Zasmażka do zupy
- Mąka pszenna typ 750 (120 g)
- Masło (80 g)
Przepis na zasmażka do zupy krok po kroku
W garnku roztop masło. Zmniejsz ogień, wsyp mąkę.
Mieszaj drewnianą łyżką do połączenia składników.
Uważaj żeby zasmażka nie zbrązowiała zbyt mocno.
Więcej informacji na temat zasmażki do zupy
Zasmażka do zupy jest stosowana w celu jej zagęszczenia. W technologii żywienia określa się to terminem podprawianie zupy. Jasna zasmażka do zupy jest lekkostrawna. Często stosuje się ją w celu zagęszczenia wartości odżywczej zupy dla osób z chorobami układu pokarmowego. Przepis na zasmażkę do zupy jest bardzo prosty, dlatego wykonasz go bez większego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania zasmażki potrzebujesz dwóch składników mąki pszennej typ 750 i masła lub smalcu.
Jak zrobić zasmażkę do zupy? Na patelni rozpuść masło, jeśli zasmażka ma być jasna pilnuj, aby się nie przypaliło. Zmniejsz ogień, wsyp mąkę na rozpuszczone masło. Mieszaj do powstania jednolitej masy. Podgrzej 1 minutę i zdejmij z ognia.
Jak dodać zasmażkę do zupy? Aby podprawić zupę zasmażką należy do gotowej zasmażki wlać 100-150 mililitrów ciepłego wywaru, dokładnie wymieszać i wlać do zupy. Zupę z dodaną zaprawką zagotować. Jasna zasmażka do zupy nie zmienia jej smaku, zagęszcza jedynie wywar. Zaprawa z mąki i masła jest łatwiejsza w dodaniu do zupy niż zaprawa ze śmietany. Śmietana często dodana niepoprawnie zważy się, natomiast zaprawa z mąki jest bardzo prosta w przygotowaniu i dodana do zupy nie zważy się. Musisz jedynie pamiętać, aby nie dodawać jej bezpośrednio do zupy, zawsze należy ją najpierw rozprowadzić w większej ilości płynu a dopiero potem dodać do zupy.
Zasmażkę możesz przygotować na maśle, na oleju lub na smalcu. Każdy z tłuszczy ma inne zastosowanie. Masło jest tradycyjnym dodatkiem do zasmażki, możesz też dodać masło klarowane. Jeśli masz nietolerancję laktozy przygotuj zaprawę na bazie oleju rzepakowego. Olej i masło nadają się do przygotowania zasmażki jasnej. Jeśli chcesz przygotować ciemną zasmażkę do zupy wykorzystaj w tym celu smalec. Jest on bardziej odporny na temperaturę i można go dłużej podgrzewać, bez obawy, że się spali.
Podsumowując zasmażka do zupy jest uniwersalnym dodatkiem do zup a także sosów i różnego rodzaju farszów. Na bazie zasmażki przygotujesz najprostszy sos do zapiekania - beszamel. Wystarczy dodać ją do mleka. Zasmażka nie zmienia smaku zupy. Wpływa jedynie na jej gęstość i klarowność.
Alergeny w zasmażce do zupy
Lista alergenów dla zasmażki do zupy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 750
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze zasmażki do zupy
Zasmażka do zupy podwyższa jej kaloryczność. Jeśli chcesz aby kupa była mniej kaloryczna, dodaj do niej jogurt naturalny w celu zagęszczenia. Zasmażka jest lekkostrawna i możesz zagęszczać nią zupy podawane dla osób z chorobami układu trawiennego.
Energia i białka
(20g)
Węglowodany
(20g)
Tłuszcze
(20g)
Witaminy
(20g)
Składniki mineralne
(20g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.