Przepis na zawijasy z ciasta francuskiego krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Na ciasto wyłóż plastry sera i szynkę, posyp kukurydzą odsączoną z zalewy i zwiń w rulon.

Pokrój na plastry grubości 3-4 cm i rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz w nagrzanym piekarniku przez 15 minut.

Zawijasy z ciasta francuskiego podane w ozdobnym koszyczku.
Zawijasy z ciasta francuskiego
Koszt przygotowania dania
32.24 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
399 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
56

Zawijasy z ciasta francuskiego - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o zawijasach z ciasta francuskiego

Zawijasy z ciasta francuskiego to doskonały pomysł na pyszną przekąskę. Smaczne ciasto francuskie doskonale sprawdza się z wieloma dodatkami, podane na słodko i słono. Przepis na zawijasy z ciasta francuskiego jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je upiec. Do zrobienia przekąski potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ciasto francuskie, szynka, ser żółty, kukurydza.

Jak zrobić zawijasy z ciasta francuskiego? Ciasto francuskie wyjmij z lodówki kilka minut wcześniej, zmięknie i łatwiej będzie można je rozwinąć. Na ciasto wyłóż plastry sera i szynkę, posyp kukurydzą odsączoną z zalewy i zwiń w rulon. Pokrój na plastry grubości 3-4 cm i rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 15 minut.

Ciasto francuskie jest rodzajem ciasta z mąki pszennej i masła. Ma ono strukturę przypominającą płaty, zawdzięcza ją dużej zawartości masła oraz powstaniu warstw podczas przygotowania ciasta. Przygotowanie ciasta w domu nie należy do zbyt łatwych czynności więc jeśli nie masz zbyt dużo czasu wykorzystaj gotowe ciasto ze sklepu. Ciasto zawiera gluten, któremu zawdzięcza konsystencję, nie powinny go więc spożywać osoby chorujące na celiakię. Ser żółty wytwarzany jest z mleka krowiego, zawiera sporą ilość tłuszczu przez co jest dość mocno kaloryczny. Jest też bardzo dobrym źródłem wapnia, bardzo ważnego do prawidłowego rozwoju układu kostnego. Zapobiega on osteoporozie oraz krzywicy kości u dzieci. Szynka wędzona jest dobrym źródłem łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Pamiętaj, aby wybierać wędliny bez dodatku konserwantów i wypełniaczy. Powinny być naturalnie wędzone a nie bejcowane ekstraktem dymu wędzarniczego. Lepiej kupić wędlinę w lokalnej masarni niż w dużym supermarkecie. W każdym sklepie mamy możliwość zapoznać się ze składem kupowanego przez nas produktu.

Podsumowując smaczne zawijasy z serem i szynką są dobre jako szybka przekąska. Możesz je przygotować, gdy pojawią się niezapowiedziani goście. Pyszne zawijasy doskonale sprawdzą się także podane dla dzieci jako drugie śniadanie.

Wartości odżywcze zawijasów z ciasta francuskiego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(110g)
Energia (kalorie)
363.09 kcal
399.40 kcal
Białko
13.00 g
14.30 g
Fenyloalanina
0.64 mg
0.71 mg

Węglowodany w zawijasach z ciasta francuskiego

Na 100g
Na porcję
(110g)
Węglowodany
19.94 g
21.94 g
Węglowodany przyswajalne
19.23 g
21.16 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.71 g
0.78 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(110g)
Tłuszcz
25.78 g
28.36 g
Tłuszcze nasycone
10.91 g
12.00 g
Tłuszcze nienasycone
14.87 g
16.36 g
Tłuszcze jednonasycone
12.25 g
13.47 g
Tłuszcze wielonasycone
2.63 g
2.89 g
Cholesterol
45.00 mg
49.50 mg

Witaminy w przepisie na zawijasy z ciasta francuskiego

Na 100g
Na porcję
(110g)
Witamina A
37.50 µg (mcg)
41.25 µg (mcg)
Witamina B6
0.10 mg
0.12 mg
Witamina B12
0.61 µg (mcg)
0.67 µg (mcg)
Witamina C
0.63 mg
0.69 mg
Witamina E
0.32 mg
0.36 mg
Retinol
37.27 µg (mcg)
41.00 µg (mcg)
Tiamina
0.35 mg
0.39 mg
Ryboflawina
0.24 mg
0.26 mg
Niacyna
2.80 mg
3.08 mg
Foliany
39.55 µg (mcg)
43.50 µg (mcg)
Beta karoten
2.41 µg (mcg)
2.65 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na zawijasy z ciasta francuskiego

Na 100g
Na porcję
(110g)
Sód
650.45 mg
715.50 mg
Potas
150.73 mg
165.80 mg
Wapń
166.00 mg
182.60 mg
Fosfor
194.18 mg
213.60 mg
Magnez
18.82 mg
20.70 mg
Żelazo
1.24 mg
1.37 mg
Cynk
1.67 mg
1.84 mg
Miedź
0.07 mg
0.08 mg
Mangan
0.20 mg
0.22 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny zawijasów z ciasta francuskiego 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zawijasach z ciasta francuskiego

Lista alergenów dla zawijasów z ciasta francuskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser żółty

Cena przygotowania zawijasów z ciasta francuskiego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
400 g
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 2
8.70
Za 400 g
Szynka kanapkowa
300 g
10 plastrów
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
15.00
Za 300 g
Ser żółty
250 g
10 plastrów
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
7.00
Za 250 g
Kukurydza konserwowa
150 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
1.54
Za 150 g
Koszt składników
36.90
Jak oceniasz przepis na zawijasy z ciasta francuskiego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób