Zapiekanki z bagietki z boczkiem i serem
- Bagietka francuska (300 g)
- Masło (20 g)
- Boczek wędzony bez kości (100 g)
- Ser gouda (150 g)
Przepis na zapiekanki z bagietki z boczkiem i serem krok po kroku
Nagrzej piekarnik na 230 stopni Celsjusza i wyłóż papier do pieczenia na blaszkę.
Bagietkę pokrój w skośne kromki.
Posmaruj bagietki masłem.
Na bagietki wyłóż pokrojony w małą kostkę boczek i przypraw.
Bagietki posyp serem.
Piecz bagietki do roztopienia sera przez około 15 minut.
-
Zapiekanka makaronowa
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cebulą
-
Mac cheese
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Zapiekanka z cukinii
-
Zapiekanka z kurczakiem
-
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem
-
Zapiekanka gyros
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
-
Moussaka
-
Zapiekanka makaronowa z szynką
-
Zapiekanka warzywna
-
Zapiekanka z pieczarek
-
Zapiekanka z pieczarkami
-
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
-
Kugel
-
Zapiekanki
Więcej informacji na temat zapiekanek z bagietki z boczkiem i serem
Pyszne, szybkie i malutkie zapiekanki z bagietki z boczkiem i serem z piekarnika to doskonały pomysł na super przekąskę. Stworzone na imprezę albo do filmu. Zrobienie ich jest bardzo szybkie, bo wystarczy mniej niż pół godziny. Przepis na zapiekanki z bagietki jest bardzo prosty. Takim pomysłem na coś do schrupania możesz uraczyć swoich gości na imprezie lub na grillu. Jeśli zrobisz zapiekanki z bagietki z boczkiem i serem można zjeść je zarówno na ciepło jak i na zimno. Dobrze pasują do niego różne sosy, na przykład keczup.
Zapiekanki z bagietki są dobre, łatwe i ekspresowe. Sprawdzą się świetnie, gdy potrzebujesz przepisu na coś takiego. Jak zrobić zapiekanki z bagietki? Przygotuj piekarnik – nagrzej go. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Bagietkę francuską pokrój na kromki krojąc je skośnie. Każdą kromkę posmaruj masłem, na masło wyłóż drobno pokrojony boczek. Warto przyprawić zapiekanki solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Ostatni krok to posypanie zapiekanek serem. Teraz wystarczy wszystko upiec w piekarniku. Zaledwie kwadrans powinien wystarczyć, by ser się rozpuścił, a kromki stały się chrupiące. Tak przygotowane zapiekanki z bagietki są chrupiące na brzegach, a w środku mięciutkie. Przepis na zapiekanki z bagietki jest prosty i szybki, co można dostrzec przygotowując tę przystawkę. Pyszny pomysł na małe co nieco gotowy.
Zapiekanki z bagietki pieczone w piekarniku, poza tym, że są pyszne, dostarczają wysoką wartość kaloryczną. To wynika z użytych składników. Jak zrobić zapiekanki z bagietki, by było mniej kalorycznie i bardziej odżywczo? Nawet będąc na diecie można zjeść taką przekąskę. By stały się one potrawą bardziej korzystną dla zdrowia dobre jest lekkie zmodyfikowanie przepisu. W przepisie na zapiekanki z bagietki użyto boczek i ser żółty. Są to produkty obfite w niekorzystne dla zdrowia (w nadmiarze) kwasy tłuszczowe nasycone. Zrób zapiekanki z szynką drobiową, która zawiera zdecydowanie mniej niezdrowego tłuszczu, a także mniej kilokalorii. Z szynki jest też więcej białka. Ponadto można zrezygnować z sera żółtego i zrobić je z serem mozzarella. Sytuacja jest podobna jak z szynką (mniej kilokalorii oraz tłuszczu i więcej białka). Bagietkę lepiej jest w takim wypadku wybrać pełnoziarnistą. Będzie miała niższy indeks glikemiczny, a także więcej składników mineralnych, błonnika i witamin.
Zapiekanki z bagietki na imprezę warto podać na ładnym talerzu i ozdobić ziołami, na przykład szczypiorkiem bądź natką pietruszki. Do nich dobrze jest dodać sosy, które będą pasowały: keczup, sos czosnkowy.
Alergeny w zapiekankach z bagietki z boczkiem i serem
Lista alergenów dla zapiekanek z bagietki z boczkiem i serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bagietka francuska
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Ser gouda
Wartości odżywcze zapiekanek z bagietki z boczkiem i serem
Przepis jest źródłem węglowodanów, białka i tłuszczu. Nie należy do najmniej kalorycznych potraw.
Energia i białka
(140g)
Węglowodany
(140g)
Tłuszcze
(140g)
Witaminy
(140g)
Składniki mineralne
(140g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.