Przepis na zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i szpinakiem krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, kumin, oregano, papryka ostra, czosnek
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne

Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w plastry.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Dodaj mięso mielone, dopraw solą, pieprzem, papryką ostrą, oregano, kuminem i wymieszaj.

Smaż przez 5-7 minut.

Na drugiej patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek, dodaj szpinak i smaż przez 2-3 minuty.

Dopraw solą pieprzem, dodaj pokrojone w paski pomidory suszone i wlej śmietanę kremówkę.

Duś przez 3-5 minut.

W naczyniu żaroodpornym układaj warstwami ziemniaki, mięso mielone i szpinak.

Powinny powstać 2-3 warstwy.

Na wierzch zetrzyj ser żółty.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 70 minut.

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i szpinakiem podana w naczyniu do zapiekania.
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i szpinakiem
Koszt przygotowania dania
57.43 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
716 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
69

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i szpinakiem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o zapiekance ziemniaczanej z mięsem mielonym i szpinakiem

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i szpinakiem to świetny pomysł na obiad dla rodziny. Zapiekankę można podać także jako bardziej uroczystą kolację. Połączenie mięsa mielonego i szpinaku jest bardzo dobre także dla naszego zdrowia. Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia zapiekanki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, cebula, szpinak, mięso mielone wieprzowe, śmietana kremówka, czosnek, suszone pomidory, ser żółty, olej rzepakowy, oregano, papryka ostra, kumin, sól, pieprz.

Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym i szpinakiem? Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w plastry. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj mięso mielone, dopraw solą, pieprzem, papryką ostrą, oregano, kuminem i wymieszaj. Smaż przez 5-7 minut. Na drugiej patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek, dodaj szpinak i smaż przez 2-3 minuty. Dopraw solą pieprzem, dodaj pokrojone w paski pomidory suszone i wlej śmietanę kremówkę. Duś przez 3-5 minut. W naczyniu żaroodpornym układaj warstwami ziemniaki, mięso mielone i szpinak. Powinny powstać 2-3 warstwy. Na wierzch zetrzyj ser żółty. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 70 minut.

Szpinak jest niskokalorycznym warzywem, zawierającym duże ilości żelaza, witaminy C i magnezu. Witamina C jest naturalną substancją przeciwutleniającą. Chroni nas przed przeziębieniem oraz wzmacnia naczynia krwionośne. Jest również dobrym źródłem wapnia, wspomagającego budowę kości. Szpinak zawiera także dużo błonnika, który poprawia perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom

Podsumowując pyszna zapiekanka to prosty przepis na smaczny obiad. Zapiekanka jest dobra do spożycia od razu po upieczeniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Zapiekanka sprawdzi się jako obiad do pracy. Do zapiekanki można dodać także ulubione warzywa.

Wartości odżywcze zapiekanki ziemniaczanej z mięsem mielonym i szpinakiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(410g)
Energia (kalorie)
174.77 kcal
716.56 kcal
Białko
7.25 g
29.71 g
Fenyloalanina
0.30 mg
1.22 mg
Brak danych dla: cebula, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Węglowodany w zapiekance ziemniaczanej z mięsem mielonym i szpinakiem

Na 100g
Na porcję
(410g)
Węglowodany
9.37 g
38.42 g
Węglowodany przyswajalne
7.94 g
32.55 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.43 g
5.87 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(410g)
Tłuszcz
12.21 g
50.07 g
Tłuszcze nasycone
6.66 g
27.29 g
Tłuszcze nienasycone
5.56 g
22.78 g
Tłuszcze jednonasycone
4.35 g
17.82 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.21 g
4.96 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol
24.22 mg
99.29 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i szpinakiem

Na 100g
Na porcję
(410g)
Witamina A
56.69 µg (mcg)
232.42 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6
0.24 mg
1.00 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12
0.26 µg (mcg)
1.07 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C
11.66 mg
47.79 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol
10.36 µg (mcg)
42.48 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina
0.23 mg
0.95 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.12 mg
0.50 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna
1.73 mg
7.10 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany
30.06 µg (mcg)
123.25 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten
558.02 µg (mcg)
2287.90 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i szpinakiem

Na 100g
Na porcję
(410g)
Sód
75.58 mg
309.88 mg
Potas
380.49 mg
1560.03 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
64.29 mg
263.59 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
111.76 mg
458.21 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez
27.89 mg
114.36 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
1.02 mg
4.18 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
0.99 mg
4.05 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.10 mg
0.43 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zapiekanki ziemniaczanej z mięsem mielonym i szpinakiem 69
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zapiekance ziemniaczanej z mięsem mielonym i szpinakiem

Lista alergenów dla zapiekanki ziemniaczanej z mięsem mielonym i szpinakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Ser żółty

Cena przygotowania zapiekanki ziemniaczanej z mięsem mielonym i szpinakiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
1500 g
15 średnich sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 6
6.00
Za 1500 g
Mięso mielone wieprzowe
1000 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 3
20.00
Za 1000 g
Cebula
400 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Olej rzepakowy
100 ml
niepełne pół szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Szpinak
400 g
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 3
13.33
Za 400 g
Śmietanka kremowa 30%
400 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 400 g
Ser żółty
250 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
7.00
Za 250 g
Suszone pomidory
100 g
8.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.20
Za 100 g
Koszt składników
77.40
Jak oceniasz przepis na zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i szpinakiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób