Zasmażka do kalafiora
- Masło - 1/4 kostki (50 g)
- Bułka tarta - 2 łyżki (20 g)
Przepis na zasmażkę do kalafiora krok po kroku
Masło rozpuść na patelni.
Wsyp bułkę tartą i smaż mieszając aż zrobi się złoto-brązowa.
Polej kalafiora, brokuła lub fasolkę szparagową.
Więcej informacji na temat zasmażki do kalafiora
Dzisiaj prezentujemy przepis na zasmażkę do kalafiora. Ten szybki dodatek do gotowanych warzyw smakuje zwłaszcza dzieciom. Przygotowana z bułki tartej oraz masła (lub margaryny) jest częstym gościem na polskich stołach. Choć być może nie wzbudza typowo dietetycznych skojarzeń to dodatek tłuszczu do warzyw jest niezwykle ważny. Witaminy A, D, E i K są to witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. I tylko dodatek tłuszczu zapewnia odpowiednie wchłonięcie się tych witamin w organizmie. Dlatego tak ważne jest by 25-30% codziennej diety stanowiły właśnie tłuszcze. Lepsze wchłanianie witamin powoduje, że nasz organizm jest lepiej odżywiony. A co za tym idzie, jest bardziej odporny na różnego rodzaju choroby. W kalafiorze mamy dostępne witaminy A, E i K więc dodatek tłuszczu np. w formie zasmażki jest tu dość istotny. Jako dodatek tłuszczu możemy używać również olejów roślinnych, oliwy z oliwek lub orzechów. Tak wzbogacone dodatki warzywne pozytywnie wpłyną na stan naszego zdrowia. Dodatkowo tłuszcz jest nośnikiem smaku, dlatego dużo chętniej warzywo zostanie zjedzone w towarzystwie źródeł tłuszczu.
Kalafior to warzywo z rodziny kapustowatych. Jest szczególnie lubiany przez dzieci, ze względu na swój delikatny smak. To pyszny dodatek do dania głównego na obiad. W czasie wzrostu białą część kalafiora nazywa się różą, stąd popularne „dzielenie na różyczki”. Ta część jest najchętniej spożywana, ale tak samo można spokojnie jeść łodygę kalafiora. Kalafior znany był już w starożytnym Rzymie, ale w Polsce zaczęto go uprawiać na przełomie XVI i XVII wieku. Najprawdopodobniej dzięki Bonie Sforzy- matce warzyw w Polsce.
Odpowiednio zbilansowana, dobra dieta, która dostarcza przynajmniej 400g warzyw dziennie przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób m.in. choroby nowotworowej lub chorób układu sercowego. Wynika to z tego, że warzywa są niezwykle bogate w błonnik, witaminy i składniki mineralne. Żaden suplement nie zapewni tego, co odpowiednio zbilansowana dieta bogata w warzywa.
Zasmażka do kalafiora będzie niewielkim dodatkiem, który sprawi, że dzieci dużo chętniej zjedzą gotowane warzywo.
Jeśli zastanawiacie się jak zrobić zasmażkę do kalafiora to odsyłam do naszego przepisu. Ten szybki pomysł na urozmaicenie gotowanego kalafiora na pewno przypadnie Wam do gustu.
Alergeny w zasmażce do kalafiora
Lista alergenów dla zasmażki do kalafiora przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
Wartości odżywcze zasmażki do kalafiora
Odpowiednio zbilansowana, dobra dieta, która dostarcza przynajmniej 400g warzyw dziennie przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób m.in. choroby nowotworowej lub chorób układu sercowego. Warzywa są niezwykle bogate w błonnik, witaminy i składniki mineralne. Żaden suplement nie zapewni tego, co odpowiednio zbilansowana dieta bogata w warzywa.
Energia i białka
(35g)
Węglowodany
(35g)
Tłuszcze
(35g)
Witaminy
(35g)
Składniki mineralne
(35g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.