Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
- Ziemniaki późne - 5 sztuk (300 g)
- Kiełbasa śląska - 2 sztuki (240 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Jajko (1 szt.)
- Czosnek - 1 ząbek (10 g)
- Śmietana 12% - 1 opakowanie (250 g)
Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą krok po kroku
Ziemniaki obierz i ugotuj w lekko osolonej wodzie.
Rozgrzej patelnię z olejem rzepakowym.
Podsmaż drobno pokrojoną cebulę i czosnek.
Podsmaż pokrojoną w półksiężyce kiełbasę.
Ziemniaki pokrój w plastry i ułóż w naczyniu żaroodpornym.
Na ziemniakach ułóż warstwę kiełbasy i tak aż skończą Ci się produkty.
Śmietanę wymieszaj z jajkiem i zalej całą zapiekankę.
Na wierzchu ułóż plastry mozzarelli.
Zapiecz w piecu do momentu rozpuszczenia sera.
-
Zapiekanka makaronowa
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cebulą
-
Mac cheese
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Zapiekanka z cukinii
-
Zapiekanka z kurczakiem
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem
-
Zapiekanka gyros
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
-
Moussaka
-
Zapiekanka makaronowa z szynką
-
Zapiekanka warzywna
-
Zapiekanka z pieczarek
-
Zapiekanka z pieczarkami
-
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
-
Kugel
-
Zapiekanka z ryżem
-
Zapiekanki
Więcej informacji na temat zapiekanki ziemniaczanej z kiełbasą
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą to idealna propozycja dla wszystkich mięsnych smakoszy. Dzisiejsza wersja zapiekanki zdecydowanie odbiega od tej popularnej wersji typu fast food. Będziemy przygotowywać ją w naczyniu żaroodpornym, a następnie zapiekać w piekarniku.
Zapiekanka jest niesamowicie smaczna ale także pożywna, da sytość na długi okres czasu.
Jak zrobić zapiekankę ziemniaczana z kiełbasą?
Poznaj ten prosty przepis. Ziemniaki obierz i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Pozostaw do ostygnięcia i pokrój w plastry. Kiełbasę lub mięso, na które się zdecydujesz pokrój w półksiężyce i podsmaż na rozgrzanej patelni z drobno posiekaną cebulą i czosnkiem. W tym momencie dodaj przyprawy, postaw na czerwoną słodką paprykę, wędzoną paprykę, majeranek, sól i pieprz. Przygotuj naczynie żaroodporne i wyłóż jego dno warstwą ziemniaków, kiełbasą i startym serem. Postępuj tak do momentu, aż skończą Ci się składniki. Teraz przygotuj sos wymieszaj śmietanę z jajkiem. Przygotowaną masą zalej całą zapiekankę. Na wierzch możesz dodać starty ser. Zapiecz zapiekankę w piecu przez około 20 minut w 180 stopni. Zapiekanka będzie dobra gdy ser się zarumieni. Zapiekanka przez sos będzie niezwykle delikatna i aksamitna, wszystkie składniki dodatkowo zostaną podgrzane podczas pieczenia w piecu. Danie idealnie nada się jako pyszna propozycja na obiad dla całej rodziny lub znajomych, który będą gośćmi w Twoim domu. Nie tylko sama zapiekanka będzie robić wrażenie ale także propozycja jej podania. Gdy zapiekanka będzie gotowa nie rozkładaj je na talerze samodzielnie, podaj w naczyniu żaroodpornym na stół nich goście samodzielnie porcjują potrawę. To zrobi na nich dodatkowe wrażenie. Zapiekankę w bardzo łatwy sposób ponowie podgrzejesz w piecu. Jeśli porcja przygotowana na obiad okaże się za duża śmiało możesz podać danie na kolacje lub na drugi dzień na obiad. Zapiekanka będzie tak samo dobra następnego dnia jak w dzień je przygotowania. Pamiętaj aby przechowywać ja w lodowce. Danie najlepiej smakuje w momencie gdy podawane jest na ciepło.
Skoro znasz już przepis na zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą, nie pozostaje nic innego jak spróbować. Życzę smacznego.
Alergeny w zapiekance ziemniaczanej z kiełbasą
Lista alergenów dla zapiekanki ziemniaczanej z kiełbasą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 12%
Wartości odżywcze zapiekanki ziemniaczanej z kiełbasą
Kiełbasę w tym przepisie możesz zamienić na chude mięso np. pierś z kurczaka.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.