Żeberka pieczone
- Żeberka wieprzowe (400 g)
- Oliwa z oliwek - 4 łyżki (40 ml)
- Musztarda - 1 łyżka (10 g)
Przepis na żeberka pieczone krok po kroku
W misce wymieszaj oliwę z musztardą i wszystkimi przyprawami.
Obtocz mięso w marynacie.
Zamarynowane mięso wstaw do lodówki na minimum godzinę.
Mięso przełóż do naczynia żaroodpornego i podlej kilkoma łyżkami wody.
Przykryj mięso folią aluminiową.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni ok 60 min.
Odkryj mięso i dopiekaj z każdej strony ok. 15 min.
-
Żeberka
-
Żeberka w miodzie
-
Żeberka w kapuście
-
Żeberka wieprzowe
-
Zupa grochowa na żeberkach
-
Żeberka duszone
-
Kapuśniak na żeberkach
-
Żeberka bbq
-
Szponder wołowy
-
Żeberka z grilla
-
Marynata do żeberek
-
Żeberka w coli
-
Żeberka z piekarnika
-
Żeberka w sosie
-
Krupnik na żeberkach
-
Kwaśnica góralska
-
Żeberka w sosie bbq
-
Żeberka w sosie barbeque
-
Żeberka
Więcej informacji na temat żeberek pieczonych
Żeberka pieczone to danie, któremu nie oprze się żaden miłośnik mięsa. Choć są klasycznym elementem tradycyjnej kuchni amerykańskiej zyskały popularność już na całym świecie, również w Polsce. Aromatyczna marynata, pyszne, doprawione, delikatne i łatwo odchodzące od kości mięso podane z domowymi frytkami i sałatką coleslaw to raj dla wszystkich mięsożerców. Nie wiesz jeszcze jak zrobić żeberka w piekarniku? Wypróbuj nasz prosty przepis jako pomysł na rodzinny obiad, czy imprezę ze znajomymi i danie to z pewnością zostanie w Twojej kuchni na stałe.
Jak przygotować żeberka do pieczenia? Wbrew pozorom nie jest to takie trudne jak mogłoby się wydawać. Kluczem do sukcesu jest odpowiednia marynata. Idealne składniki do przygotowania marynaty do pieczonych żeberek to musztarda (najlepiej sarepska lub dijon), dobrej jakości oliwa z oliwek extra virgin, słodka papryka mielona, ostra papryka mielona, majeranek oraz rozmaryn. Możesz dodać także niewielką ilość prawdziwego, płynnego miodu i/lub dużo świeżo mielonego pieprzu czarnego lub ziołowego, w zależności od tego jakie smaki lubisz najbardziej. Wszystkie składniki marynaty wystarczy wymieszać i dokładnie obtoczyć w niej mięso z każdej strony. Tak przygotowane żeberka najlepiej odstawić do lodówki na kilka godzin, aby mięso przeszło smakiem i zapachem marynaty i stało się jeszcze smaczniejsze. Ostatnim etapem przygotowań jest oczywiście pieczenie żeberek - zamarynowane mięso wystarczy przełożyć do żaroodpornego naczynia, podlać niewielką ilością wody, szczelnie przykryć folią aluminiową i piec w 180 stopniach około godziny. Po upływie godziny, mięso należy odkryć i podpiekać około 10 min z obu stron, aby skórka się zarumieniła i stała chrupiąca.
Znasz już przepis na żeberka pieczone w piekarniku, czas więc pomyśleć o dodatkach. Świetnie sprawdzą do pieczone ziemniaczki lub domowe frytki oraz sałatka coleslaw z białej kapusty z sosem jogurtowo-majonezowym. Mięso wyśmienicie pasuje także z wieloma sosami, na przykład ketchupem, sosem barbecue lub dipem jogurtowo-czosnkowym.
Alergeny w żeberkach pieczonych
Lista alergenów dla żeberek pieczonych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
Wartości odżywcze żeberek pieczonych
Energia i białka
(450g)
Węglowodany
(450g)
Tłuszcze
(450g)
Witaminy
(450g)
Składniki mineralne
(450g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.