Żeberka duszone

Opublikowano: 13.04.2021 r., 23:07 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Duszone żeberka z cebulą i marchewką
Żeberka duszone
Żeberka duszone to przepyszne i sycące danie dla wszystkich miłośników mięs. Żeberka są miękkie, rozpływające się w ustach i soczyste, w dodatku pięknie się prezentują.
Przygotowanie 25 min
Czas duszenia 60 min
674 kcal
Kcal w porcji
463 g
Wielkość porcji
36
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Żeberka wieprzowe (1200 g)
  • Cebula - 2,5 szt (250 g)
  • Bulion warzywny - 1 szklanka (240 ml)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (30 ml)
  • Marchewka - 2 szt (90 g)
  • Pietruszka - 1 szt (70 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, kminek mielony, papryka wędzona, papryka ostra, gałka muszkatołowa
Sprzęt kuchenny
kuchenka, duży garnek

Przepis na żeberka duszone krok po kroku

W dużym garnku rozgrzej olej. Wrzuć do garnka pokrojoną w piórka cebulę. Dopraw majerankiem i podsmaż.

Żeberka podziel na mniejsze części i dołóż do cebuli. Dodaj pieprz, sól, kminek, ostrą i wędzoną paprykę i gałkę muszkatołową. Porządnie wymieszaj i smaż przez 5 min.

Pozostałe warzywa pokrój w plasterki i dorzuć do garnka. Zalej wszystko bulionem i gotuj przez 2 godziny, od czasu do czasu mieszając i dolewając wody.

Jak oceniasz przepis na żeberka duszone
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,2% osób

Więcej informacji na temat żeberek duszonych

Żeberka duszone to świetny pomysł na pyszny obiad. Są idealnie miękkie i soczyste. Na pewno przypadną do gustu wszystkim miłośnikom mięs.

Jeżeli zastanawiasz się ile dusić żeberka, żeby były idealnie miękkie, choć wciąż soczyste, to ten przepis będzie dla ciebie idealny.

Żeberka z tego przepisu są smażone i duszone. Najpierw najlepiej jest je podsmażyć po to, by zamknąć pory w mięsie, tak by to co najlepsze się z nich nie wylewało i by były odpowiednio kruche. Następnie dobrze je długo dusić w bulionie, warzywach i przyprawach, by powstał miły i aromatyczny sos. Dzięki takiej obróbce mięso smakuje naprawdę wybornie.

Mięso w sosie, jest naprawdę aromatyczne i dobrze przyprawione. Smakuje wspaniale zwłaszcza podane z pysznymi ziemniakami. Słodka marchewka i cebula idealnie komponują się z mięsem. Całość bardzo dobrze dopełniają przyprawy i zioła, nadające całości jeszcze głębszego smaku.

Ten przepis na żeberka duszone jest wyborny i zawsze się udaje. Idealnie sprawdzi się jako pomysł na przepyszny obiad, który nie zabiera zbyt dużo czasu. Z tego przepisu dowiesz się jak zrobić żeberka duszone i jakie przyprawy użyć, by stworzyć naprawdę wspaniałe i pyszne danie. Żeberka duszone w sosie własnym, są również idealnym pomysłem na spotkania w gronie bliskich, czy przepyszny obiad dla rodziny. Ich smak jest bardzo delikatny i wyważony, dzięki czemu przypadną do gustu naprawdę wszystkim.

Najlepiej dusić żeberka z cebulą, która pod wpływem temperatury i długiej obróbki nabiera pysznego, słodkawego smaku i miłej miękkości.

Najlepsze są żeberka duszone w garnku, ze względu na ich miękkość i odpowiednią strukturę. Garnek daje mięsu odpowiedniej przestrzeni, by mogło powoli mięknąć i tworzyć wspaniały, aromatyczny sos. Najlepiej dusić mięso na bardzo małym ogniu, tak by proces zajął trochę więcej czasu, jednak mięso przeszło wspaniałym smakiem przypraw. Jest to danie naprawdę nieskomplikowane i nie potrzeba do jego wykonania specjalnych umiejętności kulinarnych. Zawsze się udaje i smakuje jak z najlepszej restauracji.

Alergeny w żeberkach duszonych

Lista alergenów dla żeberek duszonych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze żeberek duszonych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(463g)
Energia (kcal)
145.71
674.65
Białko (g)
12.59
58.27

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(463g)
Węglowodany (g)
2.49
11.53
Węglowodany przyswajalne (g)
1.95
9.01
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.54
2.51

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(463g)
Tłuszcz (g)
9.17
42.47
Tłuszcze nasycone (g)
5.29
24.50
Tłuszcze nienasycone (g)
3.88
17.97
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.82
13.07
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.06
4.90
Tłuszcze trans (g)
0.04
0.21
Brak danych dla: bulion warzywny.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
47.23
218.69

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(463g)
Witamina A (µg (mcg))
42.78
198.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.37
1.72
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.64
2.96
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.95
9.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.45
2.07
Witamina E (mg)
0.09
0.42
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
1.28
5.91
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.26
1.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.17
0.79
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.07
9.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
5.93
27.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
410.93
1902.59
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(463g)
Sód (mg)
82.21
380.62
Potas (mg)
254.10
1176.49
Wapń (mg)
20.40
94.47
Fosfor (mg)
131.75
610.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
16.52
76.47
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.61
2.84
Cynk (mg)
1.83
8.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny żeberek duszonych 36
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania żeberek duszonych

Koszt składników
69.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Żeberka wieprzowe
1200 g
20.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 2
30.00
Za 1200 g
Cebula
250 g
2,5 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Bulion warzywny
240 ml
1 szklanka
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
5.14
Za 240 ml
Olej rzepakowy
30 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Marchewka
90 g
2 szt
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Pietruszka
70 g
1 szt
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.53
Za 70 g
Koszt składników
69.00