Żeberka bbq
- Żeberka wieprzowe (900 g)
- Oliwa z oliwek (30 ml)
- Sos BBQ - 4 łyżki sosu BBQ (80 ml)
Przepis na żeberka bbq krok po kroku
Żeberka umyj i podziel na części. Kawałek powinien zawierać jedną lub dwie kości.
Wymieszaj przyprawy: 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, 2 łyżeczki czosnku granulowanego, 1/2 łyżeczki papryki wędzonej, 2 łyżeczki papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki kuminu, 1/2 łyżeczka papryki ostrej.
Żeberka natrzyj oliwą i obtocz w mieszance przypraw.
Mięso włóż do blaszki i przykryj folią aluminiową. Duś w nagrzany do 160 stopni Celsjusza piekarniku (grzanie góra-dół) przez 2 godziny.
Żeberka wyjmij z piekarnika i ściągnij folię. Wysmaruj je obustronnie sosem BBQ i ponownie włóż do piekarnika. Piecz w 200 stopniach ok. 10-15 minut (w połowie obróć na drugą stronę).
-
Żeberka
-
Żeberka w miodzie
-
Żeberka pieczone
-
Żeberka w kapuście
-
Żeberka wieprzowe
-
Zupa grochowa na żeberkach
-
Żeberka duszone
-
Kapuśniak na żeberkach
-
Szponder wołowy
-
Żeberka z grilla
-
Żeberka w coli
-
Marynata do żeberek
-
Żeberka w sosie
-
Żeberka z piekarnika
-
Krupnik na żeberkach
-
Kwaśnica góralska
-
Żeberka w sosie bbq
-
Żeberka w sosie barbeque
-
Żeberka
Więcej informacji na temat żeberek bbq
Żeberka BBQ są bardzo smaczne, dlatego warto sięgnąć po ten przepis. Nie są trudne do zrobienia, ale ich przygotowanie zajmuje trochę czasu. Te żeberka idealnie nadają się na obiad lub kolację w gronie najbliższych i znajomych. Jeżeli spodziewasz się dużej liczby gości, składniki należy podwoić lub nawet potroić. Możesz być jednak pewien, że gdy raz spróbujesz żeberek z tego przepisu, to niedługo będziesz chciał je przygotować ponownie!
Jak zrobić żeberka barbecue? Te amerykańskie żeberka najczęściej obrabiane są na grillu. Można je odpowiednio zamarynować i schować do lodówki, aby przesiąkły odpowiednim smakiem. Tak przygotowane żeberka można grillować. Jednak nie zawsze muszą być tylko z grilla. Żeberka BBQ mogą być też pieczone w piekarniku lub usmażone na patelni grillowej. Opcji jest wiele, więc wszystko zależy od możliwości i pory roku. Nic nie szkodzi na przeszkodzie, aby w środku zimy przyrządzić te żeberka w domowej kuchni z racji na niesprzyjające warunki pogodowe na grilla.
Marynata z miodem, musztardą i ziołami nadaje żeberkom ciekawego smaku, ale mięso powinno w niej poleżeć kilka godzin. Z kolei żeberka BBQ z piekarnika nie muszą być długo marynowane. Wystarczy obtoczyć je w mieszance przypraw i od razu włożyć do piekarnika. Przez pewien czasu powinny być duszone pod folią aluminiową, ale później trzeba je obtoczyć w sosie. Zrobienie sosu BBQ zajmuje trochę czasu, więc jeśli go nie masz, to możesz kupić gotowy sos BBQ i to nim posmarować żeberka.
Możesz nieco zmodyfikować ten przepis. Nie musisz od razu kroić żeberek na części zawierające po jednej lub dwie kości. Możesz je najpierw obrobić, a dopiero potem pociąć. Długi pas surowych żeberek możesz posmarować ulubioną musztardą zamiast oliwą z oliwek. Do musztardy także przyczepi się mieszanka przypraw. Tak przygotowane mięso możesz usmażyć na patelni grillowej lub piec w foli aluminiowej w piekarniku. Gdy później wysmarujesz je sosem, w połowie zapiekania możesz je wyciągnąć, aby nałożyć jeszcze jedną warstwę.
Alergeny w żeberkach bbq
Lista alergenów dla żeberek bbq przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos BBQ
Wartości odżywcze żeberek bbq
Energia i białka
(325g)
Węglowodany
(325g)
Tłuszcze
(325g)
Witaminy
(325g)
Składniki mineralne
(325g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.