Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i szpinakiem
- Ziemniaki późne - 15 średnich sztuk (1500 g)
- Mięso mielone wieprzowe (1000 g)
- Cebula - 2 duże sztuki (400 g)
- Olej rzepakowy - niepełne pół szklanki (100 ml)
- Szpinak (400 g)
- Śmietanka kremowa 30% (400 g)
- Ser żółty (250 g)
- Suszone pomidory (100 g)
Przepis na zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i szpinakiem krok po kroku
Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w plastry.
Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.
Dodaj mięso mielone, dopraw solą, pieprzem, papryką ostrą, oregano, kuminem i wymieszaj.
Smaż przez 5-7 minut.
Na drugiej patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek, dodaj szpinak i smaż przez 2-3 minuty.
Dopraw solą pieprzem, dodaj pokrojone w paski pomidory suszone i wlej śmietanę kremówkę.
Duś przez 3-5 minut.
W naczyniu żaroodpornym układaj warstwami ziemniaki, mięso mielone i szpinak.
Powinny powstać 2-3 warstwy.
Na wierzch zetrzyj ser żółty.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 70 minut.
- Zapiekanka makaronowa
- Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cebulą
- Mac cheese
- Zapiekanka gyros z makaronem
- Zapiekanka z cukinii
- Zapiekanka z kurczakiem
- Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
- Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
- Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem
- Zapiekanka gyros
- Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
- Moussaka
- Zapiekanka makaronowa z szynką
- Zapiekanka warzywna
- Zapiekanka z pieczarek
- Zapiekanka z pieczarkami
- Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
- Kugel
- Zapiekanki
Więcej informacji na temat zapiekanki ziemniaczanej z mięsem mielonym i szpinakiem
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i szpinakiem to świetny pomysł na obiad dla rodziny. Zapiekankę można podać także jako bardziej uroczystą kolację. Połączenie mięsa mielonego i szpinaku jest bardzo dobre także dla naszego zdrowia. Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia zapiekanki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, cebula, szpinak, mięso mielone wieprzowe, śmietana kremówka, czosnek, suszone pomidory, ser żółty, olej rzepakowy, oregano, papryka ostra, kumin, sól, pieprz.
Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym i szpinakiem? Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w plastry. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj mięso mielone, dopraw solą, pieprzem, papryką ostrą, oregano, kuminem i wymieszaj. Smaż przez 5-7 minut. Na drugiej patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek, dodaj szpinak i smaż przez 2-3 minuty. Dopraw solą pieprzem, dodaj pokrojone w paski pomidory suszone i wlej śmietanę kremówkę. Duś przez 3-5 minut. W naczyniu żaroodpornym układaj warstwami ziemniaki, mięso mielone i szpinak. Powinny powstać 2-3 warstwy. Na wierzch zetrzyj ser żółty. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 70 minut.
Szpinak jest niskokalorycznym warzywem, zawierającym duże ilości żelaza, witaminy C i magnezu. Witamina C jest naturalną substancją przeciwutleniającą. Chroni nas przed przeziębieniem oraz wzmacnia naczynia krwionośne. Jest również dobrym źródłem wapnia, wspomagającego budowę kości. Szpinak zawiera także dużo błonnika, który poprawia perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom
Podsumowując pyszna zapiekanka to prosty przepis na smaczny obiad. Zapiekanka jest dobra do spożycia od razu po upieczeniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Zapiekanka sprawdzi się jako obiad do pracy. Do zapiekanki można dodać także ulubione warzywa.
Alergeny w zapiekance ziemniaczanej z mięsem mielonym i szpinakiem
Lista alergenów dla zapiekanki ziemniaczanej z mięsem mielonym i szpinakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
- Ser żółty
Wartości odżywcze zapiekanki ziemniaczanej z mięsem mielonym i szpinakiem
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i szpinakiem to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Pyszna zapiekanka zawiera dużą ilość składników mineralnych i witamin. Jest także dobrym źródłem białka.
Energia i białka
(410g)
Węglowodany
(410g)
Tłuszcze
(410g)
Witaminy
(410g)
Składniki mineralne
(410g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.