Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i beszamelem
- Ziemniaki późne - 10 dużych sztuk (1200 g)
- Mięso mielone wołowe (800 g)
- Cebula - 2 duże sztuki (300 g)
- Olej rzepakowy (100 ml)
- Bulion drobiowy (400 g)
- Przecier pomidorowy bez soli (100 g)
- Mleko 3,2% - niepełne 3 szklanki (700 ml)
- Masło (150 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 8 płaskich łyżek stołowych (80 g)
- Ser parmezan (100 g)
Przepis na zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i beszamelem krok po kroku
Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w plastry.
Obierz cebulę i czosnek z łupiny i posiekaj drobno.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę oraz czosnek.
Na patelnię dodaj mięso.
Dopraw je solą, pieprzem, harissą oraz tymiankiem i rozmarynem.
Smaż mięso przez 2-3 minuty.
Wlej bulion drobiowy, dodaj przecier pomidorowy, liść laurowy, ziele angielskie i duś przez 15 minut.
Rozpuść masło w garnku, dodaj do niego mąkę i wymieszaj.
Zmniejsz ogień, wlej mleko i wymieszaj do połączenia składników.
Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Gotuj na wolnym ogniu, cały czas mieszając przez około 4-5 minut.
Do sosu zetrzyj parmezan i wymieszaj.
Połowę ziemniaków wyłóż na spód naczynia do zapiekania.
Na nie wyłóż połowę beszamelu i mięso.
Przykryj pozostałą częścią ziemniaków.
Na nie wyłóż beszamel i wyrównaj.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 60 minut.
-
Zapiekanka makaronowa
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cebulą
-
Mac cheese
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Zapiekanka z cukinii
-
Zapiekanka z kurczakiem
-
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem
-
Zapiekanka gyros
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
-
Moussaka
-
Zapiekanka makaronowa z szynką
-
Zapiekanka warzywna
-
Zapiekanka z pieczarek
-
Zapiekanka z pieczarkami
-
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
-
Kugel
-
Zapiekanki
Więcej informacji na temat zapiekanki ziemniaczanej z mięsem mielonym i beszamelem
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i beszamelem to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Smaczna zapiekanka zawiera dużą ilość białka i świetnie pozwala zachować sytość na dłużej. Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym i beszamelem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, cebula, czosnek, mięso mielone wołowe, przecier pomidorowy, rozmaryn, tymianek, harissa, bulion drobiowy, mleko, masło, mąka pszenna, gałka muszkatołowa, parmezan, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie.
Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym i beszamelem? Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w plastry. Obierz cebulę i czosnek z łupiny i posiekaj drobno. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę oraz czosnek. Na patelnię dodaj mięso. Dopraw je solą, pieprzem, harissą oraz tymiankiem i rozmarynem. Smaż mięso przez 2-3 minuty. Wlej bulion drobiowy, dodaj przecier pomidorowy, liść laurowy, ziele angielskie i duś przez 15 minut. Rozpuść masło w garnku, dodaj do niego mąkę i wymieszaj. Zmniejsz ogień, wlej mleko i wymieszaj do połączenia składników. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotuj na wolnym ogniu, cały czas mieszając przez około 4-5 minut. Do sosu zetrzyj parmezan i wymieszaj. Połowę ziemniaków wyłóż na spód naczynia do zapiekania. Na nie wyłóż połowę beszamelu i mięso. Przykryj pozostałą częścią ziemniaków. Na nie wyłóż beszamel i wyrównaj. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 60 minut.
Mięso wołowe jest bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego. Wołowina zawiera dużą ilość witamin z grupy B, żelaza oraz potasu. Witaminy z grupy B są niezbędne do prawidłowej pracy naszego organizmu. Żelazo odpowiada za transport tlenu przez erytrocyty do wszystkich komórek naszego ciała.
Podsumowując pyszna zapiekanka pieczona w piekarniku to wspaniała propozycja na obiad. Wiesz już, ile czasu piec zapiekankę, wykorzystaj przepis przy pierwszej możliwej okazji. Smaczna zapiekanka jest idealna także jako danie na kolację w gronie znajomych. Zapiekanka jest dobra do spożycia od razu po upieczeniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.
Alergeny w zapiekance ziemniaczanej z mięsem mielonym i beszamelem
Lista alergenów dla zapiekanki ziemniaczanej z mięsem mielonym i beszamelem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Masło
- Ser parmezan
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
W przepisie na zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i beszamelem nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- liście laurowe, harissa
Wartości odżywcze zapiekanki ziemniaczanej z mięsem mielonym i beszamelem
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i beszamelem to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Zapiekanka zawiera także dużą ilość błonnika pokarmowego. Zapiekanka zawiera sporą ilość kalorii.
Energia i białka
(650g)
Węglowodany
(650g)
Tłuszcze
(650g)
Witaminy
(650g)
Składniki mineralne
(650g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.