Przepis na zawijańce z ciasta francsukiego krok po kroku

Składniki dla 3 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
oregano, bazylia
To będzie niezbędne
piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Nagrzej piekarnik do 180 stopni.

Ciasto francuskie rozłóż i posmaruj równo ketchupem.

Posyp ziołami i obłóż plasterkami sera żółtego i szynki.

Zwiń ciasto w rulon i pokrój na plastry o grubości około 1 cm.

Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułóż zawijańce zachowując około 2cm odstępu.

Piecz przez 15-20 minut, aż ciasto się zarumieni.

Delikatnie ściągnij z blachy i ułóż na talerzu do ostygnięcia.

Zawijańce z ciasta francuskiego na białym półmisku ozdobionym zieloną gałązką
Zawijańce z ciasta francuskiego
Koszt przygotowania dania
12.13 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
630 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
59

Zawijańce z ciasta francuskiego - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o zawijańcach z ciasta francuskiego

Ciasto francuskie, jak sama nazwa wskazuje, jest produktem wywodzącym się z brzegów najdłuższej rzeki Francji- Loary. Jak głosi legenda powstało ono przez przypadek, gdy zapominalski cukiernik dodał dodatkową porcję masła do przygotowywanego kruchego ciasta. Przez samych francuzów określane jest ciastem płatkowym (fr. pâte feuilletée). Wynika to z tego, że struktura ciasta francuskiego składa się z kilku warstw. To powoduje, że uzyskany wypiek przechodzi od konsystencji miękkiej i ciągnącej, po twardszą i kruchą, zaspokajając potrzeby najbardziej wymagających smakoszy.

Samo przygotowanie ciasta francuskiego to proces wymagający kilku godzin pracy. Żeby zrobić zawijańce z ciasta francuskiego proponujemy wykorzystać szybkie i proste rozwiązanie jakim jest gotowe ciasto francuskie, które można znaleźć w prawie każdym sklepie spożywczym.

Kupując ciasto francuskie warto zwracać uwagę na jego skład. Prawdziwe ciasto francuskie składa się tylko z masła, mąki pszennej, wody i odrobiny soli. W gotowych produktach masło często zastępuje olej roślinny (palmowy) lub margaryna, występuje dodatek cukru (np. w formie glukozy), emulgatorów i substancji zagęszczających.

Ze względu na swój smak ciasto francuskie jest pyszne w wypiekach słodkich i wytrawnych, jako posiłek lub przekąska. Przepisy z użyciem ciasta francuskiego, są najczęściej dość łatwe, dlatego może być to dobry pomysł na szybkie danie obiadowe lub danie na imprezę. Konsystencja za to umożliwia stworzenie wszelkich kształtów takich jak paluszki, ślimaki, gwiazdki, grzebienie, rożki.

W wersji wytrawnej najczęściej spotkać można ciasto francuskie z serem, szynką, warzywami, mięsem lub rybami. Jeśli martwisz się o to, jak zrobić zawijańce z ciasta francuskiego to w naszej wersji przepis na zawijańce z ciasta francuskiego ma w sobie tylko cztery składniki. To dobre rozwiązanie jeśli chcesz przyrządzić coś na szybko z produktów, które prawie każdy z nas ma w lodówce. Połączenie ciasta francuskiego z ketchupem, przyprawami, serem i szynką powoduje, że w smaku przypomina pizzę- najbardziej ukochane danie na świecie!

Wartości odżywcze zawijańców z ciasta francuskiego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kalorie)
420.45 kcal
630.68 kcal
Białko
11.82 g
17.72 g

Węglowodany w zawijańcach z ciasta francuskiego

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany
29.58 g
44.38 g
Węglowodany przyswajalne
28.66 g
42.99 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.93 g
1.39 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz
28.51 g
42.76 g
Tłuszcze nasycone
10.77 g
16.16 g
Tłuszcze nienasycone
17.73 g
26.60 g
Tłuszcze jednonasycone
14.48 g
21.71 g
Tłuszcze wielonasycone
3.26 g
4.88 g
Cholesterol
29.84 mg
44.75 mg

Witaminy w przepisie na zawijańce z ciasta francsukiego

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A
28.91 µg (mcg)
43.37 µg (mcg)
Witamina B6
0.07 mg
0.11 mg
Witamina B12
0.30 µg (mcg)
0.45 µg (mcg)
Witamina C
0.27 mg
0.41 mg
Witamina E
0.43 mg
0.65 mg
Retinol
27.03 µg (mcg)
40.55 µg (mcg)
Tiamina
0.26 mg
0.38 mg
Ryboflawina
0.28 mg
0.41 mg
Niacyna
3.21 mg
4.81 mg
Foliany
52.19 µg (mcg)
78.28 µg (mcg)
Beta karoten
22.48 µg (mcg)
33.73 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na zawijańce z ciasta francsukiego

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód
516.73 mg
775.09 mg
Potas
124.63 mg
186.94 mg
Wapń
123.24 mg
184.86 mg
Fosfor
178.09 mg
267.13 mg
Magnez
18.60 mg
27.91 mg
Żelazo
1.83 mg
2.75 mg
Cynk
1.36 mg
2.05 mg
Miedź
0.10 mg
0.15 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny zawijańców z ciasta francuskiego 59
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zawijańcach z ciasta francuskiego

Lista alergenów dla zawijańców z ciasta francuskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Ciasto francuskie
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gouda

Cena przygotowania zawijańców z ciasta francuskiego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto francuskie
275 g
1 opakowanie
5.00
Za 230.0 g
Liczba opakowań 2
5.98
Za 275 g
Ketchup
30 g
3 łyżki
5.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 30 g
Ser gouda
75 g
5 plastrów
4.20
Za 150.0 g
Liczba opakowań 1
2.10
Za 75 g
Szynka z indyka
75 g
5 plastrów
5.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 75 g
Koszt składników
24.20
Jak oceniasz przepis na zawijańce z ciasta francsukiego
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób