Zawijaski z ciasta francuskiego
- Ciasto francuskie - 1 opakowanie (275 g)
- Ketchup (60 g)
- Szynka z indyka - w plastrach (160 g)
- Ser żółty - w plastrach (150 g)
Przepis na zawijaski z ciasta francuskiego krok po kroku
Ketchup wymieszaj z dodatkiem 1 łyżeczki bazylii, 1 łyżeczki oregano, połową łyżeczki czosnku granulowanego oraz szczyptą soli i pieprzu.
Ciasto francuskie rozwiń i posmaruj je przygotowanym sosem.
Na cieście francuskim ułóż plasterki sera oraz plasterki szynki.
Ciasto francuskie zawiń wzdłuż dłuższego brzegu w rulon.
Ciasto francuskie pokrój na plasterki o szerokości około 2 cm.
Ślimaki z ciasta francuskiego ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Zawijaski piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 20 minut (do zarumienienia).
Upieczone zawijaski wyciągnij z piekarnika, pozostaw do wystudzenia i podawaj z ulubionymi sosami.
-
Ciasto francuskie ze szpinakiem i boczkiem
-
Ciasto francuskie z jabłkami
-
Ciasto francuskie na słodko
-
Paszteciki z ciasta francuskiego
-
Ciasto francuskie na słono
-
Pizzerinki z ciasta francuskiego
-
Pastel de nata
-
Ślimaczki z ciasta francuskiego
-
Tarta z ciasta francuskiego
-
Paluchy z ciasta francuskiego
-
Fornetti
-
Pasteis de nata
-
Ciasto francuskie z parówką
-
Roladki z ciasta francuskiego
-
Szparagi w cieście francuskim
-
Jabłka w cieście francuskim
-
Ciasto francuskie z nutellą
-
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
-
Przekąski z ciasta francuskiego
Więcej informacji na temat zawijasków z ciasta francuskiego
Zawijaski z ciasta francuskiego to doskonały pomysł na przystawkę na wiele uroczystości. Zawijaski świetnie sprawdzą się również jako przekąska do pracy lub w podróży. Przepis na zawijaski z ciasta francuskiego jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: ciasto francuskie, ketchup, szynka z indyka, ser żółty, sól, pieprz, oregano, bazylia oraz czosnek granulowany.
A jak zrobić zawijaski z ciasta francuskiego? Ketchup wymieszaj z dodatkiem 1 łyżeczki bazylii, 1 łyżeczki oregano, połową łyżeczki czosnku granulowanego oraz szczyptą soli i pieprzu. Ciasto francuskie rozwiń i posmaruj je przygotowanym sosem. Na cieście francuskim ułóż plasterki sera oraz plasterki szynki. Ciasto francuskie zawiń wzdłuż dłuższego brzegu w rulon. Ciasto francuskie pokrój na plasterki o szerokości około 2 cm. Ślimaki z ciasta francuskiego ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zawijaski piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 20 minut. Upieczone zawijaski wyciągnij z piekarnika, pozostaw do wystudzenia i podawaj z ulubionymi sosami.
Ciasto francuskie swoją wielowarstwową strukturę zawdzięcza dużej zawartości tłuszczu, specyficznemu wałkowaniu oraz wypiekaniu w wysokiej temperaturze. Jest to produkt wysokokaloryczny, jednak chętnie wykorzystywany w kuchni przez dość szybki proces wypiekania. Ciasto francuskie składa się z dwóch rodzajów ciast - podstawowego oraz maślanego. Ciasto podstawowe produkowane jest na bazie mąki pszennej, jajek, soli oraz kwasów organicznych. Ciasto maślane wytwarza się natomiast z masła oraz mąki. Ciasto podstawowe oraz ciasto maślane powinno tworzyć kopertę. Ciasto francuskie można mrozić, jednak podczas procesu rozmrażania powinno znajdować się w lodówce.
Podsumowując szybkie w przygotowaniu zawijaski z ciasta francuskiego to doskonała propozycja na przekąskę, którą można zaserwować podczas wielu imprez. Zawijaski są dobre do spożycia po przestudzeniu. Produkty niezbędne do ich wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w zawijaskach z ciasta francuskiego
Lista alergenów dla zawijasków z ciasta francuskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ciasto francuskie
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser żółty
Wartości odżywcze zawijasków z ciasta francuskiego
Zawijaski z ciasta francuskiego to doskonała propozycja na smaczną przekąskę, którą warto przygotować na spotkania ze znajomymi. Przystawka jest wysokokaloryczna, dlatego warto ograniczyć jej ilość na diecie redukcyjnej.
Energia i białka
(64g)
Węglowodany
(64g)
Tłuszcze
(64g)
Witaminy
(64g)
Składniki mineralne
(64g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.