Żeberka gotowane

Opublikowano: 10.04.2021 r., 17:49 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gotowane żeberka z sosem.
Żeberka gotowane
Żeberka gotowane do doskonały dodatek mięsny do obiadów. Idealnie sprawdzi się z pieczonymi ziemniakami oraz z surówką z sezonowych warzyw. Koniecznie przetestuj nasz przepis.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Czas duszenia 55 min
502 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
24
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Żeberka wieprzowe (350 g)
  • Cebula (50 g)
  • Olej rzepakowy (50 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na żeberka gotowane krok po kroku

Żeberka umyj pod bieżącą wodą.

W garnku rozgrzej olej, włóż żeberka, posól i podsmaż je do zarumienienia.

Następnie dodaj ziele angielskie i liść laurowy, zalej wodą by żeberka były przykryte i gotuj około 40 minut pod przykryciem.

Cebulę obierz i pokrój w kostkę.

Gdy woda z żeberek odparuje dodaj cebulę, całość wymieszaj i duś jeszcze przez około 15 minut.

Żeberka podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na żeberka gotowane
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,3% osób

Więcej informacji na temat żeberek gotowanych

W tym przepisie dowiesz się jak zrobić żeberka gotowane, które świetnie sprawdzą się jako danie obiadowe. Możesz podać je z pieczonymi ziemniakami i mizerią lub gotowaną kaszą i surówką z kapusty pekińskiej - możliwości jest wiele, dlatego przepis ten stanowi bazę pod wiele pysznych obiadów z wykorzystaniem żeberek. Przepis na żeberka gotowane jest bardzo prosty i nie potrzebujesz żadnego doświadczenia kulinarnego, aby przygotować te pyszne mięso. Czas gotowania wynosi około godziny, natomiast na ich przygotowanie przed gotowaniem poświęcisz około 20 minut, dlatego można uznać, że przepis ten jest dość szybki do wykonania. Wytłumaczę również jak gotować z piekarnika żeberka, ponieważ możesz wykorzystać również ten sprzęt kuchenny - wystarczy, że rozgrzejesz piekarnik do około 170 stopni C, mięso przyprawisz, włożysz do naczynia żaroodpornego, następnie zalejesz je wodą i będziesz piec około godziny w nagrzanym piekarniku. Produkty spożywcze, których potrzebujesz do ich przygotowania to oczywiście żeberka wieprzowe, cebula, olej rzepakowy, sól, pieprz, ziele angielskie oraz liść laurowy. Jest to tradycyjne danie kuchni ukraińskiej.

Żeberka wieprzowe są mięsem wysokokalorycznym (w 100g tego produktu znajdziemy około 351 kcal), dlatego osoby odchudzające się powinny wybierać mięso bez tłuszczu oraz ograniczyć jego spożywanie do minimum. W 100g tego produktu znajdziemy aż 29g tłuszczu i 22g białka. Dodatek cebuli nieznacznie podniesie wartość odżywczą potrawy, ponieważ dostarczy ona do naszego organizmu sporych ilości witaminy C, która wzmacnia naszą odporność. Jej spożywanie jest szczególnie ważne w okresie wzmożonej zachorowalności. Dodatkowo cebula zawiera spore ilości potasu, który spożywany w odpowiednich ilościach może przyczynić się do obniżenia ciśnienia krwi u osób chorych na nadciśnienie tętnicze.

Podsumowując żeberka gotowane to idealny pomysł na część dania obiadowego. Pasuje do niego wiele dodatków, dlatego stanowi świetną bazę pod wiele ciekawych pomysłów na obiad. Same żeberka gotowane zaliczyć możemy do diety bezglutenowej, ketogenicznej, bezmlecznej oraz niskowęglowodanowej.

Alergeny w żeberkach gotowanych

Lista alergenów dla żeberek gotowanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na żeberka gotowane

Wartości odżywcze żeberek gotowanych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
251.44
502.89
Białko (g)
15.13
30.27

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
1.04
2.08
Węglowodany przyswajalne (g)
0.85
1.70
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.19
0.38

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
20.30
40.60
Tłuszcze nasycone (g)
7.06
14.12
Tłuszcze nienasycone (g)
13.24
26.48
Tłuszcze jednonasycone (g)
9.48
18.96
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.76
7.51
Tłuszcze trans (g)
0.05
0.11
Cholesterol (mg)
57.56
115.11

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina D (µg (mcg))
0.54
1.09

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
49.44
98.89
Potas (mg)
263.56
527.11
Wapń (mg)
19.67
39.33
Żelazo (mg)
0.68
1.37
Szacunkowy indeks glikemiczny żeberek gotowanych 24
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania żeberek gotowanych

Koszt składników
30.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Żeberka wieprzowe
350 g
20.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
8.75
Za 350 g
Cebula
50 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Koszt składników
30.00