Zawijaski z ciasta francuskiego

Opublikowano: 22.10.2023 r., 16:35 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciastka francuskie na desce
Zawijaski z ciasta francuskiego
Zawijaski z ciasta francuskiego to doskonała propozycja na pyszną przekąskę, którą warto podać podczas wielu imprez. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 20 min
230 kcal
Kcal w porcji
64 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Ciasto francuskie - 1 opakowanie (275 g)
  • Ketchup (60 g)
  • Szynka z indyka - w plastrach (160 g)
  • Ser żółty - w plastrach (150 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, oregano, bazylia, czosnek granulowany
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Przepis na zawijaski z ciasta francuskiego krok po kroku

Ketchup wymieszaj z dodatkiem 1 łyżeczki bazylii, 1 łyżeczki oregano, połową łyżeczki czosnku granulowanego oraz szczyptą soli i pieprzu.

Ciasto francuskie rozwiń i posmaruj je przygotowanym sosem.

Na cieście francuskim ułóż plasterki sera oraz plasterki szynki.

Ciasto francuskie zawiń wzdłuż dłuższego brzegu w rulon.

Ciasto francuskie pokrój na plasterki o szerokości około 2 cm.

Ślimaki z ciasta francuskiego ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Zawijaski piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 20 minut (do zarumienienia).

Upieczone zawijaski wyciągnij z piekarnika, pozostaw do wystudzenia i podawaj z ulubionymi sosami.

Jak oceniasz przepis na zawijaski z ciasta francuskiego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 72,1% osób

Więcej informacji na temat zawijasków z ciasta francuskiego

Zawijaski z ciasta francuskiego to doskonały pomysł na przystawkę na wiele uroczystości. Zawijaski świetnie sprawdzą się również jako przekąska do pracy lub w podróży. Przepis na zawijaski z ciasta francuskiego jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: ciasto francuskie, ketchup, szynka z indyka, ser żółty, sól, pieprz, oregano, bazylia oraz czosnek granulowany.

A jak zrobić zawijaski z ciasta francuskiego? Ketchup wymieszaj z dodatkiem 1 łyżeczki bazylii, 1 łyżeczki oregano, połową łyżeczki czosnku granulowanego oraz szczyptą soli i pieprzu. Ciasto francuskie rozwiń i posmaruj je przygotowanym sosem. Na cieście francuskim ułóż plasterki sera oraz plasterki szynki. Ciasto francuskie zawiń wzdłuż dłuższego brzegu w rulon. Ciasto francuskie pokrój na plasterki o szerokości około 2 cm. Ślimaki z ciasta francuskiego ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zawijaski piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 20 minut. Upieczone zawijaski wyciągnij z piekarnika, pozostaw do wystudzenia i podawaj z ulubionymi sosami.

Ciasto francuskie swoją wielowarstwową strukturę zawdzięcza dużej zawartości tłuszczu, specyficznemu wałkowaniu oraz wypiekaniu w wysokiej temperaturze. Jest to produkt wysokokaloryczny, jednak chętnie wykorzystywany w kuchni przez dość szybki proces wypiekania. Ciasto francuskie składa się z dwóch rodzajów ciast - podstawowego oraz maślanego. Ciasto podstawowe produkowane jest na bazie mąki pszennej, jajek, soli oraz kwasów organicznych. Ciasto maślane wytwarza się natomiast z masła oraz mąki. Ciasto podstawowe oraz ciasto maślane powinno tworzyć kopertę. Ciasto francuskie można mrozić, jednak podczas procesu rozmrażania powinno znajdować się w lodówce.

Podsumowując szybkie w przygotowaniu zawijaski z ciasta francuskiego to doskonała propozycja na przekąskę, którą można zaserwować podczas wielu imprez. Zawijaski są dobre do spożycia po przestudzeniu. Produkty niezbędne do ich wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w zawijaskach z ciasta francuskiego

Lista alergenów dla zawijasków z ciasta francuskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser żółty

Wartości odżywcze zawijasków z ciasta francuskiego

na 100g gotowej potrawy

Zawijaski z ciasta francuskiego to doskonała propozycja na smaczną przekąskę, którą warto przygotować na spotkania ze znajomymi. Przystawka jest wysokokaloryczna, dlatego warto ograniczyć jej ilość na diecie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(64g)
Energia (kcal)
360.35
230.62
Białko (g)
13.86
8.87

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(64g)
Węglowodany (g)
22.52
14.42
Węglowodany przyswajalne (g)
21.86
13.99
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.67
0.43

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(64g)
Tłuszcz (g)
24.06
15.40
Tłuszcze nasycone (g)
10.31
6.60
Tłuszcze nienasycone (g)
13.75
8.80
Tłuszcze jednonasycone (g)
11.23
7.19
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.53
1.62
Cholesterol (mg)
43.13
27.60

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(64g)
Witamina A (µg (mcg))
40.79
26.11
Witamina B6 (mg)
0.10
0.06
Witamina B12 (µg (mcg))
0.42
0.27
Witamina C (mg)
0.38
0.24
Witamina E (mg)
0.38
0.24
Retinol (µg (mcg))
38.14
24.41
Tiamina (mg)
0.19
0.12
Ryboflawina (mg)
0.27
0.18
Niacyna (mg)
2.80
1.79
Foliany (µg (mcg))
40.47
25.90
Beta karoten (µg (mcg))
31.72
20.30

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(64g)
Sód (mg)
638.98
408.95
Potas (mg)
154.46
98.85
Wapń (mg)
169.69
108.60
Fosfor (mg)
230.39
147.45
Magnez (mg)
19.74
12.63
Żelazo (mg)
1.51
0.97
Cynk (mg)
1.73
1.11
Miedź (mg)
0.09
0.06
Szacunkowy indeks glikemiczny zawijasków z ciasta francuskiego 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zawijasków z ciasta francuskiego

Koszt składników
29.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
275 g
1 opakowanie
5.00
Za 230,0 g
Liczba opakowań 2
5.98
Za 275 g
Ketchup
60 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 60 g
Szynka z indyka
160 g
w plastrach
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 160 g
Ser żółty
150 g
w plastrach
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
4.20
Za 150 g
Koszt składników
29.20