Zapiekanki z mięsem mielonym i warzywami
- Cebula - 2 duże sztuki (200 g)
- Olej rzepakowy (50 ml)
- Masło (50 g)
- Mięso mielone wieprzowe (400 g)
- Papryka zielona - 1 duża sztuka (200 g)
- Brokuły - pół małej sztuki (200 g)
- Kukurydza konserwowa (150 g)
- Bułka grahamka - 8 sztuk (400 g)
- Ser żółty (200 g)
- Cebula prażona (40 g)
Przepis na zapiekanki z mięsem mielonym i warzywami krok po kroku
Obierz cebulę z łupiny, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na rozgrzanym oleju rzepakowym, dodaj do cebuli mięso, dopraw solą, pieprzem, papryką ostrą i bazylią, usmaż mięso.
Zieloną paprykę oczyść z gniazda nasiennego, pokrój w kostkę, brokuł podziel na mniejsze kawałki, do usmażonego mięsa dodaj warzywa i podduś 5 minut, aby nieco zmiękły.
Bułki przekrój w pół, posmaruj masłem, wyłóż na nie farsz i posyp startym żółtym serem.
Piecz w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez 20 minut.
Po wyjęciu z piekarnika posyp wierzch cebulą prażoną.
-
Zapiekanka makaronowa
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cebulą
-
Mac cheese
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Zapiekanka z cukinii
-
Zapiekanka z kurczakiem
-
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem
-
Zapiekanka gyros
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
-
Moussaka
-
Zapiekanka makaronowa z szynką
-
Zapiekanka warzywna
-
Zapiekanka z pieczarek
-
Zapiekanka z pieczarkami
-
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
-
Kugel
-
Zapiekanki
Więcej informacji na temat zapiekanek z mięsem mielonym i warzywami
Zapiekanki z mięsem mielonym i warzywami to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych zapiekanek z pieczarkami i serem. Dobre zapiekanki z mięsem i warzywami są syte i świetnie sprawdzą się na obiad a także przekąska podczas spotkania ze znajomymi. Przepis na zapiekanki z mięsem mielonym i warzywami jest łatwy do wykonania, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby je upiec. Do przygotowania zapiekanek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: bułki grahamki, mięso mielone, cebula, pomidor, kukurydza, ser żółty, brokuł, cebula prażona, papryka zielona, sól, pieprz, papryka ostra, bazylia suszona oraz masło i olej rzepakowy.
Jak zrobić zapiekanki z mięsem mielonym i warzywami? Na początek obierz cebulę z łupiny, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na rozgrzanym oleju rzepakowym, dodaj do cebuli mięso, dopraw solą, pieprzem, papryką ostrą i bazylią, usmaż mięso. Zieloną paprykę oczyść z gniazda nasiennego, pokrój w kostkę, brokuł podziel na mniejsze kawałki, do usmażonego mięsa dodaj warzywa i podduś 5 minut aby nieco zmiękły. Bułki przekrój w pół, posmaruj masłem, wyłóż na nie farsz i posyp startym żółtym serem. Piecz w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika posyp wierzch cebulą prażoną. Możesz podawać je z ketchupem i majonezem.
Pieczywo graham jest pieczywem zawierającym błonnik pokarmowy poprawiający perystaltykę naszych jelit, a także mający nie bagatelny wpływ na powolny wzrost poziomu cukru we krwi. Brokuł jest warzywem zawierającym dużo witaminy C będącej naturalnym przeciwutleniaczem. Witamina C chroni nas także przed przeziębieniem. Zawiera dużo błonnika pokarmowego regulującego pracę jelit oraz zapobiegającemu zaparciom. Brokuły są także cenione za działanie antynowotworowe. Mięso mielone wieprzowe jest dobrym źródłem białka zwierzęcego, zawiera także witaminy z grupy B oraz żelazo. Żelazo jest niezbędne do prawidłowego przenoszenia tlenu do komórek naszego ciała. Mięso wieprzowe zawiera jednak spore ilości tłuszczu, jeśli chcesz ograniczyć ilość spożywanych kalorii wybierz chudszy kawałek do zmielenia zamiast gotowego zmielonego mięsa.
Podsumowując domowe zapiekanki pieczone w piekarniku to pyszne danie sprawdzające się zarówno na obiad jak i przekąskę. Łatwe do przygotowania zapiekanki wykonasz w niecałe 30 minut. Farsz do zapiekanek możesz przechowywać w lodówce do 2 dni.
Alergeny w zapiekankach z mięsem mielonym i warzywami
Lista alergenów dla zapiekanek z mięsem mielonym i warzywami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Ser żółty
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bułka grahamka
Wartości odżywcze zapiekanek z mięsem mielonym i warzywami
Zapiekanki z mięsem mielonym i warzywami to pełnowartościowe danie. Zawierają one dużo błonnika a także pełnowartościowe białko zwierzęce. Danie jest także dobrym źródłem niezbędnych witamin i składników mineralnych.
Energia i białka
(350g)
Węglowodany
(350g)
Tłuszcze
(350g)
Witaminy
(350g)
Składniki mineralne
(350g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.