Żeberka pieczone w kapuście

Opublikowano: 25.11.2021 r., 20:27 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pieczone żeberka w kapuście
Żeberka w kapuście kiszonej
Żeberka pieczone w kapuście kiszonej to doskonała propozycja na obiad. Mięso jest aromatyczne oraz rozpadające się w ustach. Spróbuj, a przepis zagości u Ciebie na stałe.
Przygotowanie 120 min
Smażenie i Pieczenie 90 min
325 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Żeberka wieprzowe (1000 g)
  • Cebula - 1 cebula (100 g)
  • Kapusta kiszona (1000 g)
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, kminek mielony
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie żaroodporne, patelnia

Przepis na żeberka pieczone w kapuście krok po kroku

Żeberka przekrój na pół.

Dopraw je solą i pieprzem.

Obsmaż na patelni na rozgrzanej oliwie z oliwek.

Cebulę pokrój w kostkę.

Podsmaż ją na tłuszczu pozostałym po żeberkach.

Następnie dodaj kapustę i przyprawy.

Delikatnie podsmaż.

W naczyniu żaroodpornym ułóż na przemian kapusta - żeberka - kapusta.

Naczynie zamknij i piecz około 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni.

Jak oceniasz przepis na żeberka pieczone w kapuście
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,0% osób

Więcej informacji na temat żeberek pieczonych w kapuście

Pyszne żeberka pieczone w kapuście to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad, jako posiłek do pracy lub kolację. Kapusta kiszona z mięsem i przyprawami jest bardzo dobra, dzięki składnikom, które dodawane są do niej. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Danie zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Potrawę możesz doprawić do smaku ulubionymi przyprawami, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić żeberka pieczone w kapuście? Przygotowanie ich jest proste. Na początku mięso przekrój na pół i dopraw je solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek obsmaż je z obu stron. Gotowe przełóż na talerz. Następnie na pozostałym tłuszczu po mięsie podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę na złoty kolor. Dodaj do niej kapustę kiszoną oraz przyprawy. Całość delikatnie podsmaż. Jeśli kapusta będzie zbyt kwaśna, możesz ją przepłukać wodą. W naczyniu żaroodpornym układamy na przemian kapusta – mięso – kapusta. Naczynie szczelnie zamykamy i pieczemy w piekarniku około 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni. Gotowy posiłek idealnie pasuje w połączeniu z ziemniakami.

Przepis na żeberka pieczone w kapuście nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się między innymi z kapusty kiszonej, która ma wiele cennych właściwości zdrowotnych. Kapusta kiszona należy do składników o małej wartości kalorycznej, posiada sporo błonnika pokarmowego, który odpowiada za obniżenie poziomu cholesterolu, a także zawiera bakterie, które wpływają na prawidłową pracę jelit. Ponadto jest bogata w witaminę C, która wpływa na naszą odporność oraz magnez, potas i wapń. Kapusta ma również wpływ na utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi, który chroni nas przed rozwinięciem się cukrzycy. Posiada także właściwości przeciwzapalne oraz zapobiega niedokrwistości.

Żeberka w kapuście kiszonej posiadają wiele właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu. Są proste w przygotowaniu oraz smaczne. Sprawdzą się także jako posiłek podczas spotkania rodzinnego. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony i dobry przepis na pewno ułatwi Ci ich przygotowanie.

Alergeny w żeberkach pieczonych w kapuście

Lista alergenów dla żeberek pieczonych w kapuście przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na żeberka pieczone w kapuście

Wartości odżywcze żeberek pieczonych w kapuście

na 100g gotowej potrawy

Żeberka wieprzowe należą do mięs o podwyższonej zawartości tłuszczu dlatego warto spożywać je okazjonalnie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
108.34
325.02
Białko (g)
9.58
28.75
Fenyloalanina (mg)
0.39
1.17
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
2.46
7.38
Węglowodany przyswajalne (g)
1.01
3.03
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.45
4.34
Glukoza (g)
0.07
0.20
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Fruktoza (g)
0.02
0.06
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
6.58
19.74
Tłuszcze nasycone (g)
3.99
11.98
Tłuszcze nienasycone (g)
2.59
7.76
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.00
5.99
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.59
1.77
Tłuszcze trans (g)
0.03
0.10
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
34.91
104.72

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
1.42
4.25
Witamina B6 (mg)
0.32
0.97
Witamina B12 (µg (mcg))
0.47
1.42
Witamina C (mg)
7.28
21.85
Witamina D (µg (mcg))
0.33
0.99
Witamina E (mg)
0.14
0.41
Retinol (µg (mcg))
0.94
2.83
Tiamina (mg)
0.19
0.57
Ryboflawina (mg)
0.13
0.39
Niacyna (mg)
1.52
4.57
Foliany (µg (mcg))
12.22
36.65
Beta karoten (µg (mcg))
3.82
11.46

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
341.72
1025.15
Potas (mg)
237.08
711.25
Wapń (mg)
25.62
76.87
Fosfor (mg)
101.84
305.52
Magnez (mg)
16.51
49.53
Żelazo (mg)
1.11
3.33
Cynk (mg)
1.41
4.23
Miedź (mg)
0.04
0.13
Mangan (mg)
0.08
0.23
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny żeberek pieczonych w kapuście 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania żeberek pieczonych w kapuście

Koszt składników
68.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Żeberka wieprzowe
1000 g
20.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 2
25.00
Za 1000 g
Cebula
100 g
1 cebula
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Kapusta kiszona
1000 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 1000 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Koszt składników
68.00