Przepis na zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i boczkiem krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, papryka ostra
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne

Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w plastry.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.

Marchew obierz i pokrój w kostkę.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę, dodaj posiekany boczek i podsmaż.

Dodaj marchew i podsmaż.

Warzywa odsuń na bok patelni i dodaj mięso.

Dopraw je solą, pieprzem, papryką ostrą, słodką koprem oraz majerankiem.

Smaż przez 10 minut.

Dodaj pomidory na patelnię i duś pod przykryciem przez 15 minut.

Spód naczynia żaroodpornego wyłóż połową porcji ziemniaków.

Na nie wyłóż mięso i przykryj resztą ziemniaków.

Do miski wbij jajka, dodaj śmietanę i wymieszaj.

Zetrzyj ser żółty i połącz z jajkami.

Na wierzch zapiekanki wylej masę jajeczną.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 60 minut.

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i boczkiem podana w białym naczyniu do zapiekania.
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i boczkiem
Koszt przygotowania dania
51.96 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
1132 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
73

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i boczkiem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o zapiekance ziemniaczanej z mięsem mielonym i boczkiem

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i boczkiem to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Zapiekanka jest syta i świetnie sprawdzi się w chłodne zimowe dni. Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielony i boczkiem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, mięso mielone wieprzowe, cebula, boczek wędzony, pomidory w puszce, marchew, koper, śmietana kremówka, jajka, olej rzepakowy, ser żółty, sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, majeranek.

Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym i boczkiem? Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w plastry. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Marchew obierz i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj marchew i podsmaż. Warzywa odsuń na bok patelni i dodaj mięso. Dopraw je solą, pieprzem, papryką ostrą, słodką koprem oraz majerankiem. Smaż przez 10 minut. Dodaj pomidory na patelnię i duś pod przykryciem przez 15 minut. Spód naczynia żaroodpornego wyłóż połową porcji ziemniaków. Na nie wyłóż mięso i przykryj resztą ziemniaków. Do miski wbij jajka, dodaj śmietanę i wymieszaj. Zetrzyj ser żółty i połącz z jajkami. Na wierzch zapiekanki wylej masę jajeczną. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 60 minut.

Ser żółty wytwarzany jest z mleka krowiego, zawiera sporą ilość tłuszczu, przez co jest dość mocno kaloryczny. Jest też bardzo dobrym źródłem wapnia, bardzo ważnego do prawidłowego rozwoju układu kostnego. Zapobiega on osteoporozie oraz krzywicy kości u dzieci. Pomidory mają dobroczynny wpływ na układ krwionośny. Wzmacniają naczynia krwionośne.

Podsumowując pyszna zapiekanka pieczona w piekarniku to danie łatwe do przygotowania. Najlepsza zapiekanka sprawdzi się doskonale na obiad dla całej rodziny. Szybka do zrobienia zapiekanka będzie świetnym pomysłem na udział dzieci w kuchni. Zapiekanka jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Zapiekankę można wzbogacić dodatkiem ulubionych warzyw oraz ziół.

Wartości odżywcze zapiekanki ziemniaczanej z mięsem mielonym i boczkiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(650g)
Energia (kalorie)
174.29 kcal
1132.90 kcal
Białko
8.30 g
53.96 g

Węglowodany w zapiekance ziemniaczanej z mięsem mielonym i boczkiem

Na 100g
Na porcję
(650g)
Węglowodany
7.61 g
49.47 g
Węglowodany przyswajalne
6.48 g
42.10 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.13 g
7.37 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(650g)
Tłuszcz
12.29 g
79.89 g
Tłuszcze nasycone
5.71 g
37.12 g
Tłuszcze nienasycone
6.58 g
42.77 g
Tłuszcze jednonasycone
5.07 g
32.92 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.51 g
9.85 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol
46.70 mg
303.58 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i boczkiem

Na 100g
Na porcję
(650g)
Witamina A
72.47 µg (mcg)
471.06 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6
0.25 mg
1.61 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12
0.33 µg (mcg)
2.17 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C
8.47 mg
55.05 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D
0.15 µg (mcg)
0.95 µg (mcg)
Brak danych dla: mięso mielone wieprzowe, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol
17.48 µg (mcg)
113.59 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina
0.24 mg
1.58 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.13 mg
0.85 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna
1.97 mg
12.82 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany
14.23 µg (mcg)
92.49 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten
521.90 µg (mcg)
3392.37 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, koperek ogrodowy świeży, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i boczkiem

Na 100g
Na porcję
(650g)
Sód
149.96 mg
974.72 mg
Potas
293.71 mg
1909.10 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
53.43 mg
347.29 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
119.07 mg
773.96 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez
18.62 mg
121.03 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
0.82 mg
5.31 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
1.06 mg
6.88 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.08 mg
0.53 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zapiekanki ziemniaczanej z mięsem mielonym i boczkiem 73
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zapiekance ziemniaczanej z mięsem mielonym i boczkiem

Lista alergenów dla zapiekanki ziemniaczanej z mięsem mielonym i boczkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Ser żółty
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania zapiekanki ziemniaczanej z mięsem mielonym i boczkiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
1200 g
10 dużych sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 5
4.80
Za 1200 g
Cebula
300 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Marchewka
250 g
1 duża sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Olej rzepakowy
100 ml
niepełne pół szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Pomidory w puszce
450 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
2.59
Za 450 g
Mięso mielone wieprzowe
1000 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 3
20.00
Za 1000 g
Koperek ogrodowy świeży
30 g
1 pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 30 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Ser żółty
200 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
5.60
Za 200 g
Boczek wędzony bez kości
150 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
6.75
Za 150 g
Koszt składników
77.50
Jak oceniasz przepis na zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i boczkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób