Przepis na zasmażka do zupy krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
patelnia duża

W garnku roztop masło. Zmniejsz ogień, wsyp mąkę.

Mieszaj drewnianą łyżką do połączenia składników.

Uważaj żeby zasmażka nie zbrązowiała zbyt mocno.

Zasmażka do zupy przygotowywana jest w rondelku z masła i mąki.
Zasmażka do zupy
Koszt przygotowania dania
2.36 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
100 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
75

Zasmażka do zupy - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o zasmażce do zupy

Zasmażka do zupy jest stosowana w celu jej zagęszczenia. W technologii żywienia określa się to terminem podprawianie zupy. Jasna zasmażka do zupy jest lekkostrawna. Często stosuje się ją w celu zagęszczenia wartości odżywczej zupy dla osób z chorobami układu pokarmowego. Przepis na zasmażkę do zupy jest bardzo prosty, dlatego wykonasz go bez większego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania zasmażki potrzebujesz dwóch składników mąki pszennej typ 750 i masła lub smalcu.

Jak zrobić zasmażkę do zupy? Na patelni rozpuść masło, jeśli zasmażka ma być jasna pilnuj, aby się nie przypaliło. Zmniejsz ogień, wsyp mąkę na rozpuszczone masło. Mieszaj do powstania jednolitej masy. Podgrzej 1 minutę i zdejmij z ognia.

Jak dodać zasmażkę do zupy? Aby podprawić zupę zasmażką należy do gotowej zasmażki wlać 100-150 mililitrów ciepłego wywaru, dokładnie wymieszać i wlać do zupy. Zupę z dodaną zaprawką zagotować. Jasna zasmażka do zupy nie zmienia jej smaku, zagęszcza jedynie wywar. Zaprawa z mąki i masła jest łatwiejsza w dodaniu do zupy niż zaprawa ze śmietany. Śmietana często dodana niepoprawnie zważy się, natomiast zaprawa z mąki jest bardzo prosta w przygotowaniu i dodana do zupy nie zważy się. Musisz jedynie pamiętać, aby nie dodawać jej bezpośrednio do zupy, zawsze należy ją najpierw rozprowadzić w większej ilości płynu a dopiero potem dodać do zupy.

Zasmażkę możesz przygotować na maśle, na oleju lub na smalcu. Każdy z tłuszczy ma inne zastosowanie. Masło jest tradycyjnym dodatkiem do zasmażki, możesz też dodać masło klarowane. Jeśli masz nietolerancję laktozy przygotuj zaprawę na bazie oleju rzepakowego. Olej i masło nadają się do przygotowania zasmażki jasnej. Jeśli chcesz przygotować ciemną zasmażkę do zupy wykorzystaj w tym celu smalec. Jest on bardziej odporny na temperaturę i można go dłużej podgrzewać, bez obawy, że się spali.

Podsumowując zasmażka do zupy jest uniwersalnym dodatkiem do zup a także sosów i różnego rodzaju farszów. Na bazie zasmażki przygotujesz najprostszy sos do zapiekania - beszamel. Wystarczy dodać ją do mleka. Zasmażka nie zmienia smaku zupy. Wpływa jedynie na jej gęstość i klarowność.

Wartości odżywcze zasmażki do zupy

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(20g)
Energia (kalorie)
503.40 kcal
100.68 kcal
Białko
7.54 g
1.51 g
Fenyloalanina
0.37 mg
0.07 mg

Węglowodany w zasmażce do zupy

Na 100g
Na porcję
(20g)
Węglowodany
43.52 g
8.70 g
Węglowodany przyswajalne
42.08 g
8.42 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(20g)
Tłuszcz
33.44 g
6.69 g
Tłuszcze nasycone
22.35 g
4.47 g
Tłuszcze nienasycone
11.09 g
2.22 g
Tłuszcze jednonasycone
9.44 g
1.89 g
Tłuszcze wielonasycone
1.64 g
0.33 g

Witaminy w przepisie na zasmażka do zupy

Na 100g
Na porcję
(20g)
Tiamina
0.49 mg
0.10 mg
Ryboflawina
0.32 mg
0.06 mg
Niacyna
4.55 mg
0.91 mg
Foliany
111.00 µg (mcg)
22.20 µg (mcg)
Beta karoten
63.80 µg (mcg)
12.76 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na zasmażka do zupy

Na 100g
Na porcję
(20g)
Sód
5.60 mg
1.12 mg
Potas
69.60 mg
13.92 mg
Wapń
18.60 mg
3.72 mg
Fosfor
67.80 mg
13.56 mg
Magnez
15.80 mg
3.16 mg
Żelazo
2.65 mg
0.53 mg
Cynk
0.55 mg
0.11 mg
Miedź
0.12 mg
0.02 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny zasmażki do zupy 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zasmażce do zupy

Lista alergenów dla zasmażki do zupy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 750
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Cena przygotowania zasmażki do zupy

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 750
120 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.36
Za 120 g
Masło
80 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 80 g
Liczba porcji:
Koszt składników
8.00
Jak oceniasz przepis na zasmażka do zupy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób