Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i jajkiem

Opublikowano: 08.04.2022 r., 12:03 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zapiekanka w żeliwnym naczyniu
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i jajkiem
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i jajkiem to wspaniała propozycja na obiad dla całej rodziny. Zapiekankę przygotować można z mięsa drobiowego lub wieprzowego.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Pieczenie 90 min
884 kcal
Kcal w porcji
480 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Ziemniaki późne - 10 średnich sztuk (1000 g)
  • Mięso mielone wieprzowe (800 g)
  • Cebula - 2 średnie sztuki (300 g)
  • Cukinia - 1 duża sztuka (300 g)
  • Olej rzepakowy - niepełne pół szklanki (100 ml)
  • Mleko 3,2% - 4 szklanki (1000 ml)
  • Masło - 1,5 kostki (300 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Ser gouda (200 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (200 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - pół szklanki (100 g)
  • Fasola konserwowa (250 g)
  • Koperek ogrodowy świeży - 1 pęczek (30 g)
  • Natka pietruszki - 1 pęczek (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne

Przepis na zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i jajkiem krok po kroku

Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w plastry.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w kostkę.

Cukinię pokrój w kostkę.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Dodaj cukinię i podsmaż.

Warzywa odsuń na bok patelni i dodaj na nią mięso.

Dodaj fasolę i wymieszaj.

Smaż przez 7-9 minut.

W rondlu rozpuść masło i zmniejsz ogień.

Dodaj mąkę pszenną i wymieszaj.

Dopraw solą i pieprzem.

Wlej mleko i dokładnie połącz masę mączną z mlekiem.

Gotuj na wolnym ogniu przez 5-6 minut, aż masa zgęstnieje.

W naczyniu żaroodpornym wykładaj warstwami plastry ziemniaków, przekładając je sosem beszamelowym i mięsem mielonym.

Wierzch zapiekanki stanowić ma warstwa ziemniaków.

Do miski wbij jajka, wlej śmietanę i wymieszaj do połączenia składników.

Zetrzyj ser na tarce i dodaj do masy jajecznej.

Masę wlej na wierzch zapiekanki.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 80 minut.

Jak oceniasz przepis na zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i jajkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,2% osób

Więcej informacji na temat zapiekanki ziemniaczanej z mięsem mielonym i jajkiem

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i jajkiem to bardzo dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Zapiekanka na bazie ziemniaków jest bardzo sycąca i świetnie sprawdzi się także jako danie podczas spotkania ze znajomymi. Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia zapiekanki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, mięso mielone wieprzowe, cebula, fasola biała, cukinia, koper, natka pietruszki, śmietana kremówka, jajka, ser gouda, olej rzepakowy, sól, pieprz, majeranek, mleko, masło, mąka pszenna.

Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym i jajkiem? Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w plastry. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w kostkę. Cukinię pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj cukinię i podsmaż. Warzywa odsuń na bok patelni i dodaj na nią mięso. Smaż przez 7-9 minut. Dodaj fasolę i wymieszaj. W rondlu rozpuść masło i zmniejsz ogień. Dodaj mąkę pszenną i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Wlej mleko i dokładnie połącz masę mączną z mlekiem. Gotuj na wolnym ogniu przez 5-6 minut, aż masa zgęstnieje. W naczyniu żaroodpornym wykładaj warstwami plastry ziemniaków, przekładając je sosem beszamelowym i mięsem mielonym. Wierzch zapiekanki stanowić ma warstwa ziemniaków. Do miski wbij jajka, wlej śmietanę i wymieszaj do połączenia składników. Zetrzyj ser na tarce i dodaj do masy jajecznej. Masę wlej na wierzch zapiekanki. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 80 minut.

Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.

Podsumowując pyszna zapiekanka świetnie sprawdzi się podana na wiele różnych okazji. Pieczona w piekarniku zapiekanka jest szybka do przygotowania. Zapiekanka jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.

Alergeny w zapiekance ziemniaczanej z mięsem mielonym i jajkiem

Lista alergenów dla zapiekanki ziemniaczanej z mięsem mielonym i jajkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło
    • Ser gouda
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze zapiekanki ziemniaczanej z mięsem mielonym i jajkiem

na 100g gotowej potrawy

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i jajkiem to bardzo dobre źródło białka pokarmowego. Zapiekanka jest syta i zawiera dużą ilość błonnika pokarmowego. Jest także bogata w składniki mineralne oraz witaminy.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(480g)
Energia (kcal)
184.28
884.55
Białko (g)
6.40
30.73

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(480g)
Węglowodany (g)
7.92
38.00
Węglowodany przyswajalne (g)
7.04
33.78
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.88
4.22
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(480g)
Tłuszcz (g)
14.23
68.29
Tłuszcze nasycone (g)
7.95
38.18
Tłuszcze nienasycone (g)
6.27
30.11
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.03
24.16
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.24
5.95
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
49.43
237.26
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(480g)
Witamina A (µg (mcg))
69.19
332.13
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%, mąka pszenna typ 500, fasola konserwowa.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.18
0.84
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.34
1.64
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
7.12
34.18
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%, mąka pszenna typ 500, fasola konserwowa.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.34
1.63
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowe, śmietanka kremowa 30%, mąka pszenna typ 500, fasola konserwowa.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
62.51
300.02
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%, mąka pszenna typ 500, fasola konserwowa.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.18
0.88
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.13
0.63
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.18
5.65
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
14.68
70.46
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%, fasola konserwowa.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(480g)
Sód (mg)
83.24
399.56
Potas (mg)
233.11
1118.93
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
70.07
336.35
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
108.22
519.43
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.37
83.36
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.72
3.47
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.84
4.03
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.28
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zapiekanki ziemniaczanej z mięsem mielonym i jajkiem 65
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zapiekanki ziemniaczanej z mięsem mielonym i jajkiem

Koszt składników
76.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
1000 g
10 średnich sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
4.00
Za 1000 g
Mięso mielone wieprzowe
800 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
16.00
Za 800 g
Cebula
300 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Cukinia
300 g
1 duża sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 300 g
Olej rzepakowy
100 ml
niepełne pół szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Mleko 3,2%
1000 ml
4 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
2.50
Za 1000 ml
Masło
300 g
1,5 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 300 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Ser gouda
200 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
5.60
Za 200 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Mąka pszenna typ 500
100 g
pół szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Fasola konserwowa
250 g
4.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.81
Za 250 g
Koperek ogrodowy świeży
30 g
1 pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 30 g
Natka pietruszki
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Koszt składników
76.40