Zawijasy z ciasta francuskiego
- Ciasto francuskie (400 g)
- Szynka kanapkowa 10 plastrów (300 g)
- Ser żółty 10 plastrów (250 g)
- Kukurydza konserwowa (150 g)
Przepis na zawijasy z ciasta francuskiego krok po kroku
Na ciasto wyłóż plastry sera i szynkę, posyp kukurydzą odsączoną z zalewy i zwiń w rulon.
Pokrój na plastry grubości 3-4 cm i rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w nagrzanym piekarniku przez 15 minut.
Więcej informacji na temat zawijasów z ciasta francuskiego
Zawijasy z ciasta francuskiego to doskonały pomysł na pyszną przekąskę. Smaczne ciasto francuskie doskonale sprawdza się z wieloma dodatkami, podane na słodko i słono. Przepis na zawijasy z ciasta francuskiego jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je upiec. Do zrobienia przekąski potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ciasto francuskie, szynka, ser żółty, kukurydza.
Jak zrobić zawijasy z ciasta francuskiego? Ciasto francuskie wyjmij z lodówki kilka minut wcześniej, zmięknie i łatwiej będzie można je rozwinąć. Na ciasto wyłóż plastry sera i szynkę, posyp kukurydzą odsączoną z zalewy i zwiń w rulon. Pokrój na plastry grubości 3-4 cm i rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 15 minut.
Ciasto francuskie jest rodzajem ciasta z mąki pszennej i masła. Ma ono strukturę przypominającą płaty, zawdzięcza ją dużej zawartości masła oraz powstaniu warstw podczas przygotowania ciasta. Przygotowanie ciasta w domu nie należy do zbyt łatwych czynności więc jeśli nie masz zbyt dużo czasu wykorzystaj gotowe ciasto ze sklepu. Ciasto zawiera gluten, któremu zawdzięcza konsystencję, nie powinny go więc spożywać osoby chorujące na celiakię. Ser żółty wytwarzany jest z mleka krowiego, zawiera sporą ilość tłuszczu przez co jest dość mocno kaloryczny. Jest też bardzo dobrym źródłem wapnia, bardzo ważnego do prawidłowego rozwoju układu kostnego. Zapobiega on osteoporozie oraz krzywicy kości u dzieci. Szynka wędzona jest dobrym źródłem łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Pamiętaj, aby wybierać wędliny bez dodatku konserwantów i wypełniaczy. Powinny być naturalnie wędzone a nie bejcowane ekstraktem dymu wędzarniczego. Lepiej kupić wędlinę w lokalnej masarni niż w dużym supermarkecie. W każdym sklepie mamy możliwość zapoznać się ze składem kupowanego przez nas produktu.
Podsumowując smaczne zawijasy z serem i szynką są dobre jako szybka przekąska. Możesz je przygotować, gdy pojawią się niezapowiedziani goście. Pyszne zawijasy doskonale sprawdzą się także podane dla dzieci jako drugie śniadanie.
Alergeny w zawijasach z ciasta francuskiego
Lista alergenów dla zawijasów z ciasta francuskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ciasto francuskie
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser żółty
Wartości odżywcze zawijasów z ciasta francuskiego
Zawijasy z ciasta francuskiego są kalorycznym wyrobem. Ciasto francuskie zawiera gluten, więc nie powinny go spożywać osoby chore na celiakię lub z nietolerancją glutenu. Przekąski tego typu powinny także ograniczać osoby odchudzające się.
Energia i białka
(110g)
Węglowodany
(110g)
Tłuszcze
(110g)
Witaminy
(110g)
Składniki mineralne
(110g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.