Żeberka duszone
- Żeberka wieprzowe (1200 g)
- Cebula - 2,5 szt (250 g)
- Bulion warzywny - 1 szklanka (240 ml)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (30 ml)
- Marchewka - 2 szt (90 g)
- Pietruszka - 1 szt (70 g)
Przepis na żeberka duszone krok po kroku
W dużym garnku rozgrzej olej. Wrzuć do garnka pokrojoną w piórka cebulę. Dopraw majerankiem i podsmaż.
Żeberka podziel na mniejsze części i dołóż do cebuli. Dodaj pieprz, sól, kminek, ostrą i wędzoną paprykę i gałkę muszkatołową. Porządnie wymieszaj i smaż przez 5 min.
Pozostałe warzywa pokrój w plasterki i dorzuć do garnka. Zalej wszystko bulionem i gotuj przez 2 godziny, od czasu do czasu mieszając i dolewając wody.
-
Żeberka
-
Żeberka w miodzie
-
Żeberka pieczone
-
Żeberka w kapuście
-
Żeberka wieprzowe
-
Zupa grochowa na żeberkach
-
Kapuśniak na żeberkach
-
Żeberka bbq
-
Szponder wołowy
-
Żeberka z grilla
-
Marynata do żeberek
-
Żeberka w coli
-
Żeberka w sosie
-
Żeberka z piekarnika
-
Krupnik na żeberkach
-
Kwaśnica góralska
-
Żeberka w sosie bbq
-
Żeberka w sosie barbeque
-
Żeberka
Więcej informacji na temat żeberek duszonych
Żeberka duszone to świetny pomysł na pyszny obiad. Są idealnie miękkie i soczyste. Na pewno przypadną do gustu wszystkim miłośnikom mięs.
Jeżeli zastanawiasz się ile dusić żeberka, żeby były idealnie miękkie, choć wciąż soczyste, to ten przepis będzie dla ciebie idealny.
Żeberka z tego przepisu są smażone i duszone. Najpierw najlepiej jest je podsmażyć po to, by zamknąć pory w mięsie, tak by to co najlepsze się z nich nie wylewało i by były odpowiednio kruche. Następnie dobrze je długo dusić w bulionie, warzywach i przyprawach, by powstał miły i aromatyczny sos. Dzięki takiej obróbce mięso smakuje naprawdę wybornie.
Mięso w sosie, jest naprawdę aromatyczne i dobrze przyprawione. Smakuje wspaniale zwłaszcza podane z pysznymi ziemniakami. Słodka marchewka i cebula idealnie komponują się z mięsem. Całość bardzo dobrze dopełniają przyprawy i zioła, nadające całości jeszcze głębszego smaku.
Ten przepis na żeberka duszone jest wyborny i zawsze się udaje. Idealnie sprawdzi się jako pomysł na przepyszny obiad, który nie zabiera zbyt dużo czasu. Z tego przepisu dowiesz się jak zrobić żeberka duszone i jakie przyprawy użyć, by stworzyć naprawdę wspaniałe i pyszne danie. Żeberka duszone w sosie własnym, są również idealnym pomysłem na spotkania w gronie bliskich, czy przepyszny obiad dla rodziny. Ich smak jest bardzo delikatny i wyważony, dzięki czemu przypadną do gustu naprawdę wszystkim.
Najlepiej dusić żeberka z cebulą, która pod wpływem temperatury i długiej obróbki nabiera pysznego, słodkawego smaku i miłej miękkości.
Najlepsze są żeberka duszone w garnku, ze względu na ich miękkość i odpowiednią strukturę. Garnek daje mięsu odpowiedniej przestrzeni, by mogło powoli mięknąć i tworzyć wspaniały, aromatyczny sos. Najlepiej dusić mięso na bardzo małym ogniu, tak by proces zajął trochę więcej czasu, jednak mięso przeszło wspaniałym smakiem przypraw. Jest to danie naprawdę nieskomplikowane i nie potrzeba do jego wykonania specjalnych umiejętności kulinarnych. Zawsze się udaje i smakuje jak z najlepszej restauracji.
Alergeny w żeberkach duszonych
Lista alergenów dla żeberek duszonych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze żeberek duszonych
Energia i białka
(463g)
Węglowodany
(463g)
Tłuszcze
(463g)
Witaminy
(463g)
Składniki mineralne
(463g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.