Przepis na zawijańce z ciasta francsukiego krok po kroku
- Ciasto francuskie 275 g 1 opakowanie
- Ketchup 30 g 3 łyżki
- Ser gouda 75 g 5 plastrów
- Szynka z indyka 75 g 5 plastrów
Nagrzej piekarnik do 180 stopni.
Ciasto francuskie rozłóż i posmaruj równo ketchupem.
Posyp ziołami i obłóż plasterkami sera żółtego i szynki.
Zwiń ciasto w rulon i pokrój na plastry o grubości około 1 cm.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułóż zawijańce zachowując około 2cm odstępu.
Piecz przez 15-20 minut, aż ciasto się zarumieni.
Delikatnie ściągnij z blachy i ułóż na talerzu do ostygnięcia.
Często zadawane pytania
-
Sałatka gyros
-
Guacamole
-
Nachos
-
Ciasto ze śliwkami
-
Parówka w cieście francuskim
-
Sałatka z zupek chińskich
-
Lawasz
-
Nuggetsy
-
Bruschetta
-
Tortilla z kurczakiem
-
Pieczarki faszerowane
-
Koreczki
-
Pomidory z mozzarellą
-
Sernik na zimno z mascarpone mango
-
Rolada serowa
-
Ciasto góra lodowa
-
Ciasto snikers
-
Ciasto rafaello
-
Przekąski na imprezę

(liczba kalorii)
-
Ciasto francuskie
-
Ciasto francuskie ze szpinakiem i boczkiem
-
Ciasto francuskie z jabłkami
-
Ciasto francuskie na słodko
-
Paszteciki z ciasta francuskiego
-
Ciasto francuskie na słono
-
Pizzerinki z ciasta francuskiego
-
Ślimaczki z ciasta francuskiego
-
Tarta z ciasta francuskiego
-
Paluchy z ciasta francuskiego
-
Przekąski z ciasta francuskiego
Zawijańce z ciasta francuskiego - cechy przepisu
Więcej o zawijańcach z ciasta francuskiego
Ciasto francuskie, jak sama nazwa wskazuje, jest produktem wywodzącym się z brzegów najdłuższej rzeki Francji- Loary. Jak głosi legenda powstało ono przez przypadek, gdy zapominalski cukiernik dodał dodatkową porcję masła do przygotowywanego kruchego ciasta. Przez samych francuzów określane jest ciastem płatkowym (fr. pâte feuilletée). Wynika to z tego, że struktura ciasta francuskiego składa się z kilku warstw. To powoduje, że uzyskany wypiek przechodzi od konsystencji miękkiej i ciągnącej, po twardszą i kruchą, zaspokajając potrzeby najbardziej wymagających smakoszy.
Samo przygotowanie ciasta francuskiego to proces wymagający kilku godzin pracy. Żeby zrobić zawijańce z ciasta francuskiego proponujemy wykorzystać szybkie i proste rozwiązanie jakim jest gotowe ciasto francuskie, które można znaleźć w prawie każdym sklepie spożywczym.
Kupując ciasto francuskie warto zwracać uwagę na jego skład. Prawdziwe ciasto francuskie składa się tylko z masła, mąki pszennej, wody i odrobiny soli. W gotowych produktach masło często zastępuje olej roślinny (palmowy) lub margaryna, występuje dodatek cukru (np. w formie glukozy), emulgatorów i substancji zagęszczających.
Ze względu na swój smak ciasto francuskie jest pyszne w wypiekach słodkich i wytrawnych, jako posiłek lub przekąska. Przepisy z użyciem ciasta francuskiego, są najczęściej dość łatwe, dlatego może być to dobry pomysł na szybkie danie obiadowe lub danie na imprezę. Konsystencja za to umożliwia stworzenie wszelkich kształtów takich jak paluszki, ślimaki, gwiazdki, grzebienie, rożki.
W wersji wytrawnej najczęściej spotkać można ciasto francuskie z serem, szynką, warzywami, mięsem lub rybami. Jeśli martwisz się o to, jak zrobić zawijańce z ciasta francuskiego to w naszej wersji przepis na zawijańce z ciasta francuskiego ma w sobie tylko cztery składniki. To dobre rozwiązanie jeśli chcesz przyrządzić coś na szybko z produktów, które prawie każdy z nas ma w lodówce. Połączenie ciasta francuskiego z ketchupem, przyprawami, serem i szynką powoduje, że w smaku przypomina pizzę- najbardziej ukochane danie na świecie!
Wartości odżywcze zawijańców z ciasta francuskiego
Energia i białka
(150g)
Węglowodany w zawijańcach z ciasta francuskiego
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy w przepisie na zawijańce z ciasta francsukiego
(150g)
Składniki mineralne w przepisie na zawijańce z ciasta francsukiego
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w zawijańcach z ciasta francuskiego
Lista alergenów dla zawijańców z ciasta francuskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ciasto francuskie
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser gouda