Zasmażka do flaczków

Opublikowano: 08.05.2022 r., 19:38 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
zasmażka do zupy flaczki
Zasmażka do flaczków
Sprawdź jak przygotować najlepszą zasmażkę do flaczków.
Przygotowanie 10 min
216 kcal
Kcal w porcji
40 g
Wielkość porcji
75
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Masło - 2 łyżki (20 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 2 łyżki (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, papryka słodka
Sprzęt kuchenny
patelnia duża

Przepis na zasmażkę do flaczków krok po kroku

Dodaj masło na patelnię i podgrzewaj do rozpuszczenia.

Dodaj mąkę i podsmażaj, cały czas mieszając.

Na koniec dodaj słodką paprykę, wymieszaj i odstaw na chwilę do ostygnięcia.

Dodaj 1 chochlę wywaru z zupy i dokładnie wymieszaj, aby nie powstały grudki.

Zasmażkę wlej do zupy.

Jak oceniasz przepis na zasmażkę do flaczków
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,3% osób

Więcej informacji na temat zasmażki do flaczków

Flaczki to jedna z najstarszych i najbardziej tradycyjnych polskich zup. Zazwyczaj podawana jest na weselach, czy innych uroczystościach rodzinnych, jednak wiele osób często przygotowuje ją również w ramach niedzielnego obiadu. Jednym z elementów najlepszych flaczków jest odpowiednia zasmażka, która dodana do zupy nadaje jej odpowiednią konsystencję oraz posmak. Jest niezwykle łatwa i szybka w przygotowaniu, a po jej dodaniu do flaków wołowych potrafi całkowicie odmienić smak tej zupy. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zasmażkę do flaczków, koniecznie poznaj nasz pomysł na prosty przepis, który będzie dla Ciebie świetną wskazówką. Do ich przygotowania potrzebne Ci są wyłącznie dwa składniki, które zazwyczaj i tak większość z nas ma w swojej kuchni. Jest to mąka pszenna oraz masło. Niektórzy, zamiast mąki wykorzystują bułkę tartą, jednak ten rodzaj zasmażki nie sprawdzi się najlepiej do zup – zasmażkę z bułki tartej, zamiast do flaków wołowych, lepiej wykorzystać do gotowanych, czy pieczonych warzyw. Bardzo ważne są również proporcje masła do mąki, które powinny wynosić 1:1 oraz czas zasmażania – jeśli będzie on zbyt długi, zasmażka za bardzo się przypali i nabierze ostrego, gorzkiego smaku. Do zasmażki można też dodać soli, pieprzu, a w przypadku flaczków dobrze sprawdza się słodka mielona papryka. Koniecznie czytaj dalej i poznaj szczegółowy przepis na zasmażkę do flaczków, która nada Twojej zupie niepowtarzalny charakter.

Alergeny w zasmażce do flaczków

Lista alergenów dla zasmażki do flaczków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze zasmażki do flaczków

na 100g gotowej potrawy

Zasmażka jest produktem dość ciężkostrawnym i kalorycznym, dlatego warto dodać ją z umiarem.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(40g)
Energia (kcal)
540.00
216.00
Białko (g)
7.58
3.03

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(40g)
Węglowodany (g)
36.43
14.57
Węglowodany przyswajalne (g)
36.43
14.57

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(40g)
Tłuszcz (g)
41.38
16.55
Tłuszcze nasycone (g)
28.17
11.27
Tłuszcze nienasycone (g)
13.21
5.28

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(40g)
Witamina B6 (mg)
0.04
0.02
Tiamina (mg)
0.48
0.19
Ryboflawina (mg)
0.23
0.09
Niacyna (mg)
3.30
1.32
Foliany (µg (mcg))
74.00
29.60

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(40g)
Sód (mg)
7.00
2.80
Potas (mg)
75.50
30.20
Wapń (mg)
21.50
8.60
Fosfor (mg)
74.00
29.60
Magnez (mg)
18.95
7.58
Żelazo (mg)
2.78
1.11
Cynk (mg)
0.58
0.23
Miedź (mg)
0.10
0.04
Mangan (mg)
0.38
0.15
Szacunkowy indeks glikemiczny zasmażki do flaczków 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zasmażki do flaczków

Koszt składników
8.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
20 g
2 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Mąka pszenna typ 500
20 g
2 łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 20 g
Koszt składników
8.00