Żeberka jagnięce

Opublikowano: 28.09.2022 r., 23:30 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
żeberka jagnięce
Żeberka jagnięce
Pieczone żeberka jagnięce są niezwykle delikatne w smaku, dlatego idealnie sprawdzą się jako propozycja obiadowa dla całej Twoje rodziny. Koniecznie poznaj mój przepis.
Przygotowanie 60 min
Pieczenie 60 min
741 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Żeberka jagnięce 6 sztuk (1200 g)
  • Rozmaryn świeży 1 gałązka (10 g)
  • Musztarda 2 łyżki (20 g)
  • Ocet balsamiczny 1 łyżka (10 ml)
  • Miód 1 łyżka (10 g)
  • Olej rzepakowy 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka

Przepis na żeberka jagnięce krok po kroku

Żeberka pokrój na mniejsze kawałki, dopraw do smaku.

Rozgrzej olej na patelni, obsmaż je krótko z każdej strony.

Przełóż żeberka do naczynia żaroodpornego, upiecz żeberka przez 20 minut w 180 st. C.

Miód, musztardę i ocet balsamiczny wymieszaj i polej żeberka.

Piecz jeszcze przez kilka minut.

Jak oceniasz przepis na żeberka jagnięce
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,6% osób

Więcej informacji na temat żeberek jagnięcych

Żeberka jagnięce z piekarnika to potrawa, która kojarzy się z rodzinnym niedzielnym obiadem, chociaż nikt nie powiedział, że w ciągu tygodnia nie możemy jej serwować. Wbrew pozorom przyrządza się ją bardzo szybko, dlatego może być idealnym pomysłem na obiad w ciągu tygodnia lub podczas świąt. Przepis na żeberka jagnięce z piekarnika nie należy do bardzo wymagających, wystarczy, że odpowiednio przygotujesz mięso i dodatkowo możesz przygotować kapustę i puree ziemniaczane. Całość przełożysz w odpowiedni sposób do naczynia żaroodpornego i upieczesz w piecu przez około godzinę. Im dłużej będziesz trzymać mięso w piecu, tym bardziej będzie ono delikatne. Przed przygotowaniem dania ważne jest aby spróbować kapustę. Jeśli będzie ona zbyt kwaśna, możesz wypłukać ją pod bieżącą wodą, wtedy na pewno będzie dobra. Tak przygotowane mięso będzie niesamowicie pyszne, dodatkowo będzie ono źródłem wielu witamin ze względu na kapustę kiszoną, która jest źródłem witaminy C, A, E, K, czyli antyoksydantów, które pełnią ważne rolę w naszym układzie odpornościowym, witaminy z grupy B, a także magnez, potas, żelazo, wapń. Ponadto zawiera ona bakterie kwasu mlekowego, który korzystnie wpływa na naszą mikroflorę jelitową, a to wszystko na naszą odporność, o którą musimy dbać szczególnie teraz. U mnie idealnie sprawdziła się marynata, dzięki której mięso jest jeszcze bardziej aromatyczne, śmiało możesz postawić na duszone żeberka jagnięce w kapuście, z rozmarynem będą tak samo pyszne.

To jest mój sprawdzony przepis, którego nigdy nie zmieniam. Czasami tak jak tym razem dodaje grzyby. Najczęściej są to suszone grzyby, które wcześniej moczę w wodzie aby były miękkie. Dobre będą też świeże, jeśli jesteś tuż po grzybobraniu. Do kapusty warto dodać coś tłustego, u mnie zazwyczaj jest to boczek, który idealnie komponuje się z całym daniem. Możesz go dodać w jednym dużym kawałku i na końcu wyrzucić lub pokroić na mniejsze kawałki, najlepiej w kostkę i pozostawić w całym daniu. Skoro już wiesz, jak zrobić pieczone żeberka jagnięce, spróbuj koniecznie sam!

Alergeny w żeberkach jagnięcych

Lista alergenów dla żeberek jagnięcych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Wartości odżywcze żeberek jagnięcych

na 100g gotowej potrawy

W podobny sposób możesz przygotować dowolny rodzaj mięsa.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
370.75
741.50
Białko (g)
13.80
27.60

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
1.03
2.06
Węglowodany przyswajalne (g)
0.85
1.70

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
34.18
68.36
Tłuszcze nasycone (g)
16.83
33.67
Tłuszcze nienasycone (g)
17.35
34.69
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
14.37
28.74
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.97
5.95
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
71.81
143.62

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
1.21
2.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.18
0.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
70.65
141.31
Potas (mg)
188.44
376.88
Wapń (mg)
17.92
35.84
Fosfor (mg)
131.85
263.70
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
18.59
37.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.40
2.80
Cynk (mg)
2.58
5.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny żeberek jagnięcych 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania żeberek jagnięcych

Koszt składników
321.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Żeberka jagnięce
1200 g
6 sztuk
110.00
Za 750,0 g
Liczba opakowań 2
176.00
Za 1200 g
Rozmaryn świeży
10 g
1 gałązka
7.00
Za 1,0 g
Liczba opakowań 10
70.00
Za 10 g
Musztarda
20 g
2 łyżki
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 20 g
Ocet balsamiczny
10 ml
1 łyżka
7.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 10 ml
Miód
10 g
1 łyżka
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.43
Za 10 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
321.00