Przepis na zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i beszamelem krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, tymianek, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, rozmaryn, liście laurowe, harissa
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, garnek, naczynie ceramiczne do zapiekania

Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w plastry.

Obierz cebulę i czosnek z łupiny i posiekaj drobno.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę oraz czosnek.

Na patelnię dodaj mięso.

Dopraw je solą, pieprzem, harissą oraz tymiankiem i rozmarynem.

Smaż mięso przez 2-3 minuty.

Wlej bulion drobiowy, dodaj przecier pomidorowy, liść laurowy, ziele angielskie i duś przez 15 minut.

Rozpuść masło w garnku, dodaj do niego mąkę i wymieszaj.

Zmniejsz ogień, wlej mleko i wymieszaj do połączenia składników.

Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Gotuj na wolnym ogniu, cały czas mieszając przez około 4-5 minut.

Do sosu zetrzyj parmezan i wymieszaj.

Połowę ziemniaków wyłóż na spód naczynia do zapiekania.

Na nie wyłóż połowę beszamelu i mięso.

Przykryj pozostałą częścią ziemniaków.

Na nie wyłóż beszamel i wyrównaj.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 60 minut.

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i beszamelem podana w naczyniu do zapiekania.
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i beszamelem
Koszt przygotowania dania
56.71 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
1018 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
71

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i beszamelem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o zapiekance ziemniaczanej z mięsem mielonym i beszamelem

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i beszamelem to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Smaczna zapiekanka zawiera dużą ilość białka i świetnie pozwala zachować sytość na dłużej. Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym i beszamelem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, cebula, czosnek, mięso mielone wołowe, przecier pomidorowy, rozmaryn, tymianek, harissa, bulion drobiowy, mleko, masło, mąka pszenna, gałka muszkatołowa, parmezan, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie.

Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym i beszamelem? Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w plastry. Obierz cebulę i czosnek z łupiny i posiekaj drobno. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę oraz czosnek. Na patelnię dodaj mięso. Dopraw je solą, pieprzem, harissą oraz tymiankiem i rozmarynem. Smaż mięso przez 2-3 minuty. Wlej bulion drobiowy, dodaj przecier pomidorowy, liść laurowy, ziele angielskie i duś przez 15 minut. Rozpuść masło w garnku, dodaj do niego mąkę i wymieszaj. Zmniejsz ogień, wlej mleko i wymieszaj do połączenia składników. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotuj na wolnym ogniu, cały czas mieszając przez około 4-5 minut. Do sosu zetrzyj parmezan i wymieszaj. Połowę ziemniaków wyłóż na spód naczynia do zapiekania. Na nie wyłóż połowę beszamelu i mięso. Przykryj pozostałą częścią ziemniaków. Na nie wyłóż beszamel i wyrównaj. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 60 minut.

Mięso wołowe jest bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego. Wołowina zawiera dużą ilość witamin z grupy B, żelaza oraz potasu. Witaminy z grupy B są niezbędne do prawidłowej pracy naszego organizmu. Żelazo odpowiada za transport tlenu przez erytrocyty do wszystkich komórek naszego ciała.

Podsumowując pyszna zapiekanka pieczona w piekarniku to wspaniała propozycja na obiad. Wiesz już, ile czasu piec zapiekankę, wykorzystaj przepis przy pierwszej możliwej okazji. Smaczna zapiekanka jest idealna także jako danie na kolację w gronie znajomych. Zapiekanka jest dobra do spożycia od razu po upieczeniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.

Wartości odżywcze zapiekanki ziemniaczanej z mięsem mielonym i beszamelem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(650g)
Energia (kalorie)
156.74 kcal
1018.81 kcal
Białko
6.19 g
40.21 g

Węglowodany w zapiekance ziemniaczanej z mięsem mielonym i beszamelem

Na 100g
Na porcję
(650g)
Węglowodany
8.73 g
56.73 g
Węglowodany przyswajalne
7.91 g
51.41 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.82 g
5.33 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(650g)
Tłuszcz
10.82 g
70.35 g
Tłuszcze nasycone
5.25 g
34.12 g
Tłuszcze nienasycone
5.57 g
36.23 g
Tłuszcze jednonasycone
4.62 g
30.01 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.96 g
6.22 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
26.73 mg
173.75 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i beszamelem

Na 100g
Na porcję
(650g)
Witamina A
38.55 µg (mcg)
250.57 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6
0.19 mg
1.21 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.57 µg (mcg)
3.72 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C
6.85 mg
44.52 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D
0.23 µg (mcg)
1.49 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E
0.20 mg
1.28 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol
37.06 µg (mcg)
240.90 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.07 mg
0.46 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.09 mg
0.61 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.43 mg
9.30 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
10.98 µg (mcg)
71.37 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
17.23 µg (mcg)
111.97 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i beszamelem

Na 100g
Na porcję
(650g)
Sód
91.32 mg
593.58 mg
Potas
242.25 mg
1574.65 mg
Wapń
62.98 mg
409.38 mg
Fosfor
92.70 mg
602.56 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
15.41 mg
100.18 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy, przecier pomidorowy bez soli.
czytaj dalej
Żelazo
0.85 mg
5.53 mg
Cynk
1.15 mg
7.47 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.41 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zapiekanki ziemniaczanej z mięsem mielonym i beszamelem 71
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zapiekance ziemniaczanej z mięsem mielonym i beszamelem

Lista alergenów dla zapiekanki ziemniaczanej z mięsem mielonym i beszamelem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło
    • Ser parmezan
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

W przepisie na zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i beszamelem nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • liście laurowe, harissa
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania zapiekanki ziemniaczanej z mięsem mielonym i beszamelem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
1200 g
10 dużych sztuk
1.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 5
4.80
Za 1200 g
Mięso mielone wołowe
800 g
11.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 2
22.00
Za 800 g
Cebula
300 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Bulion drobiowy
400 g
15.00
Za 700.0 g
Liczba opakowań 1
8.57
Za 400 g
Przecier pomidorowy bez soli
100 g
5.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Mleko 3,2%
700 ml
niepełne 3 szklanki
2.50
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
1.75
Za 700 ml
Masło
150 g
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Mąka pszenna typ 500
80 g
8 płaskich łyżek stołowych
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.24
Za 80 g
Ser parmezan
100 g
6.50
Za 50.0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 100 g
Koszt składników
80.50
Jak oceniasz przepis na zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i beszamelem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób