Przepis na zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i jajkiem krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne

Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w plastry.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w kostkę.

Cukinię pokrój w kostkę.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Dodaj cukinię i podsmaż.

Warzywa odsuń na bok patelni i dodaj na nią mięso.

Dodaj fasolę i wymieszaj.

Smaż przez 7-9 minut.

W rondlu rozpuść masło i zmniejsz ogień.

Dodaj mąkę pszenną i wymieszaj.

Dopraw solą i pieprzem.

Wlej mleko i dokładnie połącz masę mączną z mlekiem.

Gotuj na wolnym ogniu przez 5-6 minut, aż masa zgęstnieje.

W naczyniu żaroodpornym wykładaj warstwami plastry ziemniaków, przekładając je sosem beszamelowym i mięsem mielonym.

Wierzch zapiekanki stanowić ma warstwa ziemniaków.

Do miski wbij jajka, wlej śmietanę i wymieszaj do połączenia składników.

Zetrzyj ser na tarce i dodaj do masy jajecznej.

Masę wlej na wierzch zapiekanki.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 80 minut.

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i jajkiem podana w żeliwnym naczyniu.
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i jajkiem
Koszt przygotowania dania
54.31 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
884 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
65

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i jajkiem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o zapiekance ziemniaczanej z mięsem mielonym i jajkiem

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i jajkiem to bardzo dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Zapiekanka na bazie ziemniaków jest bardzo sycąca i świetnie sprawdzi się także jako danie podczas spotkania ze znajomymi. Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia zapiekanki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, mięso mielone wieprzowe, cebula, fasola biała, cukinia, koper, natka pietruszki, śmietana kremówka, jajka, ser gouda, olej rzepakowy, sól, pieprz, majeranek, mleko, masło, mąka pszenna.

Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym i jajkiem? Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w plastry. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w kostkę. Cukinię pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj cukinię i podsmaż. Warzywa odsuń na bok patelni i dodaj na nią mięso. Smaż przez 7-9 minut. Dodaj fasolę i wymieszaj. W rondlu rozpuść masło i zmniejsz ogień. Dodaj mąkę pszenną i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Wlej mleko i dokładnie połącz masę mączną z mlekiem. Gotuj na wolnym ogniu przez 5-6 minut, aż masa zgęstnieje. W naczyniu żaroodpornym wykładaj warstwami plastry ziemniaków, przekładając je sosem beszamelowym i mięsem mielonym. Wierzch zapiekanki stanowić ma warstwa ziemniaków. Do miski wbij jajka, wlej śmietanę i wymieszaj do połączenia składników. Zetrzyj ser na tarce i dodaj do masy jajecznej. Masę wlej na wierzch zapiekanki. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 80 minut.

Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.

Podsumowując pyszna zapiekanka świetnie sprawdzi się podana na wiele różnych okazji. Pieczona w piekarniku zapiekanka jest szybka do przygotowania. Zapiekanka jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.

Wartości odżywcze zapiekanki ziemniaczanej z mięsem mielonym i jajkiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(480g)
Energia (kalorie)
184.28 kcal
884.55 kcal
Białko
6.40 g
30.73 g

Węglowodany w zapiekance ziemniaczanej z mięsem mielonym i jajkiem

Na 100g
Na porcję
(480g)
Węglowodany
7.92 g
38.00 g
Węglowodany przyswajalne
7.04 g
33.78 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.88 g
4.22 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(480g)
Tłuszcz
14.23 g
68.29 g
Tłuszcze nasycone
7.95 g
38.18 g
Tłuszcze nienasycone
6.27 g
30.11 g
Tłuszcze jednonasycone
5.03 g
24.16 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.24 g
5.95 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
49.43 mg
237.26 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i jajkiem

Na 100g
Na porcję
(480g)
Witamina A
69.19 µg (mcg)
332.13 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%, mąka pszenna typ 500, fasola konserwowa.
czytaj dalej
Witamina B6
0.18 mg
0.84 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12
0.34 µg (mcg)
1.64 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C
7.12 mg
34.18 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%, mąka pszenna typ 500, fasola konserwowa.
czytaj dalej
Witamina D
0.34 µg (mcg)
1.63 µg (mcg)
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowe, śmietanka kremowa 30%, mąka pszenna typ 500, fasola konserwowa.
czytaj dalej
Retinol
62.51 µg (mcg)
300.02 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%, mąka pszenna typ 500, fasola konserwowa.
czytaj dalej
Tiamina
0.18 mg
0.88 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.13 mg
0.63 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna
1.18 mg
5.65 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany
14.68 µg (mcg)
70.46 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%, fasola konserwowa.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i jajkiem

Na 100g
Na porcję
(480g)
Sód
83.24 mg
399.56 mg
Potas
233.11 mg
1118.93 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
70.07 mg
336.35 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
108.22 mg
519.43 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez
17.37 mg
83.36 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
0.72 mg
3.47 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
0.84 mg
4.03 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.28 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zapiekanki ziemniaczanej z mięsem mielonym i jajkiem 65
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zapiekance ziemniaczanej z mięsem mielonym i jajkiem

Lista alergenów dla zapiekanki ziemniaczanej z mięsem mielonym i jajkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło
    • Ser gouda
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Cena przygotowania zapiekanki ziemniaczanej z mięsem mielonym i jajkiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
1000 g
10 średnich sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
4.00
Za 1000 g
Mięso mielone wieprzowe
800 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
16.00
Za 800 g
Cebula
300 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Cukinia
300 g
1 duża sztuka
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 300 g
Olej rzepakowy
100 ml
niepełne pół szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Mleko 3,2%
1000 ml
4 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
2.50
Za 1000 ml
Masło
300 g
1,5 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 300 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Ser gouda
200 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
5.60
Za 200 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Mąka pszenna typ 500
100 g
pół szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Fasola konserwowa
250 g
4.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.81
Za 250 g
Koperek ogrodowy świeży
30 g
1 pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 30 g
Natka pietruszki
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Koszt składników
76.40
Jak oceniasz przepis na zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i jajkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób