Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i beszamelem

Opublikowano: 14.04.2022 r., 8:45 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem i beszamelem
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i beszamelem
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i beszamelem to świetny pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Zapiekanka jest bardzo prosta do zrobienia. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Pieczenie 70 min
1018 kcal
Kcal w porcji
650 g
Wielkość porcji
71
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Ziemniaki późne - 10 dużych sztuk (1200 g)
  • Mięso mielone wołowe (800 g)
  • Cebula - 2 duże sztuki (300 g)
  • Olej rzepakowy (100 ml)
  • Bulion drobiowy (400 g)
  • Przecier pomidorowy bez soli (100 g)
  • Mleko 3,2% - niepełne 3 szklanki (700 ml)
  • Masło (150 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 8 płaskich łyżek stołowych (80 g)
  • Ser parmezan (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, tymianek, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, rozmaryn, liście laurowe, harissa
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, garnek, naczynie ceramiczne do zapiekania

Przepis na zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i beszamelem krok po kroku

Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w plastry.

Obierz cebulę i czosnek z łupiny i posiekaj drobno.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę oraz czosnek.

Na patelnię dodaj mięso.

Dopraw je solą, pieprzem, harissą oraz tymiankiem i rozmarynem.

Smaż mięso przez 2-3 minuty.

Wlej bulion drobiowy, dodaj przecier pomidorowy, liść laurowy, ziele angielskie i duś przez 15 minut.

Rozpuść masło w garnku, dodaj do niego mąkę i wymieszaj.

Zmniejsz ogień, wlej mleko i wymieszaj do połączenia składników.

Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Gotuj na wolnym ogniu, cały czas mieszając przez około 4-5 minut.

Do sosu zetrzyj parmezan i wymieszaj.

Połowę ziemniaków wyłóż na spód naczynia do zapiekania.

Na nie wyłóż połowę beszamelu i mięso.

Przykryj pozostałą częścią ziemniaków.

Na nie wyłóż beszamel i wyrównaj.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 60 minut.

Jak oceniasz przepis na zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i beszamelem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,5% osób

Więcej informacji na temat zapiekanki ziemniaczanej z mięsem mielonym i beszamelem

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i beszamelem to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Smaczna zapiekanka zawiera dużą ilość białka i świetnie pozwala zachować sytość na dłużej. Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym i beszamelem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, cebula, czosnek, mięso mielone wołowe, przecier pomidorowy, rozmaryn, tymianek, harissa, bulion drobiowy, mleko, masło, mąka pszenna, gałka muszkatołowa, parmezan, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie.

Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym i beszamelem? Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w plastry. Obierz cebulę i czosnek z łupiny i posiekaj drobno. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę oraz czosnek. Na patelnię dodaj mięso. Dopraw je solą, pieprzem, harissą oraz tymiankiem i rozmarynem. Smaż mięso przez 2-3 minuty. Wlej bulion drobiowy, dodaj przecier pomidorowy, liść laurowy, ziele angielskie i duś przez 15 minut. Rozpuść masło w garnku, dodaj do niego mąkę i wymieszaj. Zmniejsz ogień, wlej mleko i wymieszaj do połączenia składników. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotuj na wolnym ogniu, cały czas mieszając przez około 4-5 minut. Do sosu zetrzyj parmezan i wymieszaj. Połowę ziemniaków wyłóż na spód naczynia do zapiekania. Na nie wyłóż połowę beszamelu i mięso. Przykryj pozostałą częścią ziemniaków. Na nie wyłóż beszamel i wyrównaj. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 60 minut.

Mięso wołowe jest bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego. Wołowina zawiera dużą ilość witamin z grupy B, żelaza oraz potasu. Witaminy z grupy B są niezbędne do prawidłowej pracy naszego organizmu. Żelazo odpowiada za transport tlenu przez erytrocyty do wszystkich komórek naszego ciała.

Podsumowując pyszna zapiekanka pieczona w piekarniku to wspaniała propozycja na obiad. Wiesz już, ile czasu piec zapiekankę, wykorzystaj przepis przy pierwszej możliwej okazji. Smaczna zapiekanka jest idealna także jako danie na kolację w gronie znajomych. Zapiekanka jest dobra do spożycia od razu po upieczeniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.

Alergeny w zapiekance ziemniaczanej z mięsem mielonym i beszamelem

Lista alergenów dla zapiekanki ziemniaczanej z mięsem mielonym i beszamelem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło
    • Ser parmezan
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

W przepisie na zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i beszamelem nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • liście laurowe, harissa
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze zapiekanki ziemniaczanej z mięsem mielonym i beszamelem

na 100g gotowej potrawy

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i beszamelem to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Zapiekanka zawiera także dużą ilość błonnika pokarmowego. Zapiekanka zawiera sporą ilość kalorii.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(650g)
Energia (kcal)
156.74
1018.81
Białko (g)
6.19
40.21

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(650g)
Węglowodany (g)
8.73
56.73
Węglowodany przyswajalne (g)
7.91
51.41
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.82
5.33
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(650g)
Tłuszcz (g)
10.82
70.35
Tłuszcze nasycone (g)
5.25
34.12
Tłuszcze nienasycone (g)
5.57
36.23
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.62
30.01
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.96
6.22
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
26.73
173.75
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(650g)
Witamina A (µg (mcg))
38.55
250.57
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.19
1.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.57
3.72
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
6.85
44.52
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.23
1.49
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.20
1.28
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
37.06
240.90
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.09
0.61
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.43
9.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
10.98
71.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
17.23
111.97
Brak danych dla: olej rzepakowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(650g)
Sód (mg)
91.32
593.58
Potas (mg)
242.25
1574.65
Wapń (mg)
62.98
409.38
Fosfor (mg)
92.70
602.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
15.41
100.18
Brak danych dla: olej rzepakowy, przecier pomidorowy bez soli.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.85
5.53
Cynk (mg)
1.15
7.47
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zapiekanki ziemniaczanej z mięsem mielonym i beszamelem 71
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zapiekanki ziemniaczanej z mięsem mielonym i beszamelem

Koszt składników
80.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
1200 g
10 dużych sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 5
4.80
Za 1200 g
Mięso mielone wołowe
800 g
11.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
22.00
Za 800 g
Cebula
300 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Olej rzepakowy
100 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Bulion drobiowy
400 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
8.57
Za 400 g
Przecier pomidorowy bez soli
100 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Mleko 3,2%
700 ml
niepełne 3 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.75
Za 700 ml
Masło
150 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Mąka pszenna typ 500
80 g
8 płaskich łyżek stołowych
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.24
Za 80 g
Ser parmezan
100 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 100 g
Koszt składników
80.50