Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i papryką

Opublikowano: 03.03.2022 r., 17:42 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i papryką podana w naczyniu żaroodpornym.
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i papryką
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i papryką, która wspaniale smakuje, a przy okazji jest łatwa do przygotowania. Jej podstawą są ziemniaki i duża ilość warzyw.
Przygotowanie 10 min
Pieczenie 45 min
311 kcal
Kcal w porcji
305 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Ziemniaki późne (250 g)
  • Cebula (100 g)
  • Czosnek (15 g)
  • Oliwa z oliwek (15 ml)
  • Mięso mielone z kurczaka (400 g)
  • Papryka czerwona (240 g)
  • Ser cheddar (100 g)
  • Passata pomidorowa (400 g)
  • Kukurydza konserwowa (70 g)
  • Seler naciowy (90 g)
  • Jajko (3 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, zioła prowansalskie, mielony czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne

Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym i papryką krok po kroku

Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie plasterki, następnie włóż do garnka, zalej wodą i gotuj przez 15 minut.

Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni i podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Gdy zmiękną, dodaj mięso mielone. Następnie zalej je passatą i dopraw ziołami.

Połowę ziemniaków rozłóż w naczyniu żaroodpornym i dopraw przyprawami.

Paprykę pokrój w kostkę wraz z selerem naciowym, warzywa połącz z kukurydzą. Warzywa rozłóż na ziemniakach.

Warzywa przykryj mięsem i kolejną warstwą ziemniaków.

Jajka wij do miseczki, rozmieszaj i dodaj do nich starty ser. Całość wylej na zapiekankę.

Danie piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 45 minut.

Jak oceniasz przepis na zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym i papryką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,9% osób

Więcej informacji na temat zapiekanki ziemniaczanej z mięsem mielonym i papryką

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i papryką, która wspaniale smakuje, a przy okazji jest łatwa do przygotowania. Jej podstawą są ziemniaki i duża ilość warzyw. Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym i papryką pozwala na stworzenie posiłku ciekawego, a przy okazji bardzo odżywczego.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym i papryką, która będzie pyszna, a przy okazji szybka i nieskomplikowana, to ten przepis sprawdzi się idealnie. To doskonała opcja na obiad dla całej rodziny. Jest tak pożywna, że wystarczy mały kawałek by czuć sytość do końca dnia. To wszystko zawdzięcza dużej ilości mięsa.

To doskonały pomysł na obiad niezwykle sycący. Całość składa się z kilku prostych składników. Głównym jest mięso mielone. Można użyć w tym celu dowolnego, ulubionego gatunku mięsa. Najlepiej sprawdzi się jednak drób. To dlatego, że jest on mięsem chudym, dostarczającym sporej ilości białka, dzięki czemu syci na dłużej. W porównaniu z mięsem czerwonym zawiera mniej nasyconych kwasów tłuszczowych, które mają negatywny wpływ na układ krwionośny. Oprócz tego dodaje się do niej również mnóstwo warzyw. Wspaniale w tym wypadku sprawdzają się warzywa mrożone. Można skorzystać z gotowych mieszanek, które dostępne są w każdym większym sklepie. Ich użycie zwiększa różnorodność w daniu, gdyż zwykle zawierają one sporo różnych rodzajów warzyw. Ta zapiekanka to doskonały pomysł na włączenie znacznej ilości jarzyn do swojego dziennego menu, zwłaszcza że są one podane w tak pyszny sposób. To danie wspaniale sprawdzi się na obiad. Powstaje z niego dobra w smaku, ale też łatwa potrawa. To idealny pomysł na danie, które sprawdzi się na obiad. Całość robi się w piekarniku w kilkanaście minut. Domowa zapiekanka ziemniaczana, choć niezwykle prosta jest również bardziej smaczna. W tym wypadku prostota działa na jej korzyść. Zrobiona z popularnych i dobrze znanych produktów, świetnie sprawdzi się na rodzinny obiad. Do przygotowania zapiekanki niezbędne są również podstawowe sprzęty kuchenne. Przyda się odpowiednie naczynie ceramiczne, którego można używać do podpiekania. Przygotowanie jest bardzo proste, należy połączyć wszystkie składniki i zapiekać je w piekarniku. Warto jednak pamiętać, że czas pieczenia podany w przepisie jest tylko orientacyjny.

Alergeny w zapiekance ziemniaczanej z mięsem mielonym i papryką

Lista alergenów dla zapiekanki ziemniaczanej z mięsem mielonym i papryką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser cheddar
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler naciowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze zapiekanki ziemniaczanej z mięsem mielonym i papryką

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja na obiad, która dostarcza sporo białka.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(305g)
Energia (kcal)
102.12
311.48
Białko (g)
7.18
21.91
Fenyloalanina (mg)
0.25
0.75
Brak danych dla: cebula, papryka czerwona, jajko.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(305g)
Węglowodany (g)
6.92
21.10
Węglowodany przyswajalne (g)
5.71
17.43
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.20
3.67

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(305g)
Tłuszcz (g)
5.38
16.42
Tłuszcze nasycone (g)
2.49
7.59
Tłuszcze nienasycone (g)
2.89
8.83
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.17
6.63
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.72
2.20
Tłuszcze trans (g)
0.08
0.24
Brak danych dla: oliwa z oliwek, jajko.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
57.28
174.70

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(305g)
Witamina A (µg (mcg))
55.70
169.87
Witamina B6 (mg)
0.26
0.79
Witamina B12 (µg (mcg))
0.25
0.76
Witamina C (mg)
22.56
68.81
Witamina D (µg (mcg))
0.23
0.71
Brak danych dla: mięso mielone z kurczaka.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.96
2.93
Retinol (µg (mcg))
28.56
87.12
Tiamina (mg)
0.06
0.18
Ryboflawina (mg)
0.16
0.48
Niacyna (mg)
1.87
5.71
Foliany (µg (mcg))
20.80
63.45
Beta karoten (µg (mcg))
295.64
901.70

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(305g)
Sód (mg)
119.92
365.74
Potas (mg)
338.22
1031.58
Wapń (mg)
56.11
171.15
Fosfor (mg)
106.51
324.86
Magnez (mg)
18.60
56.74
Żelazo (mg)
0.95
2.88
Cynk (mg)
0.83
2.54
Miedź (mg)
0.11
0.34
Mangan (mg)
0.08
0.26
Brak danych dla: cebula, papryka czerwona, jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zapiekanki ziemniaczanej z mięsem mielonym i papryką 56
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zapiekanki ziemniaczanej z mięsem mielonym i papryką

Koszt składników
68.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
250 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 250 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
15 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Oliwa z oliwek
15 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 15 ml
Mięso mielone z kurczaka
400 g
6.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 400 g
Papryka czerwona
240 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.32
Za 240 g
Ser cheddar
100 g
6.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
4.33
Za 100 g
Passata pomidorowa
400 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Kukurydza konserwowa
70 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 70 g
Seler naciowy
90 g
10.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 90 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Koszt składników
68.50