Zasmażka do kapuśniaku

Opublikowano: 20.04.2022 r., 8:27 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Smażona zasmażka do zupy
Zasmażka do kapuśniaku
Zasmażka do kapuśniaku to świetna propozycja na dodatek do zupy. Zasmażka jest bardzo łatwa do zrobienia i potrzebujesz do niej niewielu składników. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 5 min
Smażenie 5 min
1365 kcal
Kcal w porcji
230 g
Wielkość porcji
75
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 8 płaskich łyżek stołowych (80 g)
  • Masło (150 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
kuchenka, patelnia mała

Przepis na zasmażka do kapuśniaku krok po kroku

Na patelni rozpuść masło, jeśli zasmażka ma być jasna, pilnuj, aby się nie przypaliło.

Zmniejsz ogień, wsyp mąkę na rozpuszczone masło.

Mieszaj do powstania jednolitej masy.

Podgrzej przez około minutę i zdejmij z ognia.

Jak oceniasz przepis na zasmażka do kapuśniaku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,5% osób

Więcej informacji na temat zasmażki do kapuśniaku

Zasmażka do kapuśniaku to bardzo dobry pomysł na zagęszczenie zupy. Kapuśniak nie wymaga dużego dodatku zasmażki, jednak dzięki niej zupa wydaje się być bardziej syta. Zasmażka jest stosowana w celu zagęszczania zup i sosów. W technologii żywienia określa się to terminem podprawianie zupy. Jasna zasmażka do zupy jest lekkostrawna. Często stosuje się ją w celu zagęszczenia wartości odżywczej zupy dla osób na dietach lekkostrawnych. Przepis na zasmażkę do kapuśniaku jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia zasmażki potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: mąka pszenna, masło, sól.

Jak zrobić zasmażkę do kapuśniaku? Na patelni rozpuść masło, jeśli zasmażka ma być jasna, pilnuj, aby się nie przypaliło. Zmniejsz ogień, wsyp mąkę na rozpuszczone masło. Mieszaj do powstania jednolitej masy. Podgrzej przez około minutę i zdejmij z ognia.

Aby podprawić zupę zasmażką należy do gotowej zasmażki wlać 100-150 mililitrów ciepłego wywaru, dokładnie wymieszać i wlać do zupy. Zupę z dodaną zaprawką zagotować. Jasna zasmażka do zupy nie zmienia jej smaku, zagęszcza jedynie wywar. Zaprawa z mąki i masła jest łatwiejsza w dodaniu do zupy niż zaprawa ze śmietany. Śmietana często dodana niepoprawnie zważy się, natomiast zaprawa z mąki jest bardzo prosta w przygotowaniu i dodana do zupy nie waży się. Musisz jedynie pamiętać, aby nie dodawać jej bezpośrednio do zupy, zawsze należy ją najpierw rozprowadzić w większej ilości płynu a dopiero potem dodać do zupy.

Zasmażkę możesz przygotować na maśle, na oleju lub na smalcu. Każdy z tłuszczy ma inne zastosowanie. Masło jest tradycyjnym dodatkiem do zasmażki, możesz też dodać masło klarowane. Jeśli masz nietolerancję laktozy, przygotuj zaprawę na bazie oleju rzepakowego. Olej i masło nadają się do przygotowania zasmażki jasnej. Jeśli chcesz przygotować ciemną zasmażkę do zupy, wykorzystaj w tym celu smalec. Jest on bardziej odporny na temperaturę i można go dłużej podgrzewać, bez obawy, że się spali.

Podsumowując zasmażka do kapuśniaku z kiszonej kapusty na obiad jest uniwersalnym dodatkiem do zup, a także sosów i różnego rodzaju farszów. Prosty przepis pozwala na szybkie przygotowanie gęstej zupy. Zasmażka jest gotowa do użycia od razu po przygotowaniu. Jeśli chcesz uzyskać bardziej wyrazisty smak zasmażki, podgrzej ją, aż zbrązowieje.

Alergeny w zasmażce do kapuśniaku

Lista alergenów dla zasmażki do kapuśniaku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze zasmażki do kapuśniaku

na 100g gotowej potrawy

Zasmażka do kapuśniaku to dodatek zwiększający kaloryczność zupy. Jeśli chcesz przygotować zasmażkę z większą ilością błonnika, użyj mąki żytniej lub pszennej mąki razowej. Zasmażka jest bardzo dobrym dodatkiem na diecie łatwostrawnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(230g)
Energia (kcal)
593.87
1365.90
Białko (g)
5.53
12.71

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(230g)
Węglowodany (g)
25.36
58.33
Węglowodany przyswajalne (g)
25.36
58.33

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(230g)
Tłuszcz (g)
53.47
122.97
Tłuszcze nasycone (g)
36.24
83.36
Tłuszcze nienasycone (g)
17.22
39.62

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(230g)
Witamina B6 (mg)
0.03
0.06
Tiamina (mg)
0.34
0.78
Ryboflawina (mg)
0.17
0.40
Niacyna (mg)
2.31
5.31
Foliany (µg (mcg))
52.39
120.50

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(230g)
Sód (mg)
8.22
18.90
Potas (mg)
59.83
137.60
Wapń (mg)
22.26
51.20
Fosfor (mg)
58.78
135.20
Magnez (mg)
13.79
31.72
Żelazo (mg)
1.94
4.47
Cynk (mg)
0.43
0.98
Miedź (mg)
0.08
0.18
Mangan (mg)
0.26
0.60
Szacunkowy indeks glikemiczny zasmażki do kapuśniaku 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zasmażki do kapuśniaku

Koszt składników
8.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
80 g
8 płaskich łyżek stołowych
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.24
Za 80 g
Masło
150 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Koszt składników
8.00