Zasmażane buraczki
- Burak (1000 g)
- Cebula (100 g)
- Mąka pszenna typ 1850 (20 g)
- Cukier (20 g)
- Sok z cytryny (10 ml)
- Olej rzepakowy (20 ml)
Przepis na zasmażane buraczki krok po kroku
Umyj buraki.
Wlej do garnka wodę i ugotuj buraki do miękkości przez około 50-60 minut.
Gotowe buraki wyciągnij z wody i wyłóż do ostudzenia.
Następnie obierz buraki ze skórki i zetrzyj na tarce.
Cebulkę obierz i drobno posiekaj.
Na rozgrzanej patelni podsmaż cebulkę, następnie dodaj mąkę i całość zamieszaj.
Po chwili dodaj starte buraczki, całość przypraw solą i pieprzem.
Na samym końcu dodaj cukier i sok z cytryny.
Buraczki dokładnie wymieszaj.
-
Sałatka z burakiem
-
Kiszone buraki
-
Buraki zasmażane
-
Sałatka z buraków i jajka
-
Pieczone buraki
-
Sałatka z kiszonych buraków
-
Surówka z buraków
-
Buraczki z papryką
-
Chłodnik z buraka
-
Carpaccio z buraków
-
Buraczki z papryką na zimę
-
Krem z buraków
-
Surówka z kiszonych buraków
-
Sałatka z burakami i rukolą
-
Sałatka z gotowanych buraków
-
Sałatka z pieczonym burakiem
-
Surówka z buraczków
-
Buraki w zalewie octowej
-
Buraki do obiadu
Więcej informacji na temat zasmażanych buraczków
Pyszne zasmażane buraczki to tradycyjny dodatek do obiadu, szczególnie świetnie sprawdzą się do dań mięsnych z ziemniakami. Przepis na zasmażane buraczki to szybkie i łatwe rozwiązanie. Warto pamiętać o tym, że buraki zawierają wiele cennych właściwości odżywczych, dlatego powinny znaleźć się w codziennej diecie. Do przygotowania zasmażanych buraczków potrzebne będą następujące produkty spożywcze: buraki, cebula, olej rzepakowy, mąka pszenna, cukier, pieprz, sól i sok z cytryny.
Jak zrobić zasmażane buraczki? Rozpocznij od umycia buraków. Następnie wlej do garnka wodę i ugotuj buraki do miękkości przez około 50-60 minut. Gotowe buraki wyciągnij z wody i wyłóż do ostudzenia. Następnie obierz buraki ze skórki i zetrzyj na tarce. Cebulkę obierz i drobno posiekaj. Na rozgrzanej patelni podsmaż cebulkę, następnie dodaj mąkę i całość zamieszaj. Po chwili dodaj starte buraczki, całość przypraw solą i pieprzem. Na samym końcu dodaj cukier i sok z cytryny. Buraczki dokładnie wymieszaj.
Czerwone buraki są bogatym źródłem witamin z grupy B, kwasu foliowego, potasu, magnezu, żelaza i błonnika pokarmowego. W 100 gramach buraka znajduje się 42 kcal, 1.8 g białka, 0,1 g tłuszczy, 7.3 g węglowodanów i 2.2 g błonnika. Regularne spożywanie buraka ma dobroczynny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu i może chronić przed różnymi dolegliwościami. Dzięki wysokiej zawartości składników odżywczych obecnych w burakach wpływa pozytywnie na cały układ krążenia, wspomaga w obniżeniu poziomu homocysteiny i ciśnieniu krwi. Osoby, które zmagają się z chorobami nerek i układem moczowym powinny uważać na spożywanie buraków, ponieważ zawierają one szczawiany, które w nadmiarze prowadzą do powstawania kamicy nerkowej.
Pomysł na zasmażane buraczki to dobre rozwiązanie szczególnie dla osób, które zmagają się z anemią. Poza tym, że są pyszne i smaczne zawierają mnóstwo składników odżywczych, dlatego warto wdrożyć buraki do codziennego menu, ze względu na korzystny wpływ na zdrowie.
Alergeny w zasmażanych buraczkach
Lista alergenów dla Zasmażanych buraczków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 1850
Wartości odżywcze zasmażanych buraczków
Buraki można podawać na ciepło lub na zimno.
Energia i białka
(234g)
Węglowodany
(234g)
Tłuszcze
(234g)
Witaminy
(234g)
Składniki mineralne
(234g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.