Zasmażka do grochówki
- Olej rzepakowy (60 ml)
- Mąka pszenna typ 500 (60 g)
Przepis na zasmażkę do grochówki krok po kroku
Na patelni rozgrzej olej.
Do oleju powoli wsypuj mąkę, cały czas mieszając.
Pozostaw na patelni aż do zarumienienia
Gotową zasmażkę dodaj do zupy i odczekaj do jej zagotowania.
-
Zupa grochowa
-
Zupa grochowa na żeberkach
-
Tradycyjna grochówka
-
Grochówka z grochu łuskanego
-
Zupa z grochu łuskanego
-
Grochówka z kociołka
-
Grochówka na wędzonce
-
Grochówka na żeberkach
-
Zupa grochowa z kiełbasą
-
Grochówka thermomix
-
Grochówka na boczku
-
Grochówka wege
-
Grochówka na kościach wędzonych
-
Grochówka wojskowa z kociołka
-
Grochówka
Więcej informacji na temat zasmażki do grochówki
Zasmażka do grochówki to doskonały dodatek do zupy, który nie tylko sprawia, że całość jest smaczniejsza, ale również bardziej odżywcza. To bardzo prosty przepis, na który potrzeba mniej niż jedną minutę. Choć bardzo często przygotowuje się zupy bez dodatku zasmażki i może wydawać się, że jest ona zbędna, to jednak jej obecność wiele zmienia. Chcesz się przekonać, jak smakuje zupa z jej dodatkiem? Wystarczy tylko sięgnąć po ten przepis.
Zasmażka do zupy jest stosowana w celu zagęszczenia potraw. Choć w domowej kuchni może nie jest ona częstym rozwiązaniem, to szefowie kuchni stosują ją w wielu różnych potrawach. To dlatego, że pozwala stworzyć zupę, a także sos o wiele gęstszy niż tradycyjnie.
Przepis na zasmażkę do grochówki jest niezwykle prosty, dlatego spokojnie poradzą sobie z nim nawet początkujące osoby. Bazą każdej zasmażki są dwa produkty tłuszcz i mąka. Ich wybór jest zwykle bardzo dowolny, jednak warto dobrać je w taki sposób, że dodatkowo pozytywnie wpłyną one na walory smakowe całej potrawy. Do grochówki wspaniale sprawdza się zasmażka na maśle, ale równie dobrze można też przygotować ją w bardziej roślinnej wersji z użyciem oliwy z oliwek lub oleju. Taka wersja będzie nie tylko bardzo smaczna, ale również bezpieczniejsza dla układu krążenia, gdyż nie dostarcza nasyconych kwasów tłuszczowych, których powinno być w diecie jak najmniej. Niektórzy dodają do niej również smalec, jednak nie jest on najzdrowszą opcją. Jeśli chodzi o mąkę, to dobrze sprawdza się zarówno pszenna, jak i żytnia. W przypadku diety bezglutenowej najlepiej sięgnąć po mąkę ziemniaczaną jednak nie należy dodawać jej zbyt dużo, gdyż może one powodować zbyt duże zagęszczenie diety. Najważniejsze w przypadku zasmażki są proporcje, bez nich nie ma mowy o właściwym zagęszczeniu. Jednak naprawdę łatwo jest je zapamiętać, gdyż na każdą 1 porcję tłuszczu, przypada 1 porcja mąki. Zasmażka sprawdza się nie tylko w przypadku grochówki, jednak to właśnie z nią smakuje najlepiej. To idealny dodatek do zupy. Ten sprawdzony przepis sprawia, że zasmażka jest prosta, a przy tym szybka. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zasmażkę do grochówki, by była bardzo łatwa, to ten przepis sprawdzi się idealnie.
Alergeny w zasmażce do grochówki
Lista alergenów dla zasmażki do grochówki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze zasmażki do grochówki
To dodatek niezwykle kaloryczny i o wysokim indeksie glikemicznym, dlatego nie powinien gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.