Zasmażka do zupy

Opublikowano: 20.08.2021 r., 9:35 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zasmażka do zupy przygotowywana jest w rondelku z masła i mąki.
Zasmażka do zupy
Zasmażka do zupy to doskonała propozycja na szybkie zagęszczenie zupy. Sprawdza się we wszystkich rodzajach zup. Koniecznie wypróbuj jeśli lubisz gęste zupy.
Przygotowanie 10 min
100 kcal
Kcal w porcji
20 g
Wielkość porcji
75
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 750 (120 g)
  • Masło (80 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
patelnia duża

Przepis na zasmażka do zupy krok po kroku

W garnku roztop masło. Zmniejsz ogień, wsyp mąkę.

Mieszaj drewnianą łyżką do połączenia składników.

Uważaj żeby zasmażka nie zbrązowiała zbyt mocno.

Jak oceniasz przepis na zasmażka do zupy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,3% osób

Więcej informacji na temat zasmażki do zupy

Zasmażka do zupy jest stosowana w celu jej zagęszczenia. W technologii żywienia określa się to terminem podprawianie zupy. Jasna zasmażka do zupy jest lekkostrawna. Często stosuje się ją w celu zagęszczenia wartości odżywczej zupy dla osób z chorobami układu pokarmowego. Przepis na zasmażkę do zupy jest bardzo prosty, dlatego wykonasz go bez większego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania zasmażki potrzebujesz dwóch składników mąki pszennej typ 750 i masła lub smalcu.

Jak zrobić zasmażkę do zupy? Na patelni rozpuść masło, jeśli zasmażka ma być jasna pilnuj, aby się nie przypaliło. Zmniejsz ogień, wsyp mąkę na rozpuszczone masło. Mieszaj do powstania jednolitej masy. Podgrzej 1 minutę i zdejmij z ognia.

Jak dodać zasmażkę do zupy? Aby podprawić zupę zasmażką należy do gotowej zasmażki wlać 100-150 mililitrów ciepłego wywaru, dokładnie wymieszać i wlać do zupy. Zupę z dodaną zaprawką zagotować. Jasna zasmażka do zupy nie zmienia jej smaku, zagęszcza jedynie wywar. Zaprawa z mąki i masła jest łatwiejsza w dodaniu do zupy niż zaprawa ze śmietany. Śmietana często dodana niepoprawnie zważy się, natomiast zaprawa z mąki jest bardzo prosta w przygotowaniu i dodana do zupy nie zważy się. Musisz jedynie pamiętać, aby nie dodawać jej bezpośrednio do zupy, zawsze należy ją najpierw rozprowadzić w większej ilości płynu a dopiero potem dodać do zupy.

Zasmażkę możesz przygotować na maśle, na oleju lub na smalcu. Każdy z tłuszczy ma inne zastosowanie. Masło jest tradycyjnym dodatkiem do zasmażki, możesz też dodać masło klarowane. Jeśli masz nietolerancję laktozy przygotuj zaprawę na bazie oleju rzepakowego. Olej i masło nadają się do przygotowania zasmażki jasnej. Jeśli chcesz przygotować ciemną zasmażkę do zupy wykorzystaj w tym celu smalec. Jest on bardziej odporny na temperaturę i można go dłużej podgrzewać, bez obawy, że się spali.

Podsumowując zasmażka do zupy jest uniwersalnym dodatkiem do zup a także sosów i różnego rodzaju farszów. Na bazie zasmażki przygotujesz najprostszy sos do zapiekania - beszamel. Wystarczy dodać ją do mleka. Zasmażka nie zmienia smaku zupy. Wpływa jedynie na jej gęstość i klarowność.

Alergeny w zasmażce do zupy

Lista alergenów dla zasmażki do zupy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 750
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze zasmażki do zupy

na 100g gotowej potrawy

Zasmażka do zupy podwyższa jej kaloryczność. Jeśli chcesz aby kupa była mniej kaloryczna, dodaj do niej jogurt naturalny w celu zagęszczenia. Zasmażka jest lekkostrawna i możesz zagęszczać nią zupy podawane dla osób z chorobami układu trawiennego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(20g)
Energia (kcal)
503.40
100.68
Białko (g)
7.54
1.51
Fenyloalanina (mg)
0.37
0.07

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(20g)
Węglowodany (g)
43.52
8.70
Węglowodany przyswajalne (g)
42.08
8.42
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.44
0.29

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(20g)
Tłuszcz (g)
33.44
6.69
Tłuszcze nasycone (g)
22.35
4.47
Tłuszcze nienasycone (g)
11.09
2.22
Tłuszcze jednonasycone (g)
9.44
1.89
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.64
0.33
Cholesterol (mg)
86.00
17.20

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(20g)
Witamina A (µg (mcg))
273.60
54.72
Witamina B6 (mg)
0.02
0.00
Witamina B12 (µg (mcg))
0.07
0.01
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.93
0.19
Retinol (µg (mcg))
268.40
53.68
Tiamina (mg)
0.49
0.10
Ryboflawina (mg)
0.32
0.06
Niacyna (mg)
4.55
0.91
Foliany (µg (mcg))
111.00
22.20
Beta karoten (µg (mcg))
63.80
12.76

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(20g)
Sód (mg)
5.60
1.12
Potas (mg)
69.60
13.92
Wapń (mg)
18.60
3.72
Fosfor (mg)
67.80
13.56
Magnez (mg)
15.80
3.16
Żelazo (mg)
2.65
0.53
Cynk (mg)
0.55
0.11
Miedź (mg)
0.12
0.02
Mangan (mg)
0.47
0.09
Szacunkowy indeks glikemiczny zasmażki do zupy 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zasmażki do zupy

Koszt składników
8.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 750
120 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.36
Za 120 g
Masło
80 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 80 g
Koszt składników
8.00