Żeberka pieczone w kapuście
- Żeberka wieprzowe (1000 g)
- Cebula - 1 cebula (100 g)
- Kapusta kiszona (1000 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
Przepis na żeberka pieczone w kapuście krok po kroku
Żeberka przekrój na pół.
Dopraw je solą i pieprzem.
Obsmaż na patelni na rozgrzanej oliwie z oliwek.
Cebulę pokrój w kostkę.
Podsmaż ją na tłuszczu pozostałym po żeberkach.
Następnie dodaj kapustę i przyprawy.
Delikatnie podsmaż.
W naczyniu żaroodpornym ułóż na przemian kapusta - żeberka - kapusta.
Naczynie zamknij i piecz około 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni.
-
Żeberka
-
Żeberka w miodzie
-
Żeberka pieczone
-
Żeberka w kapuście
-
Żeberka wieprzowe
-
Zupa grochowa na żeberkach
-
Żeberka duszone
-
Kapuśniak na żeberkach
-
Żeberka bbq
-
Szponder wołowy
-
Żeberka z grilla
-
Marynata do żeberek
-
Żeberka w coli
-
Żeberka z piekarnika
-
Żeberka w sosie
-
Krupnik na żeberkach
-
Kwaśnica góralska
-
Żeberka w sosie bbq
-
Żeberka
Więcej informacji na temat żeberek pieczonych w kapuście
Pyszne żeberka pieczone w kapuście to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad, jako posiłek do pracy lub kolację. Kapusta kiszona z mięsem i przyprawami jest bardzo dobra, dzięki składnikom, które dodawane są do niej. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Danie zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Potrawę możesz doprawić do smaku ulubionymi przyprawami, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić żeberka pieczone w kapuście? Przygotowanie ich jest proste. Na początku mięso przekrój na pół i dopraw je solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek obsmaż je z obu stron. Gotowe przełóż na talerz. Następnie na pozostałym tłuszczu po mięsie podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę na złoty kolor. Dodaj do niej kapustę kiszoną oraz przyprawy. Całość delikatnie podsmaż. Jeśli kapusta będzie zbyt kwaśna, możesz ją przepłukać wodą. W naczyniu żaroodpornym układamy na przemian kapusta – mięso – kapusta. Naczynie szczelnie zamykamy i pieczemy w piekarniku około 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni. Gotowy posiłek idealnie pasuje w połączeniu z ziemniakami.
Przepis na żeberka pieczone w kapuście nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się między innymi z kapusty kiszonej, która ma wiele cennych właściwości zdrowotnych. Kapusta kiszona należy do składników o małej wartości kalorycznej, posiada sporo błonnika pokarmowego, który odpowiada za obniżenie poziomu cholesterolu, a także zawiera bakterie, które wpływają na prawidłową pracę jelit. Ponadto jest bogata w witaminę C, która wpływa na naszą odporność oraz magnez, potas i wapń. Kapusta ma również wpływ na utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi, który chroni nas przed rozwinięciem się cukrzycy. Posiada także właściwości przeciwzapalne oraz zapobiega niedokrwistości.
Żeberka w kapuście kiszonej posiadają wiele właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu. Są proste w przygotowaniu oraz smaczne. Sprawdzą się także jako posiłek podczas spotkania rodzinnego. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony i dobry przepis na pewno ułatwi Ci ich przygotowanie.
Alergeny w żeberkach pieczonych w kapuście
Lista alergenów dla żeberek pieczonych w kapuście przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na żeberka pieczone w kapuście
Wartości odżywcze żeberek pieczonych w kapuście
Żeberka wieprzowe należą do mięs o podwyższonej zawartości tłuszczu dlatego warto spożywać je okazjonalnie.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.