to cieszy się ogromną popularnością w kuchni polskiej czy chińskiej.

Żeberka wieprzowe to element pozyskiwany z półtuszy. W ich skład wchodzą kości żeber i mięśnie międzyżebrowe z wieprzowiny. Wraz ze 100 g produktu dostarczymy 224 kcal, w tym około 19 g białka i ponad 16 g tłuszczów. Ze względu na to, że jest to mięso, to wraz z nim dostarczymy również witaminy z grupy B oraz witaminę A.

Alergeny w żeberkach pieczonych w miodzie

Lista alergenów dla żeberek pieczonych w miodzie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda sarepska
    • przyprawa do mięsa
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Piwo jasne

W przepisie na żeberka pieczone w miodzie nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • przyprawa do karkówki
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze żeberek pieczonych w miodzie

na 100g gotowej potrawy

Wraz ze 100 g żeberek dostarczymy 224 kcal, w tym około 19 g białka i ponad 16 g tłuszczów. Ze względu na to, że jest to mięso, to wraz z nim dostarczymy również witaminy z grupy B oraz witaminę A.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
186.50
373.00
Białko (g)
15.43
30.87

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
5.94
11.88
Węglowodany przyswajalne (g)
5.80
11.60
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.14
0.28

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
10.72
21.45
Tłuszcze nasycone (g)
6.55
13.11
Tłuszcze nienasycone (g)
4.17
8.34
Brak danych dla: musztarda sarepska.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.05
6.09
Brak danych dla: musztarda sarepska.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.12
2.25
Brak danych dla: musztarda sarepska.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.06
0.11
Brak danych dla: musztarda sarepska.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
58.42
116.84

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
1.68
3.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.44
0.88
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.79
1.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.25
0.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.55
1.11
Witamina E (mg)
0.01
0.02
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
1.58
3.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.31
0.61
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.20
0.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.50
4.99
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
0.93
1.86
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.85
1.70
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
79.45
158.91
Potas (mg)
263.13
526.26
Wapń (mg)
21.01
42.01
Fosfor (mg)
157.66
315.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
18.63
37.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.75
1.51
Cynk (mg)
2.23
4.47
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny żeberek pieczonych w miodzie 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania żeberek pieczonych w miodzie

Koszt składników
70.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Żeberka wieprzowe
1200 g
20.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 2
30.00
Za 1200 g
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Miód
100 g
3 łyżki do marynaty + 1 do posmarowania pod koniec pieczenia
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
4.29
Za 100 g
Musztarda sarepska
40 g
2 łyżki
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 40 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Piwo jasne
150 ml
+ do podlania w czasie pieczenia
3.50
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.05
Za 150 ml
Koszt składników
70.50